Erişkin bireylerde yaşlılık dönemi korkusu ve ölüm kaygısının incelenmesi
Examination of fear of aging and death anxiety in adults
  1. Tez No: 944610
  2. Yazar: EBRU AKKAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. BERNA ERDOĞMUŞ MERGEN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: yaşlılık dönemi korkusu, ölüm kaygısı, erişkin bireyler, sosyodemografik değişkenler, psikososyal faktörler, fear of old age, death anxiety, adult individuals, sociodemographic variables, psychosocial factors
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İzmir Katip Çelebi Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 78
Özet
Amaç: Erişkin bireylerde yaşlılık dönemi korkusu ile ölüm kaygısı arasındaki ilişkiyi incelemektir. Araştırma bulgularının, birinci basamak sağlık hizmetlerinde hasta yönetimi, psikolojik danışmanlık uygulamaları, sosyal hizmet müdahaleleri ve yaşlanma sürecine yönelik toplumsal farkındalık çalışmalarına bilimsel katkı sağlaması beklenmektedir. Yöntem: Araştırma, kesitsel ve tanımlayıcı desende ilişkisel tarama modeli kullanılarak gerçekleştirilmiştir. Çalışmanın örneklemi, 01.06.2024-31.07.2024 tarihleri arasında İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde bulunan, katılım kriterlerini sağlayan 18–65 yaş aralığındaki erişkin bireylerden oluşturmaktadır. Araştırma 317 kişi ile gerçekleştirilmiştir. Veriler Sosyodemografik Bilgi Formu, Yaşlılık Dönemi Korkusu Ölçeği ve Templer Ölüm Kaygısı Ölçeği kullanılarak toplanmıştır. Araştırma verilerinin analizinde SPSS 26. Programı kullanılmıştır. Verilerin normal dağılım özellikleri göstermesi nedeniyle ANOVA, Student's t-testi, Pearson korelasyon ve regresyon analizi; kategorik veri analizinde ise Ki-kare testleri kullanılmıştır. Bulgular: Katılımcıların yaşlılık dönemi korkusu düzeylerinin orta, ölüm kaygısı düzeylerinin ise yüksek olduğu bulunmuştur. Araştırmada, yaşlılık korkusu ve ölüm kaygısı arasında pozitif yönlü ve istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki tespit edilmiştir. Ayrıca kronik sağlık sorunu/ilaç kullanımı ve son bir yıl içerisinde yakın kaybı yaşama değişkenlerine göre yaşlılık dönemi korkusu ortalamaları arasındaki farklılıkların anlamlı olduğu ortaya çıkmıştır. Cinsiyet, meslek, gelir düzeyi, kronik sağlık sorunu/ilaç kullanımı, son bir yıl içerisinde yakın kaybı yaşama ve 65 yaş üstü birey ile yaşama değişkenlerinin ölüm kaygısı düzeylerini artıran etkenler olarak belirlenmiştir. Bireylerin yaşadıkları ölüm kaygısı düzeyi, yaşlılık dönemine ilişkin korkularını anlamlı düzeyde yordamaktadır. Sonuç: Araştırma sonuçları, yaşlılık dönemi korkusu ile ölüm kaygısının birbiriyle ilişkili çok boyutlu psikolojik yapılar olduğunu ortaya koymaktadır. Özellikle sağlık durumu, yas deneyimi ve ölümle doğrudan temasa dayalı yaşam olayları bu korkuların belirleyici faktörleri arasında yer almaktadır. Bu bulgular doğrultusunda birinci basamak sağlık hizmetlerinde riskli bireylerin erken tespiti, psikososyal destek programlarının entegrasyonu ve sağlık personeline yönelik eğitimlerin artırılması önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
Aim: The aim of this study is to examine the relationship between fear of aging and death anxiety in adult individuals. The research findings are expected to provide scientific contributions to patient management in primary healthcare services, psychological counseling practices, social work interventions, and community awareness efforts related to the aging process. Method: The study was conducted using a cross-sectional and descriptive design with a relational screening model. The sample consisted of adult individuals aged between 18 and 65 who met the inclusion criteria and were present at İzmir Katip Çelebi University Atatürk Training and Research Hospital between June 1, 2024, and July 31, 2024. The research was carried out with a total of 317 participants. Data were collected using the Sociodemographic Information Form, the Fear of Aging Scale, and the Templer Death Anxiety Scale. The data were analyzed using the SPSS 26.0 program. Since the data exhibited characteristics of normal distribution, ANOVA, Student's t-test, Pearson correlation, and regression analyses were applied. For categorical data, Chi-square tests were used. Results: It was found that participants had a moderate level of fear of aging and a high level of death anxiety. The study revealed a positive and statistically significant relationship between fear of aging and death anxiety. Additionally, significant differences were observed in fear of aging scores based on the presence of chronic health problems/medication use and the experience of losing a loved one within the past year. Variables such as gender, occupation, income level, chronic health problems/medication use, experiencing the loss of a loved one in the past year, and living with an individual over the age of 65 were identified as factors increasing the level of death anxiety. Furthermore, the level of death anxiety experienced by individuals significantly predicted their fear of aging. Conclusion: The results of the study indicate that fear of aging and death anxiety are interrelated, multidimensional psychological constructs. In particular, health status, experiences of bereavement, and life events involving direct exposure to death are among the key factors influencing these fears. Based on these findings, it is recommended that individuals at risk be identified early within primary healthcare services, psychosocial support programs be integrated into care delivery, and training for healthcare professionals be enhanced.