3.5 GHz radyofrekans radyasyonun ve resveratrolün karaciğer oksidatif stres parametrelerine etkisinin değerlendirilmesi
Evaluation of the effects of 3.5 GHz radiofrequency radiation and resveratrol on liver oxidative stress parameters
- Tez No: 948895
- Danışmanlar: DOÇ. DR. TAHİR ÇAKIR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyofizik, Biophysics
- Anahtar Kelimeler: 3.5 GHz, Karaciğer, Oksidatif Stres, Radyofrekans Radyasyon, Resveratrol, 3.5 GHz, Liver, Oxidative Stress, Radiofrequency Radiation, Resveratrol
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyofizik Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Biyofizik Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 72
Özet
Bu tez çalışmasında, yeni nesil iletişim teknolojilerinde kullanılan 3.5 GHz frekansındaki radyo frekans (RF) radyasyonunun sıçanların karaciğer dokusunda oluşturduğu oksidatif stres düzeyi değerlendirilmiş ve doğal bir polifenolik bileşik olan resveratrolün bu etki üzerindeki potansiyel koruyucu rolü araştırılmıştır. Çalışmada 28 adet yetişkin erkek Wistar Albino sıçan dört gruba ayrılarak, 30 gün boyunca günde 2 saat RF maruziyeti ve/veya resveratrol uygulaması yapılmıştır. Deney sonunda serumda ALT ve AST düzeyleri; karaciğer dokusunda ise GSH, MDA, TAS ve TOS düzeyleri ELISA yöntemiyle belirlenmiştir. RF grubunda ALT, MDA ve TOS düzeylerinde artış; GSH ve TAS düzeylerinde ise anlamlı düşüş saptanmıştır. RF ile birlikte uygulanan resveratrol, bu parametrelerin büyük kısmında düzelme sağlamıştır. Histopatolojik incelemelerde RF grubunda karaciğer dokusunda dilate sinüzoidler, hipertrofik Kupffer hücreleri ve yoğun eozinofilik hepatositler izlenmiş; RF+RES grubunda bu bulguların hafiflediği görülmüştür. CST Studio Suite yazılımıyla yapılan SAR analizinde, 3.5 GHz frekansında uygulanan RF'nin tüm vücut için SAR değeri 0.006879 W/kg, karaciğer dokusuna özgü SAR değeri ise 0.000598 W/kg olarak hesaplanmıştır. Bu bulgular, düşük SAR düzeylerinde bile RF maruziyetinin oksidatif stres üzerinden karaciğer fonksiyonlarını olumsuz etkileyebileceğini ve resveratrolün bu etkilere karşı belirgin hepatoprotektif potansiyele sahip olabileceğini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
In this thesis study, the oxidative stress level induced by 3.5 GHz radiofrequency (RF) radiation—commonly used in next-generation communication technologies—on the liver tissue of rats was evaluated, and the potential protective role of resveratrol, a natural polyphenolic compound, was investigated. A total of 28 adult male Wistar Albino rats were divided into four groups and exposed to RF radiation and/or administered resveratrol for 2 hours per day over a period of 30 days. At the end of the experiment, serum ALT and AST levels and liver tissue levels of GSH, MDA, TAS, and TOS were measured using the ELISA method. In the RF group, significant increases in ALT, MDA, and TOS levels were observed, along with significant decreases in GSH and TAS levels. The group treated with resveratrol in combination with RF showed improvements in most of these parameters. Histopathological analysis revealed dilated sinusoids, hypertrophic Kupffer cells, and intensely eosinophilic hepatocytes in the RF group; these alterations were ameliorated in the RF+RES group. SAR analysis performed using CST Studio Suite software indicated that the whole-body SAR value for 3.5 GHz RF exposure was 0.006879 W/kg, and the SAR value specific to liver tissue was 0.000598 W/kg. These findings suggest that RF exposure, even at low SAR levels, can adversely affect liver function through oxidative stress, and that resveratrol may possess significant hepatoprotective potential against these effects.