Silisyum karbür içeren cam elyaf takviyeli çimento bağlayıcılı kompozitlerin mekanik ve durabilite özelliklerinin savunma yapıları açısından incelenmesi
Investigation of mechanical and durability properties of silicon carbide-containing glass fiber reinforced cement binder composites in terms of defensive structures
- Tez No: 944512
- Danışmanlar: DOÇ. DR. TUNA AYDIN, DR. ÖĞR. ÜYESİ AHMET FİLAZİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Savunma ve Savunma Teknolojileri, Defense and Defense Technologies
- Anahtar Kelimeler: Savunma Yapıları, Çimento Harç, Cam Elyaf, Silisyum Karbür, Basınç Dayanım, Eğilme Dayanım, Geçirimlilik, Defensive structures, cement mortar, glass fiber, silicon carbide, compressive strength, flexural strength, permeability
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kırıkkale Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Savunma Teknolojileri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 91
Özet
Bu çalışmada silisyum karbür içeren cam elyaf takviyeli çimento bağlayıcılı kompozitlerin savunma yapıları açısından mekanik ve durabilite özellikleri incelenmiştir. Bu çalışma kapsamında cam elyaf, toz silisyum karbür, iri taneli silisyum karbür kullanılmıştır. Malzemelerin beton harcına ayrı ayrı etkileri incelenip en iyi oranları alınmıştır. En iyi sonucu veren oranlar çimento harç içerisinde birlikte kullanılarak çimento harca etkisi araştırılmıştır. Referans numune olarak katkı maddesi kullanılmadan agrega, çimento ve su karışımı kullanılmıştır. Çalışmada 40x40x160 mm dikdörtgen plak ve 100 mm çapında 150 mm yüksekliğinde silindir numuneler hazırlanmıştır. Silindir numunelere klor geçirgenlik deneyi uygulanarak çimento harcın geçirimliliği kontrol edilirken, dikdörtgen plakalara yayılma, su emme, basınç dayanım, eğilme dayanım, kılcal su emme deneyi uygulanmıştır. Numunelerden küçük parçalar alınarak SEM ve EDX deneyleri de yapılmıştır. Yapılan deneylerde cam elyaf katkılı numunelerde en iyi sonucu veren %1 cam elyaf katkısının çimento harcın basınç dayanımını %2.36 su emmesini %3.05 eğilme dayanımını %11.22 klor geçirgenliği %9.44 arttırdığı gözlemlenirken yayılma çapını %23.2 azalttığı gözlemlenmiştir. Toz silisyum karbür katkılı numunelerde en iyi sonucu %4 oranında katkılı numunelerden alınmıştır. %4 katkı basınç dayanımını %6.48 eğilme dayanımını %9.03 arttırırken, su emmesini %9.38 klor geçirgenliğini %13.48 yayılma çapını %8.04 oranında azaltmıştır. Agrega yerine silisyum karbür eklenen numunelerde en iyi sonucu %10 katkılı SiC-A-10 numunesi vermiştir. Basınç dayanımını %10.77 eğilme dayanımını %6.34 klor geçirgenliğini %24.45 oranında arttırırken, su emmesini %3.59 yayılma çapını %3.56 oranında azaltmıştır. En iyi sonuçları veren %1 cam elyaf, %4 toz silisyum karbür ve %10 tane silisyum karbür birlikte kullanılarak hazırlanan deney numunelerinde basınç dayanımı %4.42, eğilme dayanımı %4.46, klor geçirgenlik %6.86, birim ağırlık %5.28 artarken, yayılma çapı %19.29, su emme yüzdesi %1.90 oranında azalmıştır. Sonuç olarak çimento harca eklenen katkılar ayrı ayrı olumlu etkiler sağlamış, birleştirilip yapılan deney numunesinde de çimento harca yapılan tüm deneylerden olumlu sonuç elde edilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, the mechanical and durability properties of glass fiber reinforced cement- bonded composites containing silicon carbide were investigated in terms of defense structures. Within the scope of this study, glass fiber, powdered silicon carbide, coarse- grained silicon carbide were used. The effects of the materials on the concrete mortar were examined separately and the best ratios were taken. The ratios that gave the best results were used together in cement mortar and their effect on cement mortar was investigated. A mixture of aggregate, cement and water without additives was used as a reference sample. In the study, 40x40x160 mm rectangular plate and 100 mm diameter and 150 mm height cylinder specimens were prepared. While the permeability of the cement mortar was checked by applying chlorine permeability test to the cylinder specimens, spreading, water absorption, compressive strength, flexural strength, capillary water absorption tests were applied to the rectangular plates. SEM and EDX experiments were also performed by taking small pieces from the samples. In the experiments, it was observed that 1% glass fiber additive, which gave the best result in the glass fiber reinforced samples, increased the compressive strength of the cement mortar by 2.36%, water absorption by 3.05%, flexural strength by 11.22%, chlorine permeability by 9.44% and decreased the spreading diameter by 23.2%. The best results were obtained from the specimens doped with 4% powdered silicon carbide. 4% doping increased the compressive strength by 6.48% and flexural strength by 9.03%, while decreasing the water absorption by 9.38%, chlorine permeability by 13.48% and spreading diameter by 8.04%. In the specimens where silicon carbide was added instead of aggregate, SiC-A-10 specimen with 10% additive gave the best result. It increased the compressive strength by 10.77%, flexural strength by 6.34%, chlorine permeability by 24.45%, and decreased the water absorption by 3.59% and the spreading diameter by 3.56%. In the test samples prepared using 1% glass fiber, 4% powder silicon carbide and 10% grain silicon carbide, which gave the best results, compressive strenght increased by 4.42%, bending strength by 4.46%, chloride permeability by 6.86%, unit weight by 5.28%, while the sprading diameter decreased by 19.29% and water absorption percentage decreased by 1.90%. As a result, the additives added to the cement mortar provided positive effects individually, and positive results were obtained from all the tests performed on the cement mortar in the combined test specimen.