3.5 GHz RF radyasyonuna maruz kalan ratların tiroid dokusundaki oksidatif stres parametrelerinin incelenmesi: Kuersetin uygulamasının potansiyel koruyucu etkisi
Investigation of oxidative stress parameters in thyroid tissue of rats exposed to 3.5 GHz RF radiation: Potential protective effect of quersetin application
- Tez No: 944856
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HAVA BEKTAŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyofizik, Biophysics
- Anahtar Kelimeler: Radyofrekans radyasyon, 3.5 GHz, Kuersetin, Oksidatif stres, Tiroid, Radiofrequency radiation, 3.5 GHz, Quercetin, Oxidative stress, Thyroid
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyofizik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 82
Özet
Bu tez çalışmasında, yeni nesil 5G iletişim altyapısında yer alan 3.5 GHz frekansındaki radyo frekansı (RF) radyasyonunun, ratların tiroid dokusunda oksidatif stres oluşturup oluşturmadığı araştırılmış ve doğal bir flavonoid olan kuersetinin bu etkiler üzerindeki olası koruyucu rolü değerlendirilmiştir. Çalışmada, Sprague Dawley türü erkek ratlar dört gruba ayrılmış ve belirlenen gruplara 30 gün boyunca RF maruziyeti ve/veya kuersetin uygulaması yapılmıştır. Deney sonunda serum ve doku örneklerinde tiroid hormon düzeyleri (T3, T4, TSH) ile birlikte oksidatif stres belirteçleri olan MDA, TAS, TOS ve GSH düzeyleri analiz edilmiştir. Sonuçlar, RF maruziyetinin tiroid dokusunda belirgin oksidatif hasara ve hormonal düzeylerde bozulmalara yol açtığını göstermiştir. Özellikle MDA ve TOS düzeylerinde artış, TAS ve GSH düzeylerinde ise düşüş saptanmıştır. Ayrıca, tiroid hormonlarında da anlamlı düzeyde düşüş gözlemlenmiştir. Kuersetin uygulamasının bu parametreler üzerinde kısmen düzeltici etkiler sağladığı; bazı biyobelirteçlerde RF'nin zararlı etkilerini azalttığı belirlenmiştir. SAR analizleri ile tüm vücut için belirlenen özgül emilim oranı (SAR) 0.006879 W/kg, tiroid dokusuna özgü SAR ise 0.000598 W/kg olarak hesaplanmıştır. Elde edilen bulgular, düşük SAR seviyelerinde bile RF radyasyonunun biyolojik etkiler oluşturabileceğini ve kuersetin gibi doğal antioksidanların bu etkilere karşı koruyucu bir potansiyele sahip olabileceğini göstermektedir. Bu çalışma, çevresel elektromanyetik maruziyetlerin tiroid sağlığı üzerindeki olası etkilerini anlamak ve korunma stratejileri geliştirmek açısından literatüre katkı sunmaktadır.
Özet (Çeviri)
This thesis investigated whether 3.5 GHz radiofrequency (RF) radiation—used in next-generation 5G communication infrastructure—induces oxidative stress in the thyroid tissue of rats, and evaluated the potential protective role of quercetin, a natural flavonoid, against such effects. Male Sprague Dawley rats were divided into four groups and subjected to RF exposure and/or quercetin administration for 30 consecutive days. At the end of the experiment, thyroid hormone levels (T3, T4, TSH) and oxidative stress markers (MDA, TAS, TOS, and GSH) were analyzed in serum and tissue samples. The results demonstrated that RF exposure led to significant oxidative damage in thyroid tissue and caused disruptions in hormone levels. Specifically, increased MDA and TOS levels and decreased TAS and GSH levels were observed. In addition, significant reductions in thyroid hormone levels were detected. Quercetin treatment exerted partial ameliorative effects on these parameters and attenuated the harmful effects of RF in certain biomarkers. According to SAR analysis, the whole-body specific absorption rate (SAR) was calculated as 0.006879 W/kg, while the thyroid-specific SAR was 0.000598 W/kg. These findings indicate that RF radiation may produce biological effects even at low SAR levels and that natural antioxidants like quercetin may offer protective potential against such damage. This study contributes to the understanding of potential effects of environmental electromagnetic exposure on thyroid health and provides insights for the development of preventive strategies.