Duyu bütünleme teorisi bağlamında okul öncesi eğitim mekanları tasarım analizi
Preschool education spaces design analysis in the context of sensory integration theory
  1. Tez No: 944761
  2. Yazar: KÜBRA MALÇOK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. BİLGE SAYIL ONARAN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: İç Mimari ve Dekorasyon, Interior Design and Decoration
  6. Anahtar Kelimeler: Duyu bütünleme, Duyusal deneyim, Okul öncesi eğitim, Mekân kalitesi, Nitel araştırma, Sensory integration, Sensory experience, Preschool education, Spatial quality, Qualitative research
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Güzel Sanatlar Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İç Mimarlık ve Çevre Tasarımı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 110
Özet
Bu araştırma, okul öncesi eğitim ortamlarının çocukların duyusal deneyimlerine etkisini incelemek amacıyla gerçekleştirilmiştir. Çalışma, Duyu Bütünleme Teorisi çerçevesinde şekillendirilmiş olup, çocukların mekânsal çevreyle kurdukları ilişkileri altı temel duyusal tema (görme, işitme, dokunma, koklama, tatma ve hareket) üzerinden değerlendirmeyi amaçlamaktadır. Nitel bir desenle yürütülen araştırmada, 19 okul öncesi öğretmeniyle yarı yapılandırılmış görüşmeler gerçekleştirilmiş; elde edilen veriler MAXQDA yazılımı kullanılarak tematik analiz yöntemiyle çözümlenmiştir. Analiz sürecinde“kodlar arası birlikte oluşum modeli”aracılığıyla duyusal temaların çevresel ve mekânsal temalarla kurduğu ilişkiler görselleştirilmiş ve bu ilişkilerin yoğunluğu incelenmiştir. Bulgular, çocukların mekânla kurdukları duyusal ilişkilerin yalnızca bireysel uyaranlara değil, bu uyaranların mekânsal düzenlemelerle nasıl bütünleştiğine bağlı olarak şekillendiğini göstermektedir. Hareket ve görme temaları, yüksek yoğunlukta eşleşmeler göstererek mekânsal organizasyon ve yönlenme süreçleriyle güçlü bağlar kurmuştur. Dokunma ve işitme temaları çevresel niteliklerle daha bütüncül ilişkiler sunarken; tatma ve koklama temaları bağlamsal olarak sınırlı ama anlamlı veriler üretmiştir. Araştırma bulguları, Duyu Bütünleme Teorisi'nin mekânsal bağlamda uygulanabilirliğini desteklemekte; erken çocukluk eğitimi mekânlarında duyusal çeşitliliği ve bütünlüğü temel alan tasarım yaklaşımlarının gerekliliğini ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
This study aims to examine the impact of preschool learning environments on children's sensory experiences. Framed within the Sensory Integration Theory, the research evaluates how children interact with their spatial surroundings through six core sensory domains: vision, hearing, touch, smell, taste, and movement. Adopting a qualitative design, semi-structured interviews were conducted with 19 preschool teachers. The data were analysed using thematic analysis through MAXQDA software. During the analysis process, a code co-occurrence model was used to visualize the relationships between sensory themes and environmental/spatial codes. These visualizations enabled the identification of relationship intensity and interaction patterns. Findings suggest that children's sensory engagement with space is shaped not only by isolated stimuli, but by how these stimuli are integrated into the spatial design. The themes of movement and vision emerged with the highest levels of co-occurrence, reflecting strong connections with spatial organization and navigation processes. Touch and hearing offered broader interactions with environmental features, while taste and smell presented more context-specific yet meaningful patterns. The results support the applicability of Sensory Integration Theory within spatial design contexts and highlight the need for early childhood environments to adopt design approaches that prioritize sensory richness, diversity, and coherence.