İntihar girişimi ve intihar düşüncesi olan ergenlerin, serum oksitosin, lipit ve tükürük kortizol düzeylerinin sağlıklı kontrollerle karşılaştırılması
Comparison of serum oxytocin, lipid and salivary cortisol levels of adolescents with suicide attempt and suicidal ideation with healthy controls
  1. Tez No: 945441
  2. Yazar: ASLIHAN AVUNDUK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. DAMLA EYÜBOĞLU
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Psikiyatri, Psychiatry
  6. Anahtar Kelimeler: İntihar Girişimi, İntihar Düşüncesi, Oksitosin, Lipit, Kortizol, Suicide Attempt, Suicidal Ideation, Oxytocin, Lipid, Cortisol
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk ve Ergen Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 140
Özet
Çalışmamız, 12-18 yaş grubundaki intihar girişimi ve intihar düşüncesi olan ergenlerde serum oksitosin, lipit ve tükürük kortizol düzeylerini sağlıklı kontrollerle karşılaştırarak, bu biyolojik belirteçlerin potansiyel risk faktörleri olarak değerlendirilebilirliğini incelemeyi amaçlamaktadır. Ayrıca, bu grupların depresyon, anksiyete ve dürtüsellik düzeylerinin karşılaştırılması hedeflenmiştir. Araştırmaya, son üç ay içinde intihar girişiminde bulunan 26 ergen, yalnızca intihar düşüncesi olan 26 ergen ve intihar öyküsü olmayan 25 sağlıklı ergen dahil edilmiştir. Tüm katılımcılar sosyodemografik veri formunu doldurmuş ve Çocuklar için Depresyon Ölçeği (ÇDÖ), Barratt Dürtüsellik Ölçeği-11 (BDÖ-11) ve STAI I-II Durumluk-Sürekli Kaygı Ölçeği ile değerlendirilmiştir. Biyolojik belirteçlerin analizi için katılımcılardan venöz kan ve tükürük örnekleri alınmıştır. Serum oksitosin düzeyleri, ELISA yöntemiyle, lipit profili düzeyleri, kolorimetrik enzim yöntemiyle, tükürük kortizol düzeyleri, ECLIA yöntemi ile belirlenmiştir. Bulgularımız, intihar girişimi ve intihar düşüncesi olan ergenlerin depresyon, anksiyete ve dürtüsellik düzeylerinin sağlıklı kontrollere kıyasla istatistiksel olarak anlamlı düzeyde yüksek olduğunu göstermiştir (p0.05). Bu bulgular, intihar riskinin değerlendirilmesinde psikolojik faktörlerin kritik bir rol oynadığını; depresyon, anksiyete ile dürtüselliğin intihar davranışıyla yakından ilişkili olduğunu ortaya koymaktadır. İntihar davranışının çok faktörlü ve karmaşık bir süreç olduğu göz önüne alındığında, daha geniş örneklemli, çok merkezli ve uzunlamasına çalışmaların yürütülmesi, biyobelirteçlerin intihar riskini değerlendirmedeki potansiyel rolünü daha kapsamlı bir şekilde ortaya koymak açısından önemli görülmektedir. Bununla birlikte, genetik, nörobiyolojik ve çevresel faktörleri birlikte inceleyen multidisipliner araştırmaların artması, intiharın erken tespiti ve önlenmesine yönelik daha etkili stratejilerin geliştirilmesine katkı sağlayabilir.
Özet (Çeviri)
The aim of our study was to compare serum oxytocin, lipid and salivary cortisol levels in adolescents aged 12-18 years with suicide attempt and suicidal ideation with healthy controls and to examine whether these biological markers can be considered as potential risk factors. It was also aimed to compare depression, anxiety and impulsivity levels of these groups. The study included 26 adolescents who had attempted suicide in the last three months, 26 adolescents with only suicidal ideation, and 25 healthy adolescents with no history of suicide. All participants completed a sociodemographic data form and were evaluated with the Depression Scale for Children (DSC), Barratt Impulsivity Scale-11 (BIS-11) and STAI I-II State-Trait Anxiety Scale. For the analysis of biological markers, venous blood and saliva samples were taken from the participants. Serum oxytocin levels were determined by ELISA method, lipid profile levels were determined by colorimetric enzyme method and salivary cortisol levels were determined by ECLIA method. Our findings showed that depression, anxiety and impulsivity levels of adolescents with suicide attempt and suicidal ideation were statistically significantly higher than healthy controls (p0.05). These findings suggest that psychological factors play a critical role in the assessment of suicide risk and that depression, anxiety and impulsivity are closely related to suicidal behaviour. Considering that suicidal behaviour is a multifactorial and complex process, it is important to conduct multicentre and longitudinal studies with larger samples in order to reveal the potential role of biomarkers in suicide risk assessment in a more comprehensive manner. In addition, the increase in multidisciplinary studies examining genetic, neurobiological and environmental factors together may contribute to the development of more effective strategies for early detection and prevention of suicide.