Yüksek fruktozlu mısır şurubu tüketimine bağlı gelişen kardiyovasküler sistem toksisitesinde pantotenik asit türevi olan dekspantenolün koruyucu etkilerinin araştırılması
Investigation of the protective effects of dexpanthenol, a pantothenic acid derivative, on cardiovascular toxicity induced by high fructose corn syrup consumption
- Tez No: 944801
- Danışmanlar: DOÇ. DR. İLTER İLHAN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Biyokimya, Biochemistry
- Anahtar Kelimeler: Dekspantenol, ER stresi, Kardiyotoksisite, Oksidatif stres, YFMŞ, Cardiotoxicity, Dexpanthenol, ER stress, HFCS, Oxidative stress. .
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Tıbbi Biyokimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 97
Özet
Yüksek fruktozlu mısır şurubu (YFMŞ) gıda ürünlerinde yaygın olarak kullanılmaktadır. Yapılan çalışmalar, YFMŞ'nin kardiyovasküler hastalıklar gibi sağlık sorunlarına neden olabileceğini göstermektedir. Bu çalışmada, YFMŞ'ye bağlı kardiyovasküler hasarda dekspantenolün (Dex) koruyucu etkilerinin araştırılması amaçlanmıştır. Çalışmamızda, 32 adet Wistar Albino türü erkek sıçan Kontrol, YFMŞ, YFMŞ-Dex ve Dex olmak üzere 4 gruba ayrılmıştır. YFMŞ ve YFMŞ-Dex gruplarındaki sıçanlara 8 hafta boyunca %20 YFMŞ-55 solüsyonu verilmiştir. Deneyin son 4 haftasında YFMŞ-Dex ve Dex gruplarına 500 mg/kg dozunda Dex intraperitoneal olarak uygulanmıştır. Diğer gruplara ise aynı hacimde serum fizyolojik intraperitoneal olarak uygulanmıştır. Sıçan serumlarının biyokimyasal analizleri sonucunda, YFMŞ'nin serum insülin, LDH ve ürik asit seviyelerini artırdığı bulunmuştur. Serum glikoz ve insülin değerleri kullanılarak hesaplanan HOMA-IR indeksi de YFMŞ'ye bağlı artış göstermiştir. YFMŞ'nin kilo alımını da artırdığı gözlemlenmiştir. Yapılan genetik analizlerde, YFMŞ'nin kalp dokusunda GRP-78, PERK, CHOP ve BAX mRNA ekspresyon düzeylerini artırırken, BCL-2 ekspresyon düzeylerini ise azalttığı saptanmıştır. Kalp dokusundaki immünohistokimyasal analizlerde ise kaspaz-3 ve TNF-α immünoreaktivitesi YFMŞ grubunda artış göstermiştir. Oksidatif stres parametreleri olan MDA ve OSI düzeyleri de YFMŞ grubunda yükselmiştir. Dex LDH ve ürik asit seviyelerini; GRP-78, PERK, CHOP, BAX, kaspaz-3 ve TNF-α ekspresyonlarını; MDA ve OSI değerlerini azaltmıştır. Dex uygulaması BCL-2 ekspresyonlarını ise artırmıştır. Histopatolojik analizlerin sonuçları çalışmanın diğer bulgularını desteklemektedir. Çalışmamızın sonuçları dikkate alındığında, Dex'in antiapoptotik, antioksidan, antiinflamatuar ve ER stresini azaltıcı etkileri ile YFMŞ kaynaklı kardiyotoksisitede potansiyel koruyucu bir ajan olarak kullanılabileceğini öngörmekteyiz. Ancak doz, kullanım süresi ve etki mekanizmalarının netleştirilmesi açısından daha kapsamlı çalışmaların yapılmasına ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
High fructose corn syrup (HFCS) is widely used in food products. Previous studies have indicated that HFCS consumption may lead to health problems, including cardiovascular diseases. The present study aimed to investigate the protective effects of dexpanthenol (Dex) on cardiovascular damage associated with HFCS consumption. In this study, thirty-two male Wistar Albino rats were assigned to four groups: Control, HFCS, HFCS-Dex and Dex. Rats in the HFCS and HFCS-Dex groups received a 20% HFCS-55 solution for eight weeks. During the last four weeks of the experiment, Dex was administered intraperitoneally at a dose of 500 mg/kg to the HFCS-Dex and Dex groups. The remaining groups received intraperitoneal injections of an equivalent volume of physiological saline. Biochemical analyses of rat serum samples revealed that HFCS elevated serum insulin, LDH and uric acid levels. HOMA-IR index, calculated from serum glucose and insulin values, likewise showed an HFCS-induced increase. HFCS was also observed to promote weight gain. Genetic analyses determined that HFCS increased GRP-78, PERK, CHOP, and BAX mRNA expression levels while decreasing BCL-2 expression levels in heart tissue. Immunohistochemical analyses of heart tissue demonstrated that caspase-3 and TNF-α immunoreactivity were increased in the HFCS group. Oxidative stress parameters MDA and OSI were also elevated in the HFCS group. Dex markedly decreased levels of LDH and uric acid; decreased the expression of GRP-78, PERK, CHOP, BAX, caspase-3 and TNF-α; and reduced MDA concentrations as well as the OSI. Dex administration increased BCL-2 expression levels. Histopathological analyses findings corroborated the other observations of the study. Based on our study's findings, we anticipate that Dex, through its anti-apoptotic, antioxidant, anti-inflammatory and ER stress-attenuating effects, may serve as a potential protective agent against HFCS induced cardiotoxicity. However, more comprehensive studies are required to clarify the optimal dosage, treatment duration and underlying mechanisms of action.