Hirschsprung hastalığında, barsak segmentinde nöroglobin, sitoglobin ve nörolizin'in ekspresyonunun değerlendirilmesi
Evaluation of expression of neuroglobin, cytoglobin and neurolysin in the intestinal segment in hirschsprung disease
  1. Tez No: 945328
  2. Yazar: JAVID ABDULLAYEV
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ABDURRAHMAN KARAMAN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Çocuk Cerrahisi, Pediatric Surgery
  6. Anahtar Kelimeler: Hirschsprung hastalığı, immünohistokimyasal, nöroglobin, sitoglobin, nörolizin, Hirschsprung's disease, immunohistochemical, neuroglobin, cytoglobin, neurolysin
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Cerrahisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 63
Özet
Amaç: HH distal barsağın miyenterik ve submukozal pleksuslarında ganglion hücrelerinin yokluğu ile karakterize ESS gelişimsel bir bozukluğudur. Genel kabul görmüş teoride hastalığın temel sorunu olan aganglionozis, gebeliğin 4-12 haftaları arasındaki gerçekleşmesi gereken nöral krest göçündeki bozuklukla ilişkilendirilmektedir. Etiyolojiyi aydınlatan diğer teori ise hastalarda ganglionların kraniokaudal göçünün sorunsuz olduğu, ancak daha sonra ganglionların yetersiz mikroçevreye bağlı olarak gelişemediklerini ve hayatta kalamadıklarını göstermişler. Bu çalışmadaki amacımız literatürde daha önce araştırma konusu olmayan Ngb, Cygb, Nln'nin HH'da barsak segmentindeki ekspresyonunu değerlendirerek literatüre yeni bir katkı sağlamaktır. Gereç ve Yöntem: Merkezimizde ameliyat edilmiş ve histopatolojik olarak HH tanısı almış 12 hasta ve kontrol grubunda HH dışı nedenlerle ameliyat edilmiş 12 hastaya ait patoloji materyalleri retrospektif olarak değerlendirildi. Dokular immünohistokimyasal yöntemlerle boyanarak Ngb, Cygb ve Nln'nin barsak duvarındaki ekspresyonu değerlendirilerek karşılaştırıldı. Bulgular: Ngb'nin aganglionik zon ve kontrol grubunun pleksusta boyanma şiddeti açısından değerlendirilmesinde istatistiksel olarak anlamlı farklılık tespit edilmiştir. HH alt gruplarının kendi aralarında yapılan değerlendirilmede ganglionik ve aganglionik zon gruplarının pleksusta Ngb açısından boyanma şiddeti de istatistiksel olarak anlamlı farklılıkla sonuçlanmıştır. HH'nın ganglionik zon ve aganglionik zon gruplarının, aynı zamanda HH aganglionik zon grubu ile kontrol grubunun Cygb ile boyanma şiddeti karşılaştırıldığında ganglion düzeyinde istatistiksel olarak anlamlı farklılık saptanmaktadır. Bu çalışmada Nln ile immünohistokimyasal boyamada dokuların boyanmadığı izlenmiş olup, anlamlı sonuç alınamamaştır. Sonuçlar: HH'da etiyolojiyi değerlendirilen bu çalışmada endopeptidazlardakı düşük ekspresyonun nedeni, ekspresyon için gereken yolakların bozukluğu ya da tüketimin artışına bağlı azalması olarak yorumlanmaktadır. Çalışmamız histokimyasal boyama ile yapılmış olup, bu aynı zamanda HH da tanı yöntemi olarak kullanılmaktadır. Çalışmadaki gruplar arasında ekspresyon düzeylerinde anlamlı farklılıkları olduğunu saptadık. Bu yöntemle endopeptidazların ekspresyon düzeyleri HH için kıymetli bir tanı yöntemi olabilir. Ngb, Cygb, Nln'nin hipoksik hasar üzerine ekspresyonu artan yeni nesil peptidazlar olup, onların HH'nda daha geniş serilerle değerlendirilmesi anlamlılık kazanabilir.
Özet (Çeviri)
Aim: Hirschsprung's disease (HD) is a developmental disorder characterized by the absence of ganglion cells in the myenteric and submucosal plexuses of the distal bowel. According to the widely accepted theory, the fundamental pathology of the disease aganglionosis- is associated with a disruption in neural crest cell migration, which is expected to occur between the 4th and 12th weeks of gestation. An alternative etiological theory suggests that although the cranio-caudal migration of ganglion cells occurs normally, these cells fail to develop or survive due to an inadequate microenvironment. The aim of this study is to contribute novel findings to the existing literature by evaluating the expression of neuroglobin (Ngb), cytoglobin (Cygb) and neurolysin (Nln) in intestinal segments of patients with HD, which has not been previously explored. Material and Method: Pathological specimens from 12 patients who underwent surgery at our center and were histopathologically diagnosed with HD, as well as 12 patients operated for non-HD related conditions (control group), were retrospectively analyzed. The tissues were stained using immunohistochemical methods to assess and compare the expression levels of Ngb, Cygb, and Nln in the intestinal wall. Results: A statistically significant difference was identified in the staining intensity of Ngb within the plexus when comparing the aganglionic zone and the control group. In the subgroup analysis of HD, a statistically significant difference in Ngb staining intensity was also observed between the ganglionic and aganglionic zones. Furthermore, when comparing the Cygb staining intensity at the ganglion level between the ganglionic and aganglionic zones of HD, as well as between the HD aganglionic zone and the control group, statistically significant differences were found. In contrast, immunohistochemical staining with Nln revealed no detectable staining in the tissues, and thus no meaningful results could be obtained. Conclusion: In this study evaluating the etiology of HD, the reduced expression of endopeptidases is interpreted as a consequence of either disruptions in the pathways required for expression or decreased levels due to increased consumption. The study was conducted using histochemical staining, which also serves as a diagnostic method in HD. We identified statistically significant differences in expression levels among the study groups. Accordingly, evaluating endopeptidase expression levels using this method may represent a valuable diagnostic tool for HD.