Eksik istihdam yaşayan beliren yetişkinlerde algılanan stres ve psikolojik iyi oluş ilişkisinde umudun aracı rolü
The mediating role of hope in the relationship between perceived stress and psychological well-being among emerging adults experiencing underemployment
  1. Tez No: 945287
  2. Yazar: NİLAY ÜLKER SELÇUK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ÖZDEN YALÇINKAYA ALKAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Eksik istihdam, algılanan stres, psikolojik iyi oluş, umut, beliren yetişkinler, Underemployment, perceived stress, psychological well-being, hope, emerging adults
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Milli Savunma Üniversitesi
  10. Enstitü: Alparslan Savunma Bilimleri ve Milli Güvenlik Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Askeri Eğitim Yönetimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 95
Özet
Bu araştırmanın amacı, eksik istihdam yaşayan beliren yetişkinlerde algılanan stres ile psikolojik iyi oluş arasındaki ilişkide umudun aracı rolünü incelemektir. Eksik istihdam, bireylerin eğitim düzeyleri ve yetkinliklerinin altında işlerde çalışmaları veya istedikleri çalışma saatlerinin altında istihdam edilmeleri durumunu ifade etmektedir. Bu durum, bireylerde stres düzeyinin artmasına ve psikolojik iyi oluşun azalmasına neden olabilmektedir. Umut ise bireylerin hedeflerine ulaşma konusundaki motivasyonlarını ve yollarını belirleme kapasitesini ifade eder ve psikolojik iyi oluşun önemli bir bileşeni olarak kabul edilir. Araştırma, nicel araştırma yöntemlerinden ilişkisel tarama modeli kullanılarak gerçekleştirilmiştir. Katılımcılar, 18-30 yaş aralığında, eksik istihdam koşullarında çalışan 162 beliren yetişkinden oluşmaktadır. Veriler, Algılanan Stres Ölçeği, Psikolojik İyi Oluş Ölçeği ve Bütünleyici Umut Ölçeği kullanılarak toplanmıştır. Elde edilen veriler, SPSS programı kullanılarak analiz edilmiş; değişkenler arasındaki ilişkiler korelasyon analizi ile test edilmiş; aracı değişken analizleri regresyon temelli yöntemlerle gerçekleştirilmiştir. Analiz sonuçları, algılanan stresin psikolojik iyi oluş üzerinde negatif yönde anlamlı bir etkisi olduğunu göstermektedir. Ayrıca algılanan stres ile psikolojik iyi oluş arasındaki ilişkide umudun aracı rolü anlamlı bulunmuştur. Bu bulgular, eksik istihdam koşullarında çalışan beliren yetişkinlerin psikolojik iyi oluşlarını artırmak için umut düzeylerinin yükseltilmesinin önemli olduğunu ortaya koymaktadır. Araştırmanın sonuçları, eksik istihdamın beliren yetişkinlerin ruh sağlığı üzerindeki olumsuz etkilerini azaltmak için umut geliştirme programlarının ve psikolojik destek hizmetlerinin önemini vurgulamaktadır. Bu doğrultuda, iş gücü piyasasında beliren yetişkinlerin istihdam kalitesini artırmaya yönelik politikaların yanı sıra, bireysel düzeyde psikolojik dayanıklılığı güçlendirecek müdahalelerin de geliştirilmesi önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
This study aims to examine the mediating role of hope in the relationship between perceived stress and psychological well-being among emerging adults experiencing underemployment. Underemployment refers to situations where individuals work in jobs below their educational qualifications and competencies, or are employed for fewer hours than they desire. Such conditions can lead to increased levels of stress and a decrease in psychological well-being. Hope, on the other hand, represents an individual's capacity to identify pathways and sustain motivation towards achieving goals, and is considered an important component of psychological well-being. This study was conducted using a correlational survey model, which is one of the quantitative research methods. The participants consisted of 162 emerging adults, aged between 18 and 30, working under underemployment conditions. Data were collected using the Perceived Stress Scale, the Psychological Well-Being Scale, and the Integrative Hope Scale. The collected data were analyzed using SPSS software; relationships between variables were tested through correlation analysis, and mediation analyses were conducted using regression-based methods. The results of the analysis indicate that perceived stress has a significant negative effect on psychological well-being. Furthermore, hope was found to play a significant mediating role in the relationship between perceived stress and psychological well-being. These findings highlight the importance of enhancing hope levels to improve the psychological well-being of emerging adults working under underemployment conditionsThe results of the study emphasize the importance of hope-enhancement programs and psychological support services in mitigating the negative impacts of underemployment on the mental health of emerging adults. Accordingly, it is recommended that policies be developed to improve the quality of employment for emeging adults in the labor market, along with interventions aimed at strengthening psychological resilience at the individual level.