Aizanoi tiyatrosu koruma-onarım önerileri
Aizanoi theatre conservation-repair suggestions
  1. Tez No: 944651
  2. Yazar: ASLAN ÇAKIR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. GÖKHAN COŞKUN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Arkeoloji, Archeology
  6. Anahtar Kelimeler: Aizanoi, Roma Tiyatrosu, Koruma-Onarım, Taş Konservasyonu, restorasyon-konservasyon, Aizanoi, Roman Theater, Protection and Repair, Stone Conservation, restoration and conservation
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kütahya Dumlupınar Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Arkeoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 128
Özet
Kütahya'nın Çavdarhisar ilçesinde yer alan Aizanoi Antik Kenti bir Phrygia şehridir. Kentin en büyük yapı kompleksi olan Tiyatro-Stadion yapısında, sahne binası cephelerinin, yapısal ve işlevsel olarak ortak kullanılmasıyla ünik bir özellik sergilemektedir. Aizanoi Tiyatrosu koruma-onarım önerilerinin yer aldığı bu çalışmayla, tiyatro yapısında karşılaşılan problemlerin belirlenerek bu sorunlara ilişkin çözüm önerileri getirilmesi amaçlanmaktadır. Bu çalışmayla, Aizanoi antik kenti Tiyatro-Stadion kompleksinde yapılacak kapsamlı bir koruma-onarım projesi öncesinde, elde edilen bilimsel veriler ışığında, yapı kompleksinde yapılacak müdahalelerin içeriğinin oluşturulması hedeflenmektedir. Tiyatro'da yapılan incelemeler soruncunda, yapısal ve çevresel faktörlerden kaynaklanan problemlerin yanı sıra, farklı dönem ekleri ve antik dönem onarımları sonucu taş ve örgüde meydana gelen bozulmaların oluştuğu anlaşılmaktadır. Antik dönemde gerçekleştirilen yapısal uygulamalarda, problemlerin çözülmesinden ziyade; eski biçimini kazandırmaya veya yeniden kullanıma yönelik müdahalelerin gerçekleştirildiği görülmektedir. Büyük oranda depremler sonucu oluşan yapısal bozulmaların, ciddi hasarlara yol açarak; yapının bütünlüğünü bozduğu görülmektedir. Bu durum, koruma-onarım kapsamında gerçekleştirilmesi planlanan çalışmalarda güçlendirme ve sağlamlaştırma gibi aktif müdahaleyi esas alan öneriler getirilmesini zorunlu kılmaktadır. Yapıda görülen taş bozulmalarının; iklimsel şartlar, hava kirliliği, koruma bilincinin yetersizliği ve hatalı onarımlar olduğu bulgularla görülmektedir. Bozulma etkenlerinin belirlenmesine yönelik yapılan inceleme ve araştırmalarda taş üzerinde meydana gelen bozunmaların, iklimsel parametreler ve malzeme analizleriyle değerlendirilmesi elde edilen bulguları desteklemektedir. Elde edilen tespitler sonucunda, yapıda meydana gelen bozulmaların, modern ve kabul gören ilkeler ışığında koruma-onarım müdahalelerinin yapılması, bozulmaya sebep olan etkenlerin ortadan kaldırılması ya da en aza indirgenmesi, koruma-onarım bilincinin arttırılması ve yapılarda bakım ve kontrol çözümlerinin gerekliliği ortaya konmaktadır.
Özet (Çeviri)
Aizanoi Ancient City located in Çavdarhisar district of Kütahya is a Phrygian city. The largest building complex of the city, the Theater-Stadion structure, exhibits a unique feature with the structural and functional use of the stage building facades together. This study, which includes the conservation-repair proposals for Aizanoi Theater, aims to determine the problems encountered in the theater structure and to offer solutions for these problems. This study aims to create the content of the interventions to be made in the complex in the light of the scientific data obtained before a comprehensive conservation-repair project to be carried out in the Theater-Stadion complex of Aizanoi ancient city. In the examinations carried out in the Theater, it is understood that in addition to the problems arising from structural and environmental factors, there were deteriorations in the stone and masonry as a result of different period additions and ancient period repairs. In the structural applications carried out in the ancient period, it is seen that interventions aimed at restoring the old form or re-using rather than solving the problems were carried out. It is seen that the structural deteriorations, which largely occurred as a result of earthquakes, caused serious damage and disrupted the integrity of the structure. This situation necessitates suggestions based on active intervention such as reinforcement and consolidation in the works planned to be carried out within the scope of protection and repair. It is seen with the findings that the stone deteriorations observed in the structure are climatic conditions, air pollution, insufficient protection awareness and faulty repairs. In the examinations and researches carried out to determine the deterioration factors, the evaluation of the deteriorations occurring on the stone with climatic parameters and material analyses supports the findings obtained. As a result of the findings obtained, it is revealed that the deteriorations occurring in the structure should be subject to protection and repair interventions in the light of modern and accepted principles, the factors causing the deterioration should be eliminated or minimized, protection and repair awareness should be increased and maintenance and control solutions should be provided in the structures.