Zenoform oluşumlar
Xenoform formations
- Tez No: 945274
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ENGİN ESEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
- Anahtar Kelimeler: zenoform, mitoloji, hibrit form, metamorfoz, kimera, sanat, xenoform, mythology, hybrid form, metamorphosis, chimera, art
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Güzel Sanatlar Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Resim Ana Sanat Dalı
- Sayfa Sayısı: 84
Özet
İnsanlık tarihinin başlangıcından itibaren doğa ve insan arasındaki etkileşim sürekli olarak varlığını sürdürmüş olup insan doğadan etkilenmiş, gördüklerini ve yaşadıklarını o dönemin şartları doğrultusunda farklı teknikler kullanarak kalıcı hale getirmek istemiştir. Arzuları doğrultusunda yaptıkları çalışmalar sanatsal ifadelerin temelini oluşturmuştur. Doğada karşılaştıkları nesneleri, bitkileri ve hayvanları kendi bakış açısıyla konu edinen insan için zaman içerisinde hayvanlara yüklenen anlamlar değişerek mitleri oluşturmaya başlamış ve doğa, insan ve mitoloji arasındaki bağlantının evrimsel dönüşüm ve kültürel farklılıklarla ilişkili olduğu hipotezi ortaya çıkmıştır. Bu tez çalışması da bahsi geçen hipotezden yola çıkarak oluşturulmuştur. Sanat tarihsel süreçte mitolojik karakterlerin kullanılmasıyla oluşan tanıdıklık hissi veren fakat tam olarak benimsenemeyen, garipsenen ve yabancı hissedilen formlar ortaya çıkmıştır. Bu formlar yabancı form yani 'zenoform' olarak adlandırılmaktadır. Zenoform Oluşumlar başlıklı tez çalışmasında kültürler arası farklarla birlikte oluşan biyoçeşitliliğin yine o toplumlardaki kabul görme veya dışlanma konusundaki farklılıkları incelenmiştir. Zenoform ile mitolojik imgelere farklı bir bakış açısı sunmakla birlikte insan ve doğa arasındaki ilişkinin de sanatsal olarak incelenmesi sağlanmıştır. Çalışmanın amacı, sanat yapıtı üretimi ile evrimsel dönüşümün, mitolojik imgelerin ve kültürel farklılıkların doğa-insan ilişkisi üzerindeki etkisini anlamak, canlılara yüklenen anlamların toplumlar arasında nasıl değiştiğini araştırmak ve fantastik dünya karakterlerinin mitoloji ve kültürde nasıl bir rol oynadığını değerlendirmektir.
Özet (Çeviri)
Since the beginning of the history of humanity, the interaction between individual and nature have always continued its existance. Humans were influenced by the nature wanting to experience and make permanent what they saw by using different techniques in line with the conditions of that period. The works they did in accordance with their desires have formed the bases of artistic expressions. The meanings attributed to animals have evolved over time, and myths have started to take shape as a result of humans using objects, plants, and animals they see in nature as subjects from their own point of view. This has suggested that the relationship between mythology, humans, and nature is linked to cultural differences and evolutionary change. This thesis study was created based on the aforementioned hypothesis. Throughout the history of art, forms have developed that evoke a sense of familiarity through the employment of myhtological characters, yet they are also unfamiliar and absurd. These forms are referred to as the“xenoform,”meaning the foreign form. Xeno athough offers a different perspective on mythological images and cultural differences on the nature of individual relationships through the production of works of art, Xenoform Formation, the differences of biodiversities that occur along with the differences in acceptance or exlusion in those societies were examined decently. The purpose of the study was to examine how the meanings assigned to living things change between societies and to assess the role of the fantastic world's characters in mythology and culture.