Johann Sebastian Bach'ın BWV 1006a (Lavta Süiti) eserinin analizi
Johann Sebastian Bach analysis of BWV 1006a (Lute Suite)
- Tez No: 944807
- Danışmanlar: PROF. SEYDİ SİNAN ERŞAHİN
- Tez Türü: Sanatta Yeterlik
- Konular: Müzik, Music
- Anahtar Kelimeler: BWV 1006a, Johann Sebastian Bach, lavta, süit, klasik gitar, BWV 1006a, Johann Sebastian Bach, lute, suite, classical guitar
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Müzik Ana Sanat Dalı
- Bilim Dalı: Piyano, Arp ve Gitar Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 75
Özet
Bu eser metni çalışmasında, klasik batı müziğinin ve Barok dönemin ünlü bestecilerinden Johann Sebastian Bach'ın BWV 1006a numaralı süit türündeki eserinin formal yapısı, armonik ilişkiler ve melodik gelişim izleri detaylı bir biçimde ele alınmıştır. Bu bilgiler ışığında eserin ezgisel organizasyonu ve cümleleme yapıları çizelge yöntemiyle ayrıntılı bir şekilde sunulmuştur. Analiz öncesinde yer alan ikinci bölümde, birçok kültür içerisinde varlığını sürdürmüş olan lavta çalgısının, tarih öncesi çağlardan barok dönemin sonuna kadar ki uzun zaman diliminde organolojik gelişim süreci araştırılmıştır. İkinci bölümün ikinci alt başlığında, süit türünün tarihsel gelişim süreci incelenmiş, bu süreç boyunca süit türü içerisinde yer alan dans bölümlerinin dizilim sıralamasındaki değişimlerden ve süit türüne sonradan dahil edilen dans bölümlerinden bahsedilmiştir. İkinci bölümün üçüncü alt başlığında ise BWV 1006a eserindeki süit bölümlerinin etimolojisi, tarihsel gelişim süreçleri, karakteristik özellikleri ve en önemli temsilcileri ele alınmıştır. İkinci bölümün dördüncü alt başlığında, eserin bestecisi Johann Sebastian Bach'ın yaşamına, besteciliğine ve müzik tarihindeki önemine değinilerek, BWV 1006a eserinin tarihsel gelişimine etki eden faktörlerden bahsedilmiştir. Ayrıca bu bölüm içerisinde, Johann Sebastian Bach'ın bestelemiş olduğu 4 lavta süitinin tarihsel süreçleri çizelge olarak sunulmuştur. Üçüncü bölümde Johann Sebastian Bach'ın BWV 1006a süit türündeki eserinde yer alan Prelüde, Loure, Gavotte en Rondeau, Menuett I, Menuett II, Bourrée, Gigue bölümlerinin formal yapısı, armonik ilişkileri tespit edilerek ezgisel organizasyonlar ve cümlelemeler örnekler içerisinde belirtilmiştir. Sonuç ve önerilerin yer aldığı dördüncü bölümde ise; çalışmanın, kapsamlı bir analizden ziyade ezgi bölümlemelerine ve icraya yönelik pratik önerilere odaklanılmıştır. BWV 1006a eserinin formal yapısı ve armonik analizinde, bölümler arasındaki armoni yürüyüşleri, motif ve sekvens gibi öğelerin cümle yapıları üzerindeki etkisi incelenmiştir. Bu bilgiler ışığında özellikle ezgisel organizasyon ve cümleleme gibi konulara odaklanılmış olup, icracıya yönelik bir ön çalışma kılavuzu sunulması amaçlanmıştır. Çalışma trafiği ve öneriler ise çizelgelerin içerisinde belirtilmiştir. Çizelgelerde, icracıya eser üzerindeki çeşitli pasajların, cümlelerin ve armonik gelişimlerin daha kolay anlaşılmasına yardımcı olacak şekilde sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
In this study, the formal structure, harmonic relationships and melodic development traces of the suite numbered BWV 1006a by Johann Sebastian Bach, one of the famous composers of classical western music and Baroque period, are discussed in detail. In the light of this information, the melodic organization and phrasing structures of the work are presented in detail with the chart method. In the second section before the analysis, the organological development process of the lute instrument, which has survived in many cultures, from prehistoric times to the end of the baroque period has been investigated. In the second sub-heading of the second section, the historical development process of the suite genre is analyzed, and the changes in the order of the dance sections in the suite genre and the dance sections that were included in the suite genre were mentioned. In the third sub-heading of the second section, the etymology, historical development process, characteristic features and the most important representatives of the suite sections in BWV 1006a are discussed. In the fourth sub-heading of the second part, the life, composition and the importance of the composer Johann Sebastian Bach in the history of music are mentioned, and the factors affecting the historical development of BWV 1006a are mentioned. In addition, in this chapter, the historical processes of the 4 lute suites composed by Johann Sebastian Bach are presented as a chart. In the third chapter, the formal structure and harmonic relationships of the Prelude, Loure, Gavotte en Rondeau, Menuett I, Menuett II, Bourrée, Gigue sections of Johann Sebastian Bach's BWV 1006a suite are determined and the melodic organization and phrasing are given in examples. In the fourth section, which includes conclusions and suggestions, the study focuses on melody divisions and practical suggestions for performance rather than a comprehensive analysis. In the formal structure and harmonic analysis of BWV 1006a, the effects of elements such as harmony progressions between sections, motifs and sequences on phrase structures were analyzed. In the light of this information, especially melodic organization and phrasing are focused on, and it is aimed to provide a preliminary study guide for the performer. The study traffic and suggestions are indicated in the charts. The charts are presented in a way to help the performer understand various passages, phrases and harmonic developments in the piece more easily.