Adana ilinin 1927-2024 yılları arasında nüfus değişimi: Sosyo-kültürel ve mekânsal analiz
The population changes of Adana province between 1927 and 2024: Socio-cultural and geospatial analysis
  1. Tez No: 944800
  2. Yazar: ABDULLAH ÜNSAL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ÖZLEM SERTKAYA DOĞAN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Coğrafya, Geography
  6. Anahtar Kelimeler: Adana, Çukurova, Demografik Değişim, Sosyo-kültürel Yapı, Mekânsal Analiz, Adana, Çukurova, Demographic Change, Socio-cultural Structure, Spatial Analysis
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Coğrafya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 455
Özet
Demografik değişim, belirli sınırlar dahilinde bulunan yerleşim alanında nüfusun süreç içerisinde geçirdiği yapısal değişiklikleri ifade eden bir kavramdır. Nüfusun özellikleri de toplumun niteliksel ve niceliksel yapısını ortaya koymada incelenmesinde ana koşuldur. Hem beşerî hem de kültürel bakımdan toplumun tamamını etkileyen koşullara ise sosyo-kültürel kavramı ile tanımlanmaktadır. Mekânsal analiz ise coğrafi bir alanın veya yerleşimin elde edilen verilerle yordama sürecidir. Bu tez çalışması kapsamında 1927 yılından itibaren Türkiye Cumhuriyeti'nin yüz yılında Adana ilinde nüfusun değişimler sosyo-kültürel ve mekânsal değişimler yönünden incelenmiştir. Çalışma alanın temelinde saha çalışmaları, literatür taramaları, Türkiye İstatistik Enstitüsünün beşerî ve coğrafi verileri temelinde demografiyi etkileyecek sosyokültürel ve mekânsal veri analizleri yapılmıştır. Ayrıca, farklı disiplinlerin araştırma çıktıları da değerlendirme sürecinde kullanılmıştır. Çalışma sonucunda, Adana ilinin 1927-1990 yılları arası göç alan, gelişmişlik indeks kriterleri bakımından diğer illere göre ön sıralarda bulunan il; 1990 yılından sonra göç veren, şehir yapılanması zorunlu olan, sanayileşmede lokomotif özelliğini kaybetmiş, nüfus artış hızı yavaşlamış bir şehre evrilmiştir.
Özet (Çeviri)
Demographic change is a concept that refers to the structural changes that the population undergoes in the settlement area within certain borders. The characteristics of the population are the primary prerequisite for the analysis of the qualitative and quantitative structure of society. The conditions that affect the whole society in terms of both human and cultural aspects are defined by the concept of socio-cultural. Spatial analysis is the process of predicting a geographical area or settlement with the data obtained. Within the scope of this thesis, the changes in the population in Adana province in the hundred years of the Republic of Türkiye since 1927 have been analyzed in terms of socio-cultural and spatial changes. The study area is mainly based on field studies, literature surveys, socio-cultural and spatial data analyses that will affect demography on the basis of human and geographical data of the Turkish Statistical Institute (TÜİK). In addition, research outputs of several disciplines were also used in the evaluation process. As a consequence of the study, the province of Adana, which was a city that received migration between 1927-1990 and ranked ahead of other provinces in terms of development index criteria, has transformed into a city that gives migration after 1990, whose urban structuring is compulsory, has lost its leading position in industrialization, and whose population growth rate has decelerated.