Çocuklarda sosyal becerilerin gelişiminde müziğin rolü
The role of music in the development of social skills in children
- Tez No: 944458
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SELAMİ AKIŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Müzik, Music
- Anahtar Kelimeler: Müzik, çocuk gelişimi, sosyal beceriler, Music, child development, social skills
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ardahan Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sanat ve Tasarım Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Sanat ve Tasarım Sanat Dalı
- Sayfa Sayısı: 108
Özet
Çocukların sosyal ortamlarda etkili bir şekilde etkileşimde bulunabilmesi, sağlıklı ilişkiler geliştirmesi ve toplumla uyumlu bir şekilde iletişim kurabilmesi için belirli sosyal becerilere ihtiyaçları vardır. Bu beceriler, bireylerin çevresindeki diğer kişilerin duygu ve düşüncelerini anlayıp, kendi duygusal tepkilerini uygun şekilde düzenleyerek etkileşimde bulunmalarını sağlar. Sosyal beceriler, yalnızca bireyin kendini ifade etme yeteneğini değil, aynı zamanda başkalarının perspektifinden durumu değerlendirme, empati kurma ve toplumsal normlara uygun davranışlar sergileme yetkinliklerini de kapsar. Çocuklar, bu becerileri erken yaşlarda edinmeye başlar ve okul öncesi dönemdeki deneyimlerle güçlendirilir. Okul, çocuklar için aileden sonra en önemli sosyal ortam olup, sosyal becerilerin öğrenilmesi ve geliştirilmesi açısından kritik bir rol oynar. Bu beceriler, çocukların hem bireysel hem de toplumsal düzeyde sağlıklı ilişkiler kurabilmesini, aynı zamanda akademik başarılarının ve duygusal gelişimlerinin desteklenmesini sağlar. Erken dönemde sosyal becerilerin geliştirilmesi, sadece bireysel gelişim için değil, aynı zamanda toplumda kabul görme ve sosyal uyum sağlama açısından da önemlidir. Araştırmalar, çocukluk döneminde sosyal becerileri güçlendirilen bireylerin, ergenlik ve yetişkinlik dönemlerinde daha başarılı akademik performans sergilediklerini, daha düşük suç oranlarına sahip olduklarını ve daha iyi ruhsal sağlıkla ilişkilendirildiklerini göstermektedir. Bu becerilerin erken yaşlarda kazandırılması, çocukların daha sağlıklı kişilerarası ilişkiler kurmalarını ve duygusal dengeyi sağlamalarını kolaylaştırır. Ayrıca, sosyal becerileri yeterince gelişmemiş çocuklar, ilerleyen yıllarda kişilerarası etkileşimlerde güçlükler yaşayabilir, duygusal ve davranışsal sorunlarla karşılaşabilir, akademik başarısızlıklar ve toplumsal uyumsuzluklar gözlemlenebilir. Erken çocukluk döneminde gözlemlenen sosyal etkileşim eksiklikleri, ilerleyen yaşlarda çocuğun psikolojik durumu, akademik başarıları ve toplumsal ilişkileri üzerinde belirleyici bir etkiye sahip olabilir. Yapılan araştırmalar, çocuklukta yaşanan düşük düzeyde sosyal etkileşimin, gelecekteki psikolojik sağlık ve başarı açısından IQ puanlarından, ders notlarından ve başarı testlerinden daha güvenilir bir öngörücü olduğunu ortaya koymuştur. Bu nedenle, erken dönemde sosyal becerilerin geliştirilmesi, bireylerin yaşamları boyunca karşılaşacakları zorluklarla başa çıkma yeteneklerini önemli ölçüde artırmaktadır. Sosyal becerilerin gelişimi, sadece bireysel düzeyde değil, toplumun genel uyumu için de büyük önem taşır. Toplumsal düzenin sağlanması, bireylerin birbirleriyle etkili bir şekilde iletişim kurabilmesi, empati ve anlayış geliştirebilmesi gibi sosyal becerilere dayanır. Ayrıca, eğitim kurumlarında ve diğer sosyal ortamlarda bu becerilerin kazandırılması, toplumsal barış ve uyum için gereklidir. Son olarak, müzik eğitiminin çocukların sosyal becerileri üzerinde güçlü bir etkisi olduğu yapılan araştırmalarla kanıtlanmıştır. Müzik, çocukların grup içinde çalışmayı öğrenmelerini, empati kurmalarını ve duygu-düşünce paylaşımında bulunmalarını sağlar. Bununla birlikte, müzik eğitimi sosyal etkileşimi teşvik eden ve bireylerin birbirleriyle daha sağlıklı ilişkiler kurmalarını sağlayan bir araç olarak öne çıkmaktadır. Dolayısıyla, müzik eğitiminin çocukların sosyal becerilerinin geliştirilmesindeki rolü, sadece sanatsal değil, aynı zamanda toplumsal gelişim açısından da büyük bir öneme sahiptir.
Özet (Çeviri)
Children need certain social skills to interact effectively in social environments, develop healthy relationships, and communicate in a socially acceptable manner. These skills enable individuals to understand the emotions and thoughts of others, while regulating their own emotional responses appropriately during interactions. Social skills not only encompass a person's ability to express themselves, but also their capacity to evaluate situations from others' perspectives, empathize, and behave according to societal norms. Children begin acquiring these skills at an early age, with experiences in the preschool years further enhancing their development. School, as the second most important social environment after the family, plays a critical role in the learning and development of social skills. These skills support children in establishing healthy relationships at both individual and societal levels, while also fostering their academic success and emotional development. The development of social skills at an early age is crucial not only for individual growth but also for social acceptance and the ability to adapt within society. Research shows that individuals who have strengthened their social skills during childhood perform better academically, have lower crime rates, and enjoy better mental health in adolescence and adulthood. Early acquisition of these skills makes it easier for children to form healthier interpersonal relationships and maintain emotional balance. In contrast, children with underdeveloped social skills may face difficulties in interpersonal interactions, emotional and behavioral problems, academic failures, and social maladjustment later in life. Deficiencies in social interaction during early childhood can have a decisive impact on a child's psychological well-being, academic achievements, and social relationships as they grow. Studies have found that low levels of social interaction during childhood are a more reliable predictor of future psychological health and success than IQ scores, grades, and performance on achievement tests. Therefore, developing social skills in early childhood significantly enhances an individual's ability to cope with challenges throughout their life. The development of social skills is of great importance not only at the individual level but also for the overall harmony of society. The maintenance of social order relies on the ability of individuals to communicate effectively with one another, empathize, and develop understanding, all of which are underpinned by social skills. Additionally, teaching these skills in educational institutions and other social settings is essential for promoting social peace and cohesion. Finally, numerous studies have demonstrated the strong impact of music education on children's social skills. Music helps children learn to work together in groups, empathize, and share their thoughts and emotions. Moreover, music education stands out as a tool that encourages social interaction and helps individuals form healthier relationships with others. Therefore, the role of music education in the development of children's social skills is significant not only in artistic terms but also in promoting social development.