Organik atıkların vermikompost olarak kullanılabilirliğinin araştırılması
Investigation of the usability of organic wastes as vermicompost
- Tez No: 944875
- Danışmanlar: PROF. DR. KORKMAZ BELLİTÜRK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Pamuk, Atık, Vermikompost, Organik gübre, Cotton, Waste, Vermicompost, Organic fertilizer
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Toprak Bilimi ve Bitki Besleme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Bitki Besleme Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 73
Özet
Bu araştırmada pamuk kozası (PK) ve inek dışkısı (İG) atıkları belirli oranda karıştırılarak toprak solucanları yardımıyla laboratuvar koşullarında vermikompost üretilmiştir. Denemede 5 farklı uygulama (İG10PK90; İG25PK75; İG50PK50; İG75PK25; İG90PK10) ve her bir uygulama için de 100'er adet Eisenia fetida cinsi toprak solucanları kullanılmıştır. Deneme sonunda elde edilen 5 farklı vermikompost örneklerinde; pH, EC, organik madde, N, P, K, Ca, Mg, Fe, Mn, Zn, Cu, S ve B analizleri yapılmıştır. Araştırma sonuçlarına göre, ortalama en yüksek N değeri %4.65 değeri ile İG90PK10 uygulamasında ve en düşük %2.93 değeri ile İG10PK90 uygulamasında tespit edilmiştir. En yüksek P miktarı 8973.13 mg kg-1 değeri ile İG90PK10 uygulamasında ve en düşük 2604.77 mg kg-1 değeri ile İG10PK90 uygulamasında tespit edilmiştir. En yüksek K miktarı 37169.13 mg kg-1 değeri ile İG10PK90 uygulamasında ve en düşük K miktarı 14521.63 mg kg-1 değeri ile İG90PK10 uygulamasında tespit edilmiştir. En yüksek pH miktarı 7.66 ile İG10PK90 uygulamasında ve en düşük pH değeri 7.06 ile İG75PK25 uygulamasında tespit edilmiştir. En yüksek EC miktarı 18.76 mS/cm değeri ile İG25PK75 uygulamasında ve en düşük EC miktarı 12.66 mS/cm değeri ile İG75PK25 uygulamasında tespit edilmiştir. En yüksek organik madde miktarı %75.99 değeri ile İG10PK90 uygulamasında ve en düşük organik madde miktarı %56.48 değeri ile İG75PK25 uygulamasında tespit edilmiştir. Uygulamalar arasındaki farklar P, K, Ca, Mg, S, Mn, Zn, Cu, pH ve EC bakımından istatistiki olarak önemli bulunmuştur. Tüm sonuçlar incelendiğinde, pamuk kozası atıklarının da vermikompost üretiminde rahatlıkla kullanılabileceği görülmektedir.
Özet (Çeviri)
In this research, vermicompost was obtained under laboratory conditions with the help of earthworms by mixing cotton boll (PK) and cow manure (İG) wastes in a certain ratio. In the experiment, 5 different applications (IG10PK90; IG25PK75; IG50PK50; IG75PK25; IG90PK10) and 100 Eisenia fetida earthworms were used for each application. In 5 different vermicompost samples obtained at the end of the experiment; pH, EC, organic matter, N, P, K, Ca, Mg, Fe, Mn, Zn, Cu, S and B were analyzed. According to the research results, the highest average N% value was determined in the İG90PK10 application with a value of 4.65% and the lowest value in the İG10PK90 application with a value of 2.93%. The highest P value was detected in the İG90PK10 application with a value of 8973.13 mg kg-1, and the lowest was detected in the İG10PK90 application with a value of 2604.77 mg kg-1. The highest K value was detected in the İG10PK90 application with a value of 37169.13 mg kg-1, and the lowest K value was determined in the İG90PK10 application with a value of 14521.63 mg kg-1. The highest pH value was detected in the İG10PK90 application with a value of 7.66 %, and the lowest pH value was determined in the İG75PK25 application with a value of 7.06 %. The highest EC value was detected in the İG25PK75 application with a value of 18.76 mS/cm, and the lowest EC value was determined in the İG75PK25 application with a value of 12.66 mS/cm. The highest amount of organic matter was detected in the IG10PK90 application with a value of 75.99%, and the lowest organic matter amount was determined in the IG75PK25 application with a value of 56.48%. The differences between the treatments, in terms of P, K, Ca, Mg, S, Mn, Zn, Cu, pH and EC, were found to be statistically significant. When all the results are examined, it is seen that cotton boll waste can also be easily used in vermicompost production.