Ratlarda yüksek fruktozlu mısır şurubu tüketimine bağlı oluşan damar hasarı üzerine caffeıc acid phenethyl ester (CAPE)'in etkisi
Effect of caffeic acid phenethyl ester (CAPE) on vascular damage caused by consumption of High-Fructose Corn Syrup in rats
- Tez No: 369796
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET KAYA ÖZER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eczacılık ve Farmakoloji, Pharmacy and Pharmacology
- Anahtar Kelimeler: Caffeic Acid Phenethyl Ester, CAPE, damar düz kas fonksiyonu, hipertansiyon, fruktoz ile beslenme, Caffeic Acid Phenethyl Ester, CAPE, vascular smooth muscle functions, hypertension, fructose fed rats
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Fırat Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Dahili Tıp Bilimleri Bölümü
- Bilim Dalı: Tıbbi Farmakoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 56
Özet
ÖZET Fruktoz kullanımı, raf ömrünü uzattığı için, işlenmiş gıdalar ve gazlı içecekler içinde giderek artmaktadır. Yüksek miktarda fruktoz alınımının hiperinsülinemi, hipertrigliseridemi ve hipertansiyon nedeni olduğu saptanmıştır. Bu yüzden fruktozun zararlı etkilerinin önlenmesi özel bir önem arz etmektedir. Caffeic Acid Phenethyl Ester (CAPE )'in endotel ve damar fonksiyon bozukluğunu düzelterek kardiyovasküler hastalıkların tedavisinde yararlı olabileceği ileri sürülmüştür. Deneysel olarak fruktozla oluşturulan damar düz kas fonksiyonundaki değişiklikler üzerine CAPE'nin etkisi iyi bilinmemektedir. Bu tez çalışmasında, ratlara içme suyu içinde 6 hafta süreyle yüksek fruktozlu mısır şurubu (% 30) verilerek oluşturulan metabolik sendromda CAPE'nin (50 micromol/g, i.p) damar fonksiyon bozukluğuna etkisi incelendi. CAPE uygulaması (50 micromol/kg, i.p 2 hafta) fruktoz uygulanmasından 4 hafta sonra başlatılmıştır. Deney gruplarından alınan kan örneklerinde biyokimyasal, aortada ise damar düz kas fonksiyonu ölçümleri yapılmıştır. Ayrıca, kan basıncı, serum lipid ve glukoz düzeyleri değişiklikleri kaydedilmiştir. Aort dokusunda eNOS enzim immün reaktivitesi de belirlenmiştir. Çalışmamızın sonuçları, fruktozlu ratlardan elde edilen aorta halkalarında asetilkolin ile oluşturulan gevşemelerin kontrolden farksız olduğunu gösterirken, fruktoz tüketimi, ratlardan alınan aortlarda fenilefrinle olan kasılma cevaplarında bir azalmaya neden oldu. CAPE takviyesi damar kontraktilitesindeki azalmayı düzeltti. Ek olarak, fruktoz ile beslenme sonucu ortaya çıkan hipertansiyon CAPE alan ratlarda düzeldi. CAPE takviyesi fruktoz ile beslenme sonucu artan kan glukoz ve kolestrol düzeylerini düşürdü. Fruktoz verilmiş ratlarda aort dokusu eNOS enzim immün reaktivitesi azaldı, ancak CAPE uygulanması fruktoz tüketimine bağlı eNOS enzim immün reaktivitesindeki azalmayı önledi. Bu bulgular, fazla miktarda fruktoz alınımına bağlı olarak gelişen kardiyovasküler fonksiyon bozukluklarının CAPE tedavisi ile önlenebileceğini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Effect of caffeic acid phenethyl ester (CAPE) on vascular damage caused by consumption of High-Fructose Corn Syrup in rats. The use of fructose, which extends the shelf life for processed foods and fizzy drinks are increasing. High fructose intake causes to hyperinsulinemia, hypertriglyceridemia and hypertension. The harmful effects of increased fructose intake on health and their prevention should take greater consideration. Caffeic Acid Phenethyl Ester (CAPE ) has beneficial effects on endothelial and vascular function which is important in the prevention of cardiovascular disease. However, very little is known about the effect of CAPE on fructose-induced vascular dysfunction. In this thesis, we examined the effect of CAPE (50 micromol/kg, i.p) on vascular dysfunction in high fructose corn syrup (30%)-induced the metabolic syndrome by administering in drinking water for 6 weeks in rats. CAPE applications (50 micromol/kg, i.p for 2 weeks) were initiated after 4 weeks of fructose implementation. Blood samples were taken from the experimental group for biochemical measurement and the vascular smooth muscle functions in the aorta were measured. Blood pressure and serum lipids and glucose levels were also evaluated. eNOS enzyme activity in aortic tissue was also determined. Our results revealed that while acethylcholine induced relaxation of aortic rings obtained from rats given fructose were not different from controls; fructose consumption caused to a decrease the contractions to phenylephrine in aortae from rat. CAPE supplement corrected the reduction in vascular contractility. Additionally, hypertension in fructose fed rats was also corrected in CAPE supplemented rats. CAPE supplements lowered the fructose consumption-induced rise in blood glucose and cholesterol levels. eNOS enzyme immunoreactivity in aort tissue was decreased in rats given fructose, but CAPE application inhibited the fructose consumption-induced decrease in eNOS immunoreactivity. The present results showed that high fructose-induced cardiovascular abnormalities could be prevented by CAPE treatment.