Serbest zaman doyumu ve iş motivasyonu arasındaki ilişkinin incelenmesi: Hemşireler üzerine bir araştırma
Investigation of the relationship between leisure satisfaction and work motivation: A study on nurses
- Tez No: 944224
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ LEVENT ÖNAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Spor, Sports
- Anahtar Kelimeler: serbest zaman doyumu, iş motivasyonu, hemşire, leisure satisfaction, work motivation, nurse
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Kış Sporları ve Spor Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 54
Özet
Amaç: Çalışma hemşirelerin serbest zaman doyumları ile iş motivasyonları arasındaki ilişkinin incelenmesi amacıyla gerçekleştirilmiştir. Yöntem: Araştırma kapsamında, katılımcıların demografik özellikleri ile serbest zaman doyum düzeyleri ve iş motivasyon düzeyleri arasındaki ilişkileri nicel araştırma yöntemlerinden ilişkisel tarama modeli kullanılarak değerlendirilmiştir. Örneklem grubu 476 kadın ve 124 erkek olmak üzere toplam 600 hemşireden oluşmuştur. Veriler, kişisel bilgi formu, Serbest Zaman Doyum Ölçeği ve Hemşire İş Motivasyon Ölçeği kullanılarak toplanmıştır. Uygulanan ölçek verileri, IBM SPSS (Statistical Package for the Social Sciences) 20.0 yazılım programı ile elektronik ortamda çeşitli istatistiksel analizler uygulanarak sonuçlara ulaşılmıştır. Bulgular: Katılımcıların cinsiyet, yaş, medeni durum, hizmet yılı, çalışılan bölüm, eğitim durumu ve serbest zaman değerlendirme yöntemlerine göre anlamlı farklılıklar gösterdiğini ortaya koymuştur. Cinsiyet, yaş ve medeni duruma göre serbest zaman doyumu genelinde anlamlı fark gözlenmemekle birlikte, bazı alt boyutlarda farklılıklar tespit edilmiştir. İş motivasyonu açısından ise, hizmet süresi ve çalışılan birimlere göre anlamlı farklar saptanmıştır. Polikliniklerde çalışan hemşirelerin motivasyon düzeylerinin daha yüksek olduğu görülmüştür. Ayrıca, Serbest Zaman Motivasyon Ölçeği ile Hemşire İş Motivasyon Ölçeği arasında pozitif yönlü ve anlamlı bir ilişki bulunmuştur. Serbest zaman doyumunun iş motivasyonunu olumlu yönde etkileyebileceğini, özellikle psikolojik ve sosyal boyutlarda bu etkinin daha belirgin olduğunu göstermektedir. Sonuç: Elde edilen veriler, hemşirelerin serbest zamanlarını verimli değerlendirmelerinin iş performanslarını ve motivasyonlarını artırabileceğini ortaya koymuştur. Bu doğrultuda, sağlık kurumlarında çalışanların serbest zaman etkinliklerine katılımını destekleyecek stratejilerin geliştirilmesi, hem bireysel hem kurumsal düzeyde olumlu sonuçlar doğuracağı düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
Purpose: This study was conducted to examine the relationship between nurses' leisure time satisfaction and their work motivation. Method: In this study, the relationships between participants' demographic characteristics and their levels of leisure satisfaction and work motivation were evaluated using the relational screening model, one of the quantitative research methods. The participants consisted of a total of 600 nurses, including 476 women and 124 men. Data were collected using a personal information form, the Leisure Satisfaction Scale (LSS), and the Nurse Work Motivation Scale (NWMS). Findings: The findings revealed that participants showed significant differences in terms of gender, age, marital status, years of service, department, educational level, and leisure time activities. Although no significant differences were found in overall leisure satisfaction according to gender, age, and marital status, some sub-dimensions showed variations. Regarding work motivation, significant differences were found based on years of service and the department in which participants worked. Nurses working in outpatient clinics were found to have higher motivation levels. Moreover, a positive and significant relationship was found between the Leisure Satisfaction Scale and the Nurse Work Motivation Scale. The findings suggest that leisure satisfaction may positively influence work motivation, particularly in psychological and social dimensions. Result: The data indicate that effectively utilizing leisure time can enhance nurses' work performance and motivation. In this regard, developing strategies that support the participation of healthcare workers in leisure activities is considered likely to yield positive outcomes both at the individual and institutional levels.