Üst kapak blefaroplasti ve üst kapak blefaroplasti ile browpeksi cerrahilerinin gözyaşı parametrelerine ve meibomian bez morfolojisine etkileri
The effects of upper eyelid blepharoplasty and upper eyelid blepharoplasty with brow lift surgery on tear parameters and meibomian gland morphology
- Tez No: 944661
- Danışmanlar: PROF. DR. YASEMİN KATIRCIOĞLU
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Göz Hastalıkları, Eye Diseases
- Anahtar Kelimeler: Blepharoplasty, browpexy, OSDI, Schirmer, NIBUT, meibography
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Ankara Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Göz Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 77
Özet
Amaç: Çalışmanın amacı, üst kapak blefaroplasti cerrahisi ve üst kapak blefaroplasti ile kombine edilen browpeksi cerrahisinin gözyaşı parametreleri ve meibomian bezler üzerindeki etkilerini ortaya koymaktır. Gereç ve Yöntem: 2023-2024 yılları arasında SBÜ Ankara Eğitim ve Araştırma Hastanesi Göz Hastalıkları Kliniği'nde, dermatoşalazis tanısı alan 35 hastanın 69 gözü ile dermatoşalazis ve kaş pitozu tanısı alan 24 hastanın 48 gözü çalışmaya prospektif olarak dahil edildi. İlk gruba üst kapak blefaroplasti cerrahisi, ikinci gruba ise üst kapak blefaroplasti ile kombine browpeksi cerrahisi uygulandı. Hastalara cerrahi öncesi ve cerrahi sonrası 1. hafta, 1. ay ve 3. ayda oküler yüzey hastalık indeksi (OSDI), Schirmer, non-invaziv gözyaşı kırılma zamanı (NIBUT) ve meibografi testleri yapıldı. Bulgular: İki grup birbiriyle karşılaştırıldığında OSDI değerleri açısından istatistiksel olarak anlamlı fark görülmedi. NIBUT, blefaroplasti grubunda 1. haftada, blefaroplastiyle kombine browpeksi yapılan gruba göre anlamlı olarak daha düşük bulunurken; Schirmer 1 testi, 1. haftada anlamlı olarak daha yüksek bulundu. Üst kapak meibografi alan kayıp %'si ve üst kapak meibografi grade, 1. ayda blefaroplasti yapılan gözlerde anlamlı olarak daha yüksek bulundu. 3. ayda browpeksi ile kombine edilen grupta kuru göz oranı blefaroplasti grubuna göre daha düşük bulundu. Blefaroplasti yapılan gözlerde ameliyat öncesi ve sonrası değerlendirmelerde 1. ay OSDI, ameliyat öncesine göre anlamlı olarak daha düşük bulundu. Üst kapak meibografi alan kayıp %'si 1. ayda ameliyat öncesi döneme göre daha yüksek bulundu. Blefaroplasti browpeksi yapılan gözlerde ameliyat öncesi ve sonrası değerlendirmelerde 3. ay OSDI değeri, ameliyat öncesi OSDI değerine göre anlamlı olarak daha düşük bulundu. Kuru göz oranı, 3. ayda 1. haftaya göre anlamlı olarak daha düşük bulundu.Tüm gözlerde OSDI skorları, ameliyat öncesi döneme göre anlamlı olarak düşük bulundu. Tüm gözlerde, 1. ayda üst kapak meibografi alan kayıp % değeri ameliyat öncesine göre anlamlı olarak daha düşük bulundu. Sonuç: Tüm gözlerde OSDI skorlarındaki anlamlı azalma subjektif kuru göz semptomlarının blefaroplasti sonrası iyileşebildiğini gösterdi. Blefaroplastiye browpeksi prosedürünün eklenmesi gözyaşı parametreleri ve meibografi morfolojisi üzerinde olumlu etkilere yol açtı.
Özet (Çeviri)
Purpose: This study aims to reveal the effects of upper eyelid blepharoplasty surgery and upper eyelid blepharoplasty surgery combined with browpexy surgery on tear parameters and meibomian glands. Material and Methods: Between 2023 and 2024, 69 eyes of 35 patients diagnosed with dermatochalasis and 48 eyes of 24 patients diagnosed with dermatochalasis and brow ptosis were prospectively included in the study at Ankara Education and Research Hospital Eye Clinic. The first group underwent upper eyelid blepharoplasty surgery, while the second group underwent upper eyelid blepharoplasty combined with browpexy surgery. Ocular surface disease index (OSDI), Schirmer, non-invasive break up time (NIBUT), and meibography tests were performed on the patients before surgery and 1 week, 1 month, and 3 months after surgery. Results: When the two groups were compared, no significant difference was found in terms of OSDI values. NIBUT was significantly lower in the blepharoplasty group at 1 week compared to those who underwent blepharoplasty combined with browpexy, while Schirmer was significantly higher at 1 week. Upper lid meibomian area loss % and grade were significantly higher in eyes that underwent blepharoplasty at 1 month. In the 3rd month, the dry eye rate was lower in the browpexy combined group compared to the blepharoplasty alone group. In eyes that underwent blepharoplasty, OSDI was significantly lower in the 1st month compared to preoperative values. The upper eyelid meibomian area loss percentage was higher in the first month compared to the preoperative period. In eyes that underwent blepharoplasty with browpexy, the OSDI value in the third month was significantly lower than the preoperative OSDI value in preoperative and postoperative evaluations. The dry eye rate was significantly lower in the third month compared to the first week. OSDI scores were significantly lower in all eyes compared to the preoperative period. In all eyes, the upper eyelid meibomian area loss percentage value at 1 month was significantly lower than that before surgery. Conclusion: The significant decrease in OSDI scores in all eyes indicated that subjective dry eye symptoms improved after blepharoplasty. The addition of browpexy to blepharoplasty resulted in positive effects on tear parameters and meibomian gland morphology.