Disleksili olan ve olmayan çocuklarda ince motor becerinin çocuğun yaşam kalitesi ve ebeveyn stresiyle ilişkisinin incelenmesi
Comparison of fine motor skills in children with and without dyslexia
  1. Tez No: 944165
  2. Yazar: İREM DOĞAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ARİF AKTUĞ ERTEKİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ergoterapi, Occupational Therapy
  6. Anahtar Kelimeler: Disleksi, ince motor beceri, çocukların yaşam kalitesi, ebeveyn stresi, motor gelişim, Dyslexia, fine motor skills, children's quality of life, parental stress, motor development
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Ergoterapi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Ergoterapi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 77
Özet
Bu araştırmada disleksili olan ve olmayan çocukların ince motor becerilerini, çocukların yaşam kalitesinin ve ebeveyn stres düzeylerinin karşılaştırılması amaçlanmaktadır. Araştırmaya 8-12 yaşları arasında disleksili olan birey ve disleksi özellikleri göstermeyen tipik özellikte gelişen 84 birey katılmıştır. Bu çalışmanın amacı disleksili olan ve olmayan bireylerde ince motor becerilerin çocukların yaşam kalitesi ve ebeveyn stresi ile ilişkisini incelemeyi ve disleksili olan ve olmayan bireylerin ince motor beceriler, yaşam kalitesi ve ebeveyn stresi ile olan bağlantısının açıklanması amaçlanmaktadır. Çalışmanın katılımcılarını disleskili olan ve normal gelişim gösteren 84 kişi (47 erkek, 37 kız) oluşturmaktadır. Bu çalışmada El becerileri Grooved Pegboard Testi, Çocuklar için Yaşam Kalitesi (ÇİYKO), Anne Baba Stres Ölçeği ve Demografik Bilgi Formu kullanılmıştır. Yapılan analizler sonucunda disleksiye sahip olan katılımcıların anne baba stres düzeyi daha yüksek, okul işlevsellik yaşam kalitesi daha düşük ve sağ ve sol el beceri süreleri normal gelişim gösteren çocuklara göre testi gerçekleştirme süreleri daha uzun olduğu görülmüştür. Disleksili olan çocuklarda sosyal işlevsellik ve yaşam kalitesi puanı arttıkça, motor beceri testinin bitirme süresinin kısaldığı, motor beceri performansının arttığı gözlemlenmiştir.
Özet (Çeviri)
This study aims to compare the fine motor skills, quality of life, and parental stress levels of children with and without dyslexia. The study included 84 individuals aged 8-12 years, consisting of children with dyslexia and typically developing children without dyslexic traits. The purpose of this study is to examine the relationship between fine motor skills, children's quality of life, and parental stress in children with and without dyslexia, and to explain the connection between these factors in both groups. The participants of the study consisted of 84 children (47 boys, 37 girls), including both children with dyslexia and typically developing children. The Grooved Pegboard Test for fine motor skills, the Pediatric Quality of Life Inventory (PedsQL™), the Parenting Stress Index, and a Demographic Information Form were used in this study. The analyses revealed that the parental stress levels of the children with dyslexia were higher, their school functionality and quality of life were lower, and their performance times for both right and left-hand tasks were longer compared to typically developing children. It was observed that as social functionality and quality of life scores increased in children with dyslexia, the time to complete the motor skill test decreased, indicating improved motor skill performance.