Mehmet Nuri Parmaksız hayatı, sanatı ve eserleri
Mehmet Nuri Parmaksız: Life, literary career, and works
- Tez No: 944789
- Danışmanlar: PROF. DR. NURULLAH ÇETİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Yeni Türk Edebiyatı, Mehmet Nuri Parmaksız, Hayatı, Sanatı ve Eserleri, Yeni Şiir, Modernleşme ve Gelenek, Tasavvuf, Sevgili, Beşerî ve İlahî Aşk, New Turkish Literature, Mehmet Nuri Parmaksız, Life, Art and Works, New Poetry, Modernization and Tradition, Sufism, Beloved, Human and Divine Love
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Yeni Türk Edebiyatı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 186
Özet
ÖZET FETİC, Edita, Mehmet Nuri Parmaksız Hayatı, Sanatı ve Eserleri, Yüksek Lisans Tezi (Danışman: Prof. Dr. Nurullah Çetin), Ankara, 2024, 155 s. Yeni edebiyatın önemli şairlerinden biri olan Mehmet Nuri Parmaksız, geleneğin temel simgelerini koruyarak onlara yenilikler katmasıyla diğerlerinden ayrışır. Bu değerli şairimizin hayatı boyunca, şiirleri ve makaleleriyle birlikte verdiği her türlü ürünü detaylı ve kapsamlı bir şekilde ele alan bir çalışmanın bugüne kadar yapılmadığını tespit ettik. Bu çalışma, Mehmet Nuri Parmaksız'ın yaşamı ve eserleri hakkında geniş bir inceleme sunmuş ve onun Türk edebiyatındaki önemini vurgulamıştır. Hem yazdığı eserlerle hem de edebi çalışmalarıyla, Mehmet Nuri Parmaksız Türk kültürüne büyük değer katmıştır. Bu tez, Parmaksız'ın hayatı, sanatı ve eserlerini bütünsel olarak ele almaktadır. Giriş bölümünde, yeni Türk edebiyatının ve daha spesifik olarak modern şiirin genel durumu belirlenmiş; bu dönemdeki düşünceler, toplumsal ortam ve yeni edebiyatçıların fikirleri incelenmiştir. I. Bölüm'de Parmaksız'ın hayatı, akademik kişiliği, sosyal ve psikolojik dünyası üzerinde durulmuştur. II. Bölüm'de ise şairin sanatı ve sanatçı kişiliği ile ilgili görüşler ortaya konmuştur. III. bölüm, edebiyat ve dil düşüncelerini kapsamaktadır. Son olarak, IV. bölüm, çalışmanın esasını oluşturmaktadır. Bu bölümde, şairin eserleri (özellikle şiirleri), içerik, biçim, dil ve üslup yönlerinden incelenmiştir. Sonuç bölümünde, önemli eklemeler yapılmıştır; Saygıdeğer Parmaksız ile gerçekleştirilen mülakat ve daha önce hiçbir yerde paylaşılmamış bir şiirden bir kesit eklenmiştir. Bu araştırmanın en büyük avantajı,“birinci el literatüre”erişebilme olanağımızın olmasıdır. Dolayısıyla, çalışma sürecinde Saygıdeğer Mehmet Nuri Parmaksız ile gerçekleştirilen doğrudan görüşmeler, tez yazımı sırasında temel kaynak olarak kullandık. Bu sayede, aradığımız bilgileri daha önce yapılmış çalışmalardan değil, doğrudan kendisinden alabilmiş olduk. Eğer bu tezin temel literatür kaynağı Mehmet Bey olmasaydı, böyle bir çalışmanın yazılması kesinlikle çok daha zahmetli olurdu.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT FETİC, Edita, ''Mehmet Nuri Parmaksız Hayati, Sanatı ve Eserleri'', Master's Thesis (Consultant: Prof. Dr. Nurullah Çetin), Ankara, 2024, 155 pp. Mehmet Nuri Parmaksız, one of the important poets of the new literature, distinguishes himself from others by preserving the basic symbols of tradition and adding innovations to them. We have determined that a detailed and comprehensive study of this valuable poet's life, poems and articles, as well as all kinds of products he has given, has not been done so far. This study provides a comprehensive review of Mehmet Nuri Parmaksız's life and works and emphasizes his importance in Turkish literature. Mehmet Nuri Parmaksız has added great value to Turkish culture both with his works and literary works. This thesis deals with Parmaksız's life, art and works as a whole. In the introduction, the general situation of the new Turkish literature and more specifically modern poetry is determined; the thoughts, social environment and the ideas of the new literary figures in this period are analyzed. Part I focuses on Parmaksız's life, academic personality, social and psychological world. In Part II, opinions on the poet's art and artistic personality are put forward. Part III covers his thoughts on literature and language. Finally, Chapter IV is the core of the study. In this part, the poet's works (especially his poems) are analyzed in terms of content, form, language and style. In the conclusion, important additions have been made, including an interview with the Honorable Parmaksız and an excerpt from a poem that has never before been published anywhere.The biggest advantage of this research is that we have access to“first-hand literature”. Therefore, we used direct interviews with the Honorable Mehmet Nuri Parmaksız as the main source of information during the writing of the thesis. In this way, we were able to get the information we were looking for directly from him, rather than from previous studies. If Mr. Mehmed had not been the main source of literature for this thesis, it would certainly have been much more laborious to write such a study.