Systematıc semg-based walkıng speedclassıfıcatıon: A multı-crıterıa evaluatıonapproach for optımal muscle combınatıonselectıon ın gaıt recognıtıon systems
Sıstematık semg tabanlı yürüme hızısınıflandırması: Yürüme tanıma sıstemlerındeoptımal kas kombınasyonu seçımı ıçın çokkrıterlı değerlendırme yaklaşımı
  1. Tez No: 945437
  2. Yazar: MOAZ HAZEM MOHAMMED ABOLABDAH
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ BORA BÜYÜKSARAÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyomühendislik, Bioengineering
  6. Anahtar Kelimeler: Elektromiyografi, Yürüyüş Hızı Sınıflandırması, Kas Kombinasyonları, Destek Vektör Makinesi, İnsan Hareket Analizi, Electromyography, Gait Speed Classification, Muscle Combinations, Support Vector Machine, Human Movement Analysis
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyomedikal Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Biyomedikal Mühendisliği Anabilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 86
Özet
Bu tez, yedi farklı yürüme hızını sınıflandırmak için yüzey elektromiyografisi (sEMG) kas kombinasyonlarının etkinliğini araştırmaktadır. 25 katılımcının beş alt ekstremite kasından elde edilen zaman normalize sEMG profilleri kullanılarak, polinom çekirdekli çok sınıflı Destek Vektör Makinesi (SVM) ile 31 boş olmayan kas kombinasyonunun tümü sistematik olarak değerlendirilmiştir. Hiyerarşik bir sıralama metodolojisi, Test Doğruluğu, Test Makro F1 Puanı, model karmaşıklığı ve model sağlamlığına dayalı olarak optimal kas setlerini belirlemiştir. Bulgular, sınıflandırma performansının kasların sayısı ve bileşiminden güçlü bir şekilde etkilendiğini göstermektedir. Beş kas kombinasyonu en yüksek Test Doğruluğu (92,51%) ve Test Makro F1 Puanı (0,93) elde etmiştir. Performans genellikle daha fazla kasla birlikte iyileşti; dört kas kombinasyonu da sağlam Test Doğrulukları (yaklaşık %89-91) sağladı. Yüksek eğitim doğrulukları yaygın olmakla birlikte, özellikle daha basit kombinasyonlarda aşırı uyum dikkat çekiciydi. Çoklu kas (4-5) setleri, daha küçük Eğitim-Test Doğruluk Farkları ile kanıtlandığı üzere daha iyi genelleme gösterdi. Pareto öncü analizi, verimli kombinasyonları vurgulayarak dört kası aşan azalan getirileri ortaya çıkardı. Sonuçlar, yürüme hızını doğru bir şekilde çözmek için kapsamlı, çoklu kas sEMG bilgisinin önemini vurgulamaktadır. İşlevsel olarak çeşitli kasları içeren kombinasyonlar en etkili olduğu kanıtlanmıştır. Bu sistematik değerlendirme, verimli EMG tabanlı insan-makine arayüzleri, yardımcı cihazlar ve rehabilitasyon teknolojileri tasarlamak için içgörüler sağlar ve tahmin gücü ile sistem karmaşıklığı arasında denge kuran sensör konfigürasyonlarını seçmek için veriye dayalı bir temel sunar.
Özet (Çeviri)
This thesis investigates the efficacy of surface electromyography (sEMG) muscle combinations for classifying seven discrete walking speeds. Utilizing time- normalized sEMG profiles from five lower limb muscles of 25 participants, all 31 non-empty muscle combinations were systematically evaluated using a multi-class Support Vector Machine (SVM) with a polynomial kernel. A hierarchical ranking methodology identified optimal muscle sets based on Test Accuracy, Test Macro F1-Score, model complexity and model robustness. Findings demonstrate that classification performance is strongly influenced by the number and composition of muscles. The five-muscle combination achieved the highest Test Accuracy (92.51%) and Test Macro F1-Score (0.93). Performance generally improved with more muscles; four-muscle combinations also yielded robust Test Accuracies (approx. 89-91%). While high training accuracies were common, overfitting was notable, particularly for simpler combinations. Multi- muscle (4-5) sets showed better generalization, evidenced by smaller Training-Test Accuracy Gaps. Pareto frontier analysis highlighted efficient combinations, revealing diminishing returns beyond four muscles. The results underscore the importance of comprehensive, multi-muscle sEMG information for accurately decoding walking speed. Combinations incorporating functionally diverse muscles proved most effective. This systematic evaluation provides insights for designing efficient EMG-based human-machine interfaces, assistive devices, and rehabilitation technologies, offering a data-driven basis for selecting sensor configurations that balance predictive power with system complexity.