Şeyh Alâuddin Ohinî'nin 'Hidâyetü's-Sıbyân' adlı manzum tecvid eserinin Nurullah Godişkî'ye ait 'El-Himyân bi Şerh-i Hidâyeti's-Sıbyân' isimli şerhi (İnceleme ve tahkîk)
Nurullah Godişki's commentary titied 'El-Himyân bi Şerh-i Hidâyeti's-Sıbyân' of Sheikh Alauddin Ohini's verse tajvid work named 'Hidâyetü's-Sıbyân' (Review and edition critique)
- Tez No: 945286
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ KERİM ÖZMEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: Kırâat, Tecvid, Şeyh Alâuddin, Nurullah Godişkî, el-Himyân, Hidayeti's-Sıbyân, Qr'anic Recitation, Tajwîd, Sheikh Alâuddin, Nurullah Godişkî, el-Himyân, Hidayetü's-Sıbyân
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 142
Özet
Türkiye'nin Doğu ve Güneydoğu'sunda İslam'ın yayılmasında ve korunmasında büyük katkısı olan Şeyh Fethullah Verkânisî'nin (ö.1317/1899) oğlu Şeyh Alâuddin Ohinî'nin (ö.1369/1949) tecvid ilmine dair yazdığı Hidayetü's-Sıbyân adlı manzum eserine, Talebesi Nurullah Godişkî'nin el-Himyân isimli şerhinin tahlili, tanıtımı ve her iki müellifin hayatı, ilmi kişiliği ve eserlerine kısaca değinilmiştir. Ohin medresesi kütüphanesinde yazma eser olarak bulunan el-Himyân bi Şerh-i Hidayeti's-Sıbyân adlı eser bir uyarlama ve ihtisar çalışma mahiyetindedir. Bu şerh, müellifin de mukaddime kısmında belirttiği gibi Kadı Zekeriyyâ (ö. 926/1520), Ali el-Kârî (ö. 1014/1605), İbnü'l-Musannif (ö. 827/1424), İmam Suyûtî (ö. 911/1505), İmam Şâtıbî (ö. 590/1194) ve Molla Halil Siirdî'nin (ö. 1255/1839) tecvid ilmine dair eserlerinden istifade edilerek ve ilaveler yaparak hazırlanmıştır. el-Himyân bi Şerh-i Hidayeti's-Sıbyân eseri incelendiğinde tecvid ilmine dair konuların kısa ve sade bir üslupla ele alındığı bir eser olduğu görülecektir.
Özet (Çeviri)
In this study, the focus is on the didactic poem Hidayetü's-Sıbyân, written on the science of tajwid by Sheikh Alâuddin Ohinî (d. 1369/1949), the son of Sheikh Fethullah Verkânisî (d. 1317/1899), who made significant contributions to the spread and preservation of Islam in Eastern and Southeastern Turkey. The analysis and introduction of the commentary el-Himyân, written by his student Nurullah Godişkî on this work, are presented, along with brief information about the lives, scholarly personalities, and works of both authors. The work el-Himyân bi Şerh-i Hidayeti's-Sıbyân, found as a manuscript in the library of the Ohin Madrasa, is an adaptation and abridgment. As stated by the author in the introduction, this commentary was prepared by benefiting from and adding to the works on tajwid by Qadi Zakariyya (d. 926/1520), Ali al-Qari (d. 1014/1605), Ibn al-Musannif (d. 827/1424), Imam Suyuti (d. 911/1505), Imam Shatibi (d. 590/1194), and Molla Khalil Siirdi (d. 1255/1839). Upon examination, el-Himyân bi Şerh-i Hidayeti's-Sıbyân is seen to address topics related to the science of tajwid in a concise and simple style.