Gösteri yöntemi ile yapılan harita bilgisi öğretiminin hafif düzeyde zihinsel yetersizliği olan öğrencilerde etkililiğinin incelenmesi
Investigation of the effectiveness of teaching map knowledge with the demonstration method on students with mild mental disabilitie
  1. Tez No: 944650
  2. Yazar: ADEM YÜCEL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. TANER ÇİFÇİ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Coğrafya öğretimi, gösteri yöntemi, harita bilgisi, hafif derecede zihinsel yetersizlik, Geography teaching, demonstration method, map information, mild mental retardation
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sivas Cumhuriyet Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türkçe ve Sosyal Bilimler Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Coğrafya Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 193
Özet
Gösteri yöntemi öğretmen tarafından iyi hazırlık yapılarak, konunun öğrencilerin gözü önünde bizzat sergilenerek veya açıklanarak öğretildiği, öğrencilerin tüm sürece aktif olarak katıldığı, öğrenme çıktıları açısından hedeflerin çok iyi seviyede gerçekleştirildiği öğretme yöntemidir. Araştırmanın amacı gösteri yöntemi ile yapılan harita bilgisi öğretiminin hafif düzeyde zihinsel yetersizliği olan öğrenci olarak tanılanmış deneklerde etkili olup olmadığını incelenmektir. Araştırmada yine hafif düzeyde zihinsel yetersizliği olan öğrencilerin kazandığı becerileri daha sonraki süreç içerisinde sürdürüp sürdürmediği, kazandığı becerilerin başka durum veya ortamlarda tekrar edip etmediği, kazandıkları becerilerden memnun olup olmadıkları incelenmiştir. Araştırma yöntemi olarak tek denekli araştırma yöntemlerinden katılımcılar arası çoklu yoklama deseni kullanılmıştır. Denekler Yozgat ili Sorgun ilçesi Osman Çavuş Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi özel eğitim sınıfına devam eden hafif düzeyde zihinsel yetersizliği tanısı konulmuş öğrencilerden oluşmaktadır. Deneklere yönelik olarak belirlenen hedefler haritalar, videolar, slaytlar, maketler, kabartma haritası ve model küre gibi ders araç gereçleri ile öğretilmiş dersler video kamera ile kayıt altına alınmıştır. Veri toplama araçları olarak başarı testleri, günlük yoklama oturumları veri kayıt formları, problem çözme veri kayıt formu ve izleme veri kayıt formu kullanılmıştır. Araştırma sonuçları grafiksel analiz yöntemi ile analiz edilmiştir. Araştırma sonucunda hafif düzeyde zihinsel yetersizliği olan öğrencilere yönelik gösteri yöntemi ile yapılan harita bilgisi öğretiminin bu deneklerde etkili olduğu, deneklerin araştırmadan sonraki birinci, ikinci ve üçüncü haftalarda da bu becerileri sürdürdükleri tespit edilmiştir. Genelleme bulgularına göre deneklerin harita bilgisi ile ilgili sahip olduğu becerileri farklı ortam ve durumlara genelleyebildikleri tespit edilmiştir. Sosyal geçerlilik bulgularına göre de deneklerin kazandıkları becerilerden memnun oldukları sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
The demonstration method is a teaching method in which the teacher is well prepared, the subject is taught by demonstrating or explaining it in front of the students, students actively participate in the whole process, and the objectives are achieved at a very good level in terms of learning outcomes. The aim of the research is to examine whether the teaching of map knowledge with the demonstration method is effective on students with mild mental disabilities. It was examined whether the students with mild mental disabilities maintained the skills they acquired in the subsequent process, whether they repeated the skills they acquired in other situations or environments, and whether they were satisfied with the skills they acquired. The research method used was the multiple probe design among the participants from the Single-Subject research methods. The subjects consisted of students diagnosed with mild mental disabilities who were attending the special education class of Osman Çavuş Vocational and Technical Anatolian High School in Sorgun district of Yozgat province. The objectives determined for the subjects were taught with course materials such as maps, videos, slides, models, relief maps and model globes and the lessons were recorded with a video camera. Achievement tests, daily probe session data recording forms, problem solving data recording form and monitoring data recording form were used as data collection tools. The research results were analyzed with the graphical analysis method. As a result of the research, it was determined that the teaching of map knowledge with the demonstration method was effective in students with mild mental retardation and that the subjects maintained these skills in the first, second and third weeks after the research. It was determined that the subjects could generalize the skills they had regarding map knowledge to different environments and situations. According to the social validity findings, it was concluded that the subjects were satisfied with the skills they acquired.