Primipar gebelerin doğum inançlarının emzirme öz yeterliliğine etkisi
The effect of birth beliefs of primiparous pregnant women on breastfeeding self-efficacy
- Tez No: 944183
- Danışmanlar: PROF. DR. AYLA KANBUR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ebelik, Midwifery
- Anahtar Kelimeler: Doğal süreç, doğum inancı, ebe, emzirme öz yeterliliği, prenatal, primipar
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Ebelik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 77
Özet
Amaç: Bu çalışma, primipar gebelerin doğum inançlarının, gebelik sürecinde emzirme öz yeterliliği üzerindeki etkisini incelemeyi amaçlamaktadır. Materyal ve Metot: Tanımlayıcı ve ilişkisel nitelikte olan bu çalışma 1 Ağustos 2024-31 Ocak 2025 tarihleri arasında kadın doğum polikliniğinde yürütülmüştür. Araştırma örneklemini 250 primipar gebe oluşturmuştur. Araştırma verileri, geçerliliği kanıtlanmış ölçme araçları olan Doğum İnançları Ölçeği ve Prenatal Emzirme Öz-Yeterlilik Ölçeği kullanılarak toplanmıştır. Verilerin değerlendirilmesinde tanımlayıcı istatistikler, Pearson korelasyon analizi ve basit lineer regresyon analizi kullanılmıştır. Bulgular: Gebelerin yaş ortalaması 25.74±4.24, gebelik haftası ortalaması 34.87±2.91'dir. Gebelerin doğuma yönelik doğal süreç inancı puan ortalaması 4.27±0.61, doğumu tıbbi süreç olarak görme inancı puan ortalaması 3.80±0.59'dur. Kadınların prenatal emzirme öz yeterlilik puan ortalaması 81.60±7.41'dir. Doğuma yönelik doğal süreç inancı, prenatal emzirme öz-yeterliliğinin anlamlı bir belirleyicisidir (R=0.246, R2adjusted=0.057, F(1,248)=16.011; p=0.000) ve emzirme öz-yeterliliğindeki varyansın %5.7'sini açıklamaktadır. Tıbbi süreç inancının prenatal emzirme öz yeterliliğine etkisinin olmadığı belirlenmiştir. Sonuç: Primipar gebeler doğumu daha çok doğal süreç olarak görmektedirler. Gebelerin yüksek düzeyde emzirme öz yeterliliğine sahiptir. Doğuma yönelik doğal süreç inancı arttıkça, gebelerin prenatal emzirme öz yeterlilikleri artmaktadır.
Özet (Çeviri)
Aim: This study aims to examine the impact of childbirth beliefs on breastfeeding self-efficacy during pregnancy among primiparous women. Materials and Methods: This descriptive and relational study was conducted at the obstetrics and gynecology outpatient clinic between August 1, 2024, and January 31, 2025. The research sample consisted of 250 primiparous women. Data were collected through validated instruments: the Birth Beliefs Scale and the Prenatal Breastfeeding Self-Efficacy Scale. Descriptive statistical methods, Pearson correlation analysis, and simple linear regression analysis were used to evaluate the data. Results: The mean age of the participants was 25.74±4.24, and the mean gestational week was 34.87±2.91. The mean score of women's belief in birth as a natural process was 4.27±0.61, and the mean score for viewing birth as a medical process was 3.80±0.59. The mean prenatal breastfeeding self-efficacy score was 81.60±7.41.