Bazı açık ekonomi modellerinde çatallanma ve kararlılık analizi
Bifurcation and stability analysis in some open economy models
  1. Tez No: 945306
  2. Yazar: MURAT GÖKHAN AYDOĞDU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ALİ DELİCEOĞLU
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Matematik, Mathematics
  6. Anahtar Kelimeler: Açık ekonomi, Dinamik sistemler, Hopf çatallanma, Flip çatallanma, Fold çatallanma, Nümerik analiz, Open economy, Dynamic systems, Hopf bifurcation, Flip bifurcation, Fold bifurcation, Numerical analysis
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Matematik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 155
Özet
Dört bölümden oluşan bu tezin amacı bazı açık ekonomi modellerinin farklı para politikalarında oluşabilecek çatallanmaları araştırmaktır. Çatallanma analizinde iki farklı para politikası kullanılmıştır. Bunlar Taylor kuralı ve enflasyon hedefleme kuralıdır. Birinci bölümde, çatallanma analizinde kullanılacak tanım ve teoremler ile açık ekonominin gelecekte beklenen talep ve arz denklemlerinin elde edilişi verildi. İkinci bölümde, Clarida, Gali ve Gertler açık ekonomi modeli üzerinde duruldu ve bu modelde görülebilecek çatallanmalar detaylı olarak araştırıldı. Ayrıca CGG modeli farklı reel marjinal maliyete göre yeniden tanımlandı ve bu yeni tanımlanan modelin çatallanma analizi yapıldı. Üçüncü bölümde, Mohseni ve Kılıçman açık ekonomi modelinde görülebilecek çatallanmalar detaylı bir şekilde araştırıldı. Bu araştırmanın sonucunda, iki boyutlu sistemlerde reel döviz kurunu etkileyen parametrenin Hopf çatallanma değerini etkilemediği, flip ve fold çatallanma değerini ise etkilediği gösterildi. Ayrıca Mohseni ve Kılıçman açık ekonomi modeli farklı reel marjinal maliyete göre yeniden tanımlanıp, bu modelin çatallanma analizi yapıldı. Dördüncü bölüm ise sonuç ve önerilerden oluşmaktadır.
Özet (Çeviri)
The aim of this thesis, which consists of four chapters, is to investigate the bifurcations that may occur in different monetary policies of open economy models. Two different monetary policies are employed in the bifurcation analysis. These are the Taylor rule and the inflation targeting rule. In the first chapter, the definitions and theorems to be employed in bifurcation analysis and the derivation of the expected future demand and supply equations of the open economy are given. In the second chapter, Clarida, Gali and Gertler open economy model is focused on and the bifurcations that can be seen in this model are investigated in detail. In addition, CGG model is redefined according to different real marginal costs and a bifurcation analysis of this newly defined model is performed. In the third section, the bifurcations that can be seen in Mohseni and Kilicman open economy model are investigated in detail. As a result of this research, it is shown that the parameter affecting the real exchange rate in two-dimensional systems does not affect the Hopf bifurcation value, but does affect the flip and fold bifurcation value. In addition, the Mohseni and Kilicman open economy model is redefined according to different real marginal costs and the bifurcation analysis of this model is performed. The fourth section consists of conclusions and recommendations.