Mehmed Vehbî Konevî'nin Şerh-i Dîvân-ı Hâfız'ı (inceleme-metin)
Mehmed Vehbî Konevî's Commentary Dîvân-ı Hâfız (review-text)
- Tez No: 944743
- Danışmanlar: PROF. DR. ALİM YILDIZ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Şerh, Hâfız-ı Şîrâzî, Mehmed Vehbî Konevî, Şerh-i Dîvân-ı Hâfız, Commentary, Hafiz of Shiraz, Mehmed Vehbi Konevi, Commentary on the Divan of Hafiz
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sivas Cumhuriyet Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İslam Tarihi ve Sanatları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 2035
Özet
Mehmed Vehbî Konevî'nin Şerh-i Dîvân-ı Hâfız'ı, Türk İslam edebiyatı sahasında Hâfız Dîvânı'nın tasavvufî olarak yorumlanmasının yanı sıra son şerhi olması yönüyle de dikkat çekmektedir. Şerh geleneğinin 19. yüzyıl halkasına konumlanan Şerh-i Dîvân-ı Hâfız, Konevî'nin bilinen tek eseridir. Şarih, Hâfız Dîvânı'nı beyit birimini esas alarak şerh etmiştir. Buna göre önce beyit verilmiş ardından beytin tercümesi yapılmış; sonra bunları, kelimelerin lügat karşılıkları ve dil bilgisi yönüyle incelenmeleri ile beytin işaret ettiği mananın izahı takip etmiştir. Bu çalışmada, Şerh-i Dîvân-ı Hâfız'ın çeviri yazı alfabesiyle metni verilmiş ve incelenmesi yapılmıştır. Giriş, iki bölüm ve sonuçtan oluşan bu çalışmanın giriş kısmında; şerh kavramı, şerhin tarihî süreci, şerh yazma sebepleri, şerh usulü ve Türk edebiyatında maruf şerhler kısaca bahsedilen konular arasındadır. Bu kısımda ayrıca hayatı hakkında pek az malumat bulunan Hâfız-ı Şîrâzî'den ve Türk edebiyatında Hâfız Dîvânı şerhlerinden bahsedilmiştir. Birinci bölümde, şarihin hayatı ve bilinen tek eseri olan Şerh-i Dîvân-ı Hâfız'ı ele alınmıştır. İkinci bölüm ise nüshaların tavsifini, metnin hazırlanmasında izlenen yöntemi ve metni içermektedir.
Özet (Çeviri)
Mehmed Vehbî Konevî's Şerh-i Dîvân-ı Hâfız (Commentary on Hafez's Diwan) stands out in the field of Turkish Islamic literature not only for its mystical interpretation of Hafez's Diwan but also for being the last commentary on it. Positioned as part of the 19th-century commentary tradition, Şerh-i Dîvân-ı Hâfız is Konevî's only known work. The commentator has interpreted Hafez's Diwan based on individual couplets. Accordingly, each couplet is first presented, followed by its translation; then, the dictionary meanings of words, their grammatical analysis, and an explanation of the couplet's implied meaning are provided. In this study, the text of Şerh-i Dîvân-ı Hâfız is presented in transliteration and analyzed. The study, consisting of an introduction, two main sections, and a conclusion, briefly discusses in its introduction: the concept of commentary, the historical process of commentary, reasons for writing commentaries, commentary methods, and well-known commentaries in Turkish literature. This section also mentions Hafez of Shiraz, about whose life little is known, and the commentaries on Hafez's Diwan in Turkish literature. The first section examines the commentator's life and his only known work, Şerh-i Dîvân-ı Hâfız. The second section includes a description of the manuscripts, the methodology used in preparing the text, and the text itself.