Anime yapımlarda Şinto inancı: Dinî motiflerin kültürel yansımaları üzerine bir inceleme
An analysis of Shinto beliefs in anime productions: Cultural reflections of religious motifs
- Tez No: 944786
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ALİ GÜL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Tarih, Religion, History
- Anahtar Kelimeler: History of Religions, Shintoism, Japan Culture, Anime, Manga
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Trabzon Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 102
Özet
Anime Yapımlarda Şinto İnancı: Dinî Motiflerin Kültürel Yansımaları Üzerine Bir İnceleme Bu çalışma, Şintoizm'in, çağdaş sanat pratiklerinde varlığını sürdüren dinamik bir kültürel unsur olarak anime yapımlarındaki yansımalarını incelemektedir. Araştırmanın ilk bölümünde, Şintoizm'in temel inanç yapısı ile bu inanç sistemi üzerinde etkili olan diğer dinî unsurlar ele alınmıştır. İkinci bölümde ise anime sanatı; teknik özellikleri, küresel yayılımı ve öne çıkan örnek yapımlar bağlamında değerlendirilmiş, Şintoist unsurların bu yapımlara nasıl yansıtıldığı, karşılaştırılmalı görsel analizler yoluyla çözümlenmiştir. Çalışma kapsamında, Şintoizm'in anime anlatılarında hangi temsili ve anlatı stratejileriyle işlendiği; bu temsillerin kültürel aktarım üzerindeki etkileri irdelenmiştir. Elde edilen bulgular, Şintoizm'in anime üretiminde yalnızca estetik bir zenginlik sunmakla kalmayıp, Japon kültürel mirasının hem yerel hem de uluslararası düzlemde sürdürülebilirliğine katkı sağlayan önemli bir araç işlevi gördüğünü ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
An Analysis of Shinto Beliefs in Anime Productions: Cultural Reflections of Religious Motifs This study examines the reflections of Shintoism as a dynamic cultural element that continues to exist within contemporary artistic practices, particularly in anime productions. The first part of the research addresses the fundamental belief system of Shintoism and the influence of other religious traditions upon it. The second part explores anime as an art form—its technical characteristics, global dissemination, and prominent examples—while analyzing how Shinto elements are represented through comparative visual analysis. Within the scope of the study, the representational and narrative strategies used to incorporate Shintoism in anime narratives are investigated, along with the impact of these representations on cultural transmission. The findings reveal that Shintoism functions not only as a source of aesthetic depth in anime production but also as a significant medium that contributes to the preservation and continuity of Japanese cultural heritage on both local and international levels.