Sosyal belediyecilik uygulamaları: Selçuklu Belediyesi örneği
Social municipality practices: The case of Selçuklu Municipality
- Tez No: 944725
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SUAT TAŞKESEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Siyasal Bilimler, Political Science
- Anahtar Kelimeler: Sosyal Devlet, Sosyal Politika, Sosyal Belediyecilik, Orta Ölçekli Kentler, Social State, Social Policy, Social Municipality, Medium-Sized Cities, Selçuklu Municipality
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kapadokya Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim, Öğretim ve Araştırma Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 194
Özet
ÖZET ÜNAL, Sinan. Sosyal Belediyecilik Uygulamaları: Selçuklu Belediyesi Örneği, Yüksek Lisans Tezi, Nevşehir, 2025. Sosyal belediyecilik; sosyal alanların planlanmasından düzenlenmesine kadar hizmet etmeyi görev edinmiş, destek verilmesi gerekli görülen kesimlere ve ekonomisi zayıf olan kimselere öncelik tanıyan, yerel yönetimlerde sosyalleştirmek, rehberlik etmek gibi görevler üstlenen yönetim modellerinin adıdır. Sosyal belediyecilik yapısı farklı zaman dilimleriyle değerlendirildiğinde, topluma yönelik belediyecilik faaliyetlerinin yenilenmiş belediyecilik anlayışına ait sosyal yapının güçlendirilmesi bağlamında yerelde gerçekleştirilen çalışmalar olduğu görülmektedir. Sosyal belediyecilik kavramı incelendiğinde pratik yönüyle, sosyalliğin sadece sosyal yardımla sınırlı kalmadığı, kültürel ve sosyalleştirme hizmetlerine dönüştüğü anlaşılmaktadır. Özellikle gelişmişlik düzeyi yüksek belediyelerde bu eğilim dikkat çekicidir. Yatırım düzeyi ilerlemiş kentler klasik yol ve altyapı gibi görevlerini tamamlamış veya tamamlama aşamasına gelmiş olup, kaynaklarını sosyal belediyecilik çalışmaları doğrultusunda sosyal, sportif ve kültürel alan hizmetlerine yönlendirmektedir. Selçuklu Belediyesi'nin yönetim birimleri ve saha çalışanları ile yapılan yarı yapılandırılmış mülakatlarda, 90'larda başlayan yeni belediyecilik anlayışı ile mevcut gelişmişlik düzeyi ve gelişim hedefleri ele alınmıştır. Bu bağlamda sosyo-kültürel ve sosyal adalet boyutunda eşitlik kavramı ve sosyal belediyecilik uygulamalarının işlevselliği ile hizmet alan grupların geri bildirimleri analiz edilmiştir. Araştırmada, nitel olgu deseni kullanılmıştır. Selçuklu Belediyesi'nin sosyal belediyecilik uygulamaları, yardımdan ziyade bireylerin—özellikle gençler, kadınlar, engelliler ve yaşlılar—sosyo-ekonomik gelişimini hedeflemektedir. Mülakat bulguları organizasyonda merkezi bir otorite eksikliğini göstermiş, özgün çalışmalar yapılsa da seviye belirleme ve karar alma süreçlerinde boşluklar saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT ÜNAL, Sinan. Social Municipality Practices: The Case of Selçuklu Municipality, Master's Thesis, Nevşehir, 2025 Social municipality is the term used for governance models that prioritize economically disadvantaged individuals and those in need of support. It entails tasks such as planning and organizing social spaces, providing services, guiding, and fostering socialization within local administrations. When viewed across different time frames, the concept reflects efforts to strengthen the social structure through community-oriented municipal activities aligned with evolving notions of municipal governance. The practical aspect of social municipality extends beyond mere social aid, evolving into cultural and socialization services within its changing social structure. Particularly, municipalities with higher levels of development demonstrate a notable inclination toward such initiatives. Cities that have advanced investment levels and completed or nearly completed traditional infrastructure tasks such as roads and basic services are observed to redirect their resources primarily toward social, sports, and cultural services in response to emerging demands. Semi-structured interviews conducted with the administrative and field personnel of Selçuklu Municipality revealed its transformation since the 1990s to adopt a more structured municipal model. The discussions highlighted current development levels, future goals, and the focus on equality within the social fabric through socio-cultural and social justice dimensions. The functionality of social municipal practices and feedback mechanisms from service users were also analyzed. The study employed a qualitative case-study design. It was observed that Selçuklu Municipality's social municipality practices aim to enhance the socio-economic development of individuals, particularly youth, women, the elderly, and the disabled, through strategies promoting socialization and mobility rather than mere aid. Findings identified gaps in centralized authority within the organization, despite innovative and distinctive implementations. The lack of a mechanism for determining levels and guiding decision-making processes emerged as a prominent shortcoming.