Halk eğitim merkezleri kursiyerlerinin bireysel girişimcilik algıları üzerine bir araştırma: Siirt Halk Eğitim Merkezi örneği
A research on individual entrepreneurship perceptions of public education centres trainees: The case of Siirt Public Education Centre
  1. Tez No: 944586
  2. Yazar: SERAP ÖZTÜRK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. İRFAN ERTEKİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Halkla İlişkiler, İşletme, Public Relations, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Bireysel Girişimcilik, Halk Eğitimi, Girişimcilik Algısı, Girişimcilik Eğitimi, Yaygın Eğitim, Individual Entrepreneurship, Public Education, Entrepreneurship Perception, Entrepreneurship Education, Non-formal Education
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Siirt Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 109
Özet
Bu araştırma, Siirt Halk Eğitim Merkezi'nde farklı kurslara katılan kursiyerlerin bireysel girişimcilik algılarını değerlendirmeyi amaçlamaktadır. Araştırmada veri toplama aracı olarak Yalçın İncik ve Uzun (2017) tarafından geliştirilen ve geçerlilik ile güvenilirlik çalışmaları yapılmış olan“Bireysel Girişimcilik Algı Ölçeği”kullanılmıştır. Araştırma, 308 kursiyerden elde edilen veriler doğrultusunda gerçekleştirilmiştir. Katılımcıların cinsiyet, yaş, medeni durum, eğitim düzeyi ve kurs türü değişkenlerine göre bireysel girişimcilik algılarındaki farklılıklar analiz edilmiştir. Bulgulara göre, katılımcıların bireysel girişimcilik algıları genel olarak yüksek düzeydedir. Evli bireylerin bekârlara kıyasla girişimcilik algılarının daha yüksek olduğu tespit edilmiştir. Eğitim düzeyine göre bireysel girişimcilik algıları arasında anlamlı farklılık bulunmazken, planlama alt boyutunda okuryazar bireylerin diğer gruplara kıyasla daha düşük puan aldığı belirlenmiştir. Kurs türüne göre ise güzellik ve cilt bakımı, el sanatları ve bilişim-büro gibi kurslara katılanların bireysel girişimcilik algılarının anlamlı düzeyde farklılık gösterdiği ortaya konulmuştur. Araştırma sonuçları, halk eğitim merkezlerinde verilen kursların bireysel girişimcilik algısı üzerinde olumlu etkiler yarattığını göstermektedir. Bu bağlamda girişimcilik odaklı yaygın eğitim politikalarının desteklenmesi ve bireylere yönelik uygulamaların artırılması önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
This research aims to evaluate the individual entrepreneurship perceptions of trainees attending different courses at Siirt Public Education Center. The“Individual Entrepreneurship Perception Scale”, developed by İncik and Uzun (2017) and whose validity and reliability studies have been conducted, was used as the data collection tool in the research. The research was conducted based on the data obtained from 308 trainees. The differences in the individual entrepreneurship perceptions of the participants were analyzed according to the variables of gender, age, marital status, education level and course type. According to the findings, the individual entrepreneurship perceptions of the participants were generally high. It was determined that married individuals had higher entrepreneurship perceptions compared to single individuals. While there was no significant difference between individual entrepreneurship perceptions according to education level, it was determined that literate individuals received lower scores compared to other groups in the planning sub-dimension. It was revealed that the individual entrepreneurship perceptions of those attending courses such as beauty and skin care, handicrafts and IT-office showed significant differences according to the course type. The research results show that courses given in public education centers have positive effects on individual entrepreneurship perception. In this context, it is recommended to support entrepreneurship-focused non-formal education policies and increase applications for individuals.