Venöz kan alma işlemi sırasında kullanılan metafor oyuncak ile hikayeleştirmenin çocukların korku ve kaygı düzeyine etkisi: Randomize kontrollü çalışma
The effect of storytelling with metaphor toys used during venous blood collection on children's fear and anxiety levels: Randomized controlled trial
- Tez No: 944755
- Danışmanlar: DOÇ. DR. AYLA KAYA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Nursing, Child Health and Diseases
- Anahtar Kelimeler: Çocuk, korku ve kaygı, metafor oyuncak, pediatri hemşireliği, venöz kan alma, Child, fear and anxiety, metaphor toy, pediatric nursing, venous blood sampling
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 73
Özet
Amaç: Bu araştırma, çocuklarda venöz kan almaya bağlı gelişen korku ve kaygıyı azaltmada metafor oyuncak ile hikâyeleştirmenin etkisini belirlemek amacıyla gerçekleştirilmiştir. Materyal ve Metot: Çalışma randomize kontrollü girişimsel bir araştırmadır. Araştırmanın örneklemini, 28 Kasım 2024 - 24 Şubat 2025 tarihleri arasında Akdeniz Üniversitesi Hastanesi Çocuk Kan Alma Ünitesi'ne başvuran 7-10 yaş aralığında 68 çocuk (girişim grubu: 34, kontrol grubu: 34) oluşturmuştur. Verilerin toplanmasında Çocuk Tanıtım Formu, Çocuk Korku Ölçeği ve Çocukların Duygularını Gösterme Ölçeği kullanılmıştır. Girişim grubuna venöz kan alma işlemi sırasında metafor oyuncak ve hikâyeleştirme teknikleri uygulanırken, kontrol grubuna herhangi bir girişim uygulanmamıştır. Verilerin analizinde SPSS 26.0 programı kullanılmış ve Ki-Kare testi, Paired Sample T Testi ve Independent Sample T Testi yapılmıştır. Bulgular: Girişim grubundaki çocukların Çocuk Korku Ölçeği ön test-son test toplam puan ortalamasının 2,71 ± 1,19, 1,71 ± 1,19 ve Çocukların Duygularını Gösterme Ölçeği ön test-son test puan ortalamasının 2,23 ± 0,59, 1,92 ± 0,64 olduğu bulunmuştur. Kontrol grubunun Çocuk Korku Ölçeği ön test-son test toplam puan ortlamasının 2,41 ± 1,26, 2,35 ± 1,25 ve Çocukların Duygularını Gösterme Ölçeği ön test-son test puan ortalamasının 2,56 ± 0,84, 2,39 ± 0,71 olduğu belirlenmiştir. Venöz kan alma sırasında metafor oyuncak ve hikâyeleştirme uygulanan girişim grubundaki çocukların kontrol grubundaki çocuklara göre korku ve kaygı puan ortalamalarında istatistiksel olarak anlamlı artış olduğu görülmüştür. Sonuç: Metafor oyuncak ile hikâyeleştirme yönteminin, venöz kan alma işlemi sırasında çocuklarda korku ve kaygıyı azaltmada etkili olduğu sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
Aim: This study was conducted to determine the effect of storytelling using a metaphor toy in reducing fear and anxiety related to venous blood collection in children. Materials and Methods: The study is a randomized controlled interventional study. The study sample consisted of 68 children (intervention group: 34, control group: 34) aged 7-10 years who applied to Akdeniz University Hospital Pediatric Blood Collection Unit between November 28, 2024 and February 24, 2025. The Child Identification Form, the Children's Fear Scale, and the Children's Emotional Expression Scale were used to collect data. While metaphor toy and storytelling techniques were applied to the intervention group during the venous blood collection process, no intervention was applied to the control group. SPSS 26.0 program was used to analyze the data and Chi-Square test, Paired Sample T Test, and Independent Sample T Test were performed. Results: It was found that the pre-test-posttest total mean scores of the Children's Fear Scale were 2.71 ± 1.19, 1.71 ± 1.19, and the pre-test-posttest mean scores of the Children's Emotional Expression Scale were 2.23 ± 0.59, 1.92 ± 0.64 in the intervention group. It was determined that the pre-test-posttest total mean scores of the Children's Fear Scale were 2.41 ± 1.26, 2.35 ± 1.25, and the pre-test-posttest mean scores of the Children's Emotional Expression Scale were 2.56 ± 0.84, 2.39 ± 0.71 in the control group. It was observed that there was a statistically significant decrease in the mean fear and anxiety scores of the children in the intervention group who were subjected to storytelling with a metaphor toy during venous blood collection compared to the children in the control group. Conclusion: It was concluded that the storytelling method with metaphor toys was effective in reducing fear and anxiety in children during the venous blood collection procedure.