Avrupa Birliğine üye ve üyeliğe aday ülkelerin lojistik performans endekslerinin üç parametreli gri sayılar yöntemi ile analizi: Türkiye ile karşılaştırmalı bir yaklaşım
Comparative analysis of the logistics performance index of European Union member and candidate countries using the three-parameter grey numbers method: The case of Turkey
- Tez No: 944724
- Danışmanlar: DOÇ. DR. BAHADIR FATİH YILDIRIM
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ulaşım, Transportation
- Anahtar Kelimeler: Lojistik, Lojistik Performans Endeksi, Avrupa Birliği Üç Parametreli Gri Sayılar, Logistics, Logistics Performance Index, European Union, Three-Parameter Grey Numbers
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Ulaştırma ve Lojistik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 150
Özet
Bu tez, Avrupa Birliği'ne üye ülkeler ile üyeliğe aday ülkelerin lojistik performans endekslerini incelemeye odaklanmaktadır. Çalışmanın amacı, ilgili ülkelerin lojistik performanslarını karşılaştırmalı analiz yoluyla derinlemesine değerlendirmektir. Ayrıca, araştırma sonucunda elde edilen verilerle Türkiye'nin lojistik performansının karşılaştırılması ve çözüm önerilerinin geliştirilmesi hedeflenmiştir. Elde edilen bulguların, sektöre ve akademik literatüre önemli katkılar sunacağına inanılmaktadır. Bu tez çalışması, literatürde daha önce kullanılmamış olan üç parametreli gri sayılar yöntemi ile analiz yaparak ülkelerin lojistik performanslarını değerlendirmiştir. Bu yöntem, literatürdeki boşlukları doldurmayı amaçlamakta ve gelecekteki araştırmalar için önemli bir kaynak oluşturmayı amaçlamaktadır.
Özet (Çeviri)
This thesis focuses on examining the logistics performance indexes of the European Union member countries and candidate countries. The objective of the study is to conduct an in-depth evaluation of the logistics performance of these countries through comparative analysis. Additionally, the research aims to compare the logistics performance of Turkey with the obtained data and develop solution recommendations. The findings of this study provide significant contributions to both the industry and academic literature. This thesis evaluates the logistics performance of countries using a three-parameter grey numbers system, a method not previously utilized in the literature. This approach aims to fill the existing gap in the literature and serve as a valuable source for future research.