Çocuk acil ünitesinde sütür alma sırasında dijital oyun oynama ve çizgi film izlemenin çocukların ağrı, korku ve anksiyete düzeylerine etkisi
The effect of playing digital games and watching cartoons on children's pain, fear and anxiety levels during suturing in pediatric emergency unit
- Tez No: 944182
- Danışmanlar: PROF. DR. DUYGU SÖNMEZ DÜZKAYA, DOÇ. DR. ATİYE KARAKUL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, Nursing
- Anahtar Kelimeler: Acil servis, travma, acil servis hemşiresi, sütür alma, Emergency department, trauma, emergency department nurse, suture removal
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Tarsus Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Hemşireliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Hemşirelik Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 70
Özet
Araştırma, çocuk acil ünitesinde sütür alma sırasında dijital oyun oynama ve çizgi film izlemenin çocuklarda ağrı, korku ve anksiyete düzeylerine etkisini incelemek amacıyla yapılmıştır. Temmuz 2024 – Nisan 2025 tarihleri arasında Tarsus Devlet Hastanesi Acil Servis Travma Birimine sütür alınması için gelen 5 – 10 yaş arasındaki 90 çocuk; 1. grup dijital oyun (30 çocuk), 2. grup çizgi film (30 çocuk), 3. grup kontrol (30 çocuk) grubu ile yapılmıştır. Girişim gruplarında yer alan çocuklara sütür alma işleminden hemen önce dijital oyun oynama ve çizgi film izletimi yapılmıştır. Verilerin toplanmasında;“Tanıtıcı Bilgi Formu”,“Çocuk Korku Ölçeği”,“Wong Baker Ağrı Ölçeği”,“Çocuk Anksiyete Skalası-Durumluluk Ölçeği (ÇAS-D)”ve“Yaşam Bulguları Takip Formu”kullanılmıştır. Ağrı değişim puanları açısından incelendiğinde, çocuk, ebeveyn ve hemşire değerlendirmelerine göre gruplar arasında anlamlı farklar olduğu belirlenmiştir. Çocuk ağrı puanı değişiminde, kontrol grubundaki çocukların ağrı puanlarındaki değişim (0,717±1,381), dijital oyun oynayan (-0,833±1,464) ve çizgi film izleyen (-0,483±1,669) çocuklardan anlamlı düzeyde daha yüksek bulunmuştur (F=8,700, p=0,000; 3>1,2). Çocuk korku puanı değişiminde, kontrol grubundaki değişim puanları (-1,733±2,815), dijital oyun oynayan (-4,300±2,769) ve çizgi film izleyen (-2,000±3,129) çocuklardan anlamlı düzeyde farklı bulunmuştur (F=7,061, p=0,001; 3>1,2). Çocuk anksiyete değişiminde kontrol grubundaki değişim (-1,633±2,526), dijital oyun oynayan çocuklardan (-4,700±3,019) ve çizgi film izleyen çocuklardan (-1,833±3,435) anlamlı düzeyde farklıdır (F=9,708, p=0,000; 3>1,2). Araştırmanın sonucunda; dijital oyun oynama yöntemi, hem çocuklar hem de ebeveyn ve sağlık profesyonelleri tarafından sütür alma işlemi sırasında ağrı, korku ve anksiyetenin azaltılması açısından en etkili strateji olarak değerlendirilmiştir. Bu nedenle, çocuk acil servislerinde invaziv işlemler sırasında dijital oyun oynama gibi dikkat dağıtıcı yöntemlerin kullanımı teşvik edilmelidir.
Özet (Çeviri)
The study was conducted to investigate the effects of playing digital games and watching cartoons on pain, fear, and anxiety levels in children during suture removal in a pediatric emergency unit. It was conducted with 90 children between the ages of 5 and 10 who came to Tarsus State Hospital Emergency Service Trauma Unit for suture removal between July 2024 and April 2025; Group 1: digital games (30 children), Group 2: cartoons (30 children), and Group 3: control (30 children). Children in the intervention groups played digital games and watched cartoons immediately before the suture removal procedure.“Introductory Information Form”,“Child Fear Scale”,“Wong Baker Pain Scale”,“Child Anxiety Scale-State Scale (CAS-D)”and“Vital Signs Follow-up Form”were used to collect data. When examined in terms of pain change scores, it was determined that there were significant differences between the groups according to the evaluations of the child, parent, and nurse. In terms of child pain score change, the change in pain scores of children in the control group (0.717±1.381) was found to be significantly higher than that of children who played digital games (-0.833±1.464) and watched cartoons (-0.483±1.669) (F=8.700, p=0.000; 3>1.2). In terms of child fear score change, the change scores in the control group (-1.733±2.815) were found to be significantly different from that of children who played digital games (-4.300±2.769) and watched cartoons (-2.000±3.129) (F=7.061, p=0.001; 3>1.2). A similar trend was observed in anxiety change scores. The change in child anxiety change in the control group (-1.633±2.526) was significantly different from children playing digital games (-4.700±3.019) and children watching cartoons (-1.833±3.435) (F=9.708, p=0.000; 3>1.2). The study found playing digital games is the best way to reduce pain, fear and anxiety during suture removal. So it should be used in place of other distraction methods during paediatric emergency procedures.