Birinci basamak sağlık hizmetlerine başvuran 9 - 21 yaş grubu çocuk sahibi ebeveynlerin HPV enfeksiyonu ve hpv aşısı hakkındaki bilgilerinin ve kız ve erkek çocuklarına aşı yaptırmaya ilişkin tutum ve düşüncelerinin incelenmesi
Evaluation of the knowledge of parents with children aged 9–21 years applying to primary health care services about hpv infection and HPV vaccine, and their attitudes and opinions toward vaccinating their daughters and sons
- Tez No: 945452
- Danışmanlar: PROF. DR. MELAHAT AKDENİZ, DR. ÖĞR. ÜYESİ HASAN HÜSEYİN AVCI
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
- Anahtar Kelimeler: HPV aşısı, kız çocuk, erkek çocuk, ebeveyn, penis kanseri, HPV vaccine, female adolescents, male adolescents, parents, penile cancer
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 128
Özet
Birinci basamak sağlık hizmetlerine başvuran 9 - 21 yaş grubu çocuk sahibi ebeveynlerin HPV enfeksiyonu ve HPV aşısı hakkındaki bilgilerinin ve kız ve erkek çocuklarına aşı yaptırmaya ilişkin tutum ve düşüncelerinin incelenmesi Amaç: Araştırmamızın temel amacı, birinci basamak sağlık hizmetlerinden yararlanan ve 9-21 yaş arası kız ve/veya erkek çocuğu bulunan ebeveynlerin, HPV aşısına yönelik düşünce, tutum ve inançlarını analiz etmek; kız ve erkek çocuklar için HPV bilgisi ve HPV aşılama tutumuna yönelik farklılıkları saptamak, HPV aşılama konusunda engelleri saptayarak bu konularda ebeveynleri bilgilendirmek ve HPV ve HPV aşısına dair bilinç düzeylerini yükseltmektir. Yöntem: Tanımlayıcı kesitsel nitelikte olan bu araştırmanın verileri birinci basamağa başvuran 9-21 yaş grubu çocuk sahibi ebeveynlerin HPV ve HPV aşısı hakkındaki bilgi, tutum, davranış ve düşüncelerinin incelenmesi için 390 ebeveyne anket çalışması uygulanmıştır. Verilerin analizi konusunda; Tanımlayıcı istatistikler ortalama, standart sapma değerleri ile sunulmuştur. HPV ölçeğine ait güvenilirlik ve geçerlilik analizlerinde Coranch Alpha analizi ve Faktör analizi uygulanması yapılmıştır. Ölçek puanlarının düzeylerinin normal dağılım analizleri Kolmogrov-Smirnov (K-S) testi ile incelenmiştir. Çalışmada HPV ölçeği alt boyut puan düzeylerinin katılımcıların özelliklerine göre incelenmesinde bağımsız örneklem t testi ve Varyans analizi (ANOVA) testi yapılmıştır. Ayrıca HPV boyutlarının katılımcıların ölçümleri ve birbirleriyle olan ilişkilerin incelenmesi için Pearson Korelasyon analizi uygulanmıştır. Analizler SPSS 25.0 ile analiz edilmiştir. Çalışmada kullanılan anket 2 bölümden oluşmakta olup ilk kısımda katılımcıların demografik verileri, kendileri ve çocuklarına ait sağlık verilerinden oluşmaktadır. İkincisi ise genel HPV bilgi ölçeğinden oluşmaktadır. Ankette her doğru soru için 1(bir) puan alınmaktadır ve alınacak maximum puan 25 olup puan arttıkça HPV bilgi düzeyinin yükseldiğini göstermektedir. Bulgular: Çalışmada 390 ebeveyne ulaşılmış olup bunların 210'u kadındır. Kendisine HPV aşısı yaptıranların oranı %3,8, kız çocuğuna HPV aşısı yaptıranların oranı %15, erkek çocuğuna HPV aşısı yaptıranların oranı %5'tir. Kadın katılımcıların erkeklere göre genel HPV bilgi ve farkındalık, aşı farkındalık düzeyleri daha yüksektir. Daha önce cinsel yolla bulaşan hastalık geçirme öyküsü olan katılımcıların genel HPV bilgi ve farkındalık düzeyi, HPV aşılama tutumu, HPV aşı farkındalık düzeyi ve HPV bilgisi düzeyleri anlamlı şekilde yüksektir. Genel HPV bilgi ve farkındalık düzeyi ortalama olarak 11,52±3,64 ile orta düzeydedir. İlk ve ikinci çocuğun cinsiyetinin kız çocuğu olan katılımcıların genel HPV bilgi ve farkındalık, aşı farkındalık düzeylerinin ve HPV aşılama tutumu düzeyleri anlamlı şekilde yüksektir. Ebeveynlerin %14'ü HPV aşısının sadece kız çocukları için; %28'i her iki cinsiyete de yapılabileceğini belirtmiştir. Ebeveynlerin %41'i aşının riskli cinsel davranışları artırabileceğini düşünmekte ve aşı yaptırmama nedenleri arasında en fazla gösterilen tutumun 'Kız-Oğlumun cinsel ilişkiye erken başlamasını teşvik edeceğinden korkuyorum' ifadesine yönelik gösterildiği dikkat çekmektedir. Aşı ücretsiz sağlanırsa ya da hekim önerirse, ebeveynlerin %65'i kız çocuğuna %55'i oğluna HPV aşısı yaptırmayı düşünmektedir. Genel HPV bilgi ve farkındalık düzeyi, HPV aşılama tutumu ve HPV aşı farkındalığı ile HPV bilgi düzeyi arasında pozitif ve güçlü düzeyde bir ilişki olduğu görülmüştür. Sonuç: HPV enfeksiyonu, dünya genelinde yaygın bir sağlık sorunu haline gelmiştir. HPV'ye karşı en etkili birincil korunma yöntemi ise aşılamadır. Çalışmada HPV aşısı ile bağışıklanma oranlarının oldukça düşük olduğu saptanmıştır. Bu oranın; hedefe yönelik bilgilendirme faaliyetleri, erişilebilir ve sistematik aşılama programları, mali desteklerin sağlanması ve toplumsal farkındalığın artırılması gibi stratejilerle anlamlı düzeyde artırılabileceği düşünülmektedir. Böylece, HPV enfeksiyonuna ve neden olduğu hastalıklara karşı etkili ve ekonomik bir korunma sağlanabilir.
Özet (Çeviri)
Evaluation of the Knowledge of Parents with Children Aged 9–21 Years Applying to Primary Health Care Services About HPV Infection and HPV Vaccine, and Their Attitudes and Opinions Toward Vaccinating Their Daughters and Sons Objective: The primary objective of this study is to analyze the thoughts, attitudes, and beliefs of parents who utilize primary healthcare services and have daughters and/or sons aged between 9 and 21 years regarding the HPV vaccine. The study aims to identify differences in HPV-related knowledge and vaccination attitudes between female and male children, determine barriers to HPV vaccination, inform parents about these issues, and ultimately enhance awareness and understanding of HPV and the HPV vaccine. Materials and Methods: This descriptive cross-sectional study collected data through a survey administered to 390 parents of children aged 9 to 21 years who visited primary healthcare services, with the aim of examining their knowledge, attitudes, behaviors, and perceptions regarding HPV and the HPV vaccine. Descriptive statistics, including means and standard deviations, were used to present the data. Reliability and validity analyses of the HPV scale were conducted using Cronbach's Alpha and factor analysis. The normality of the distribution of the scale scores was assessed using the Kolmogorov-Smirnov (K-S) test. In the study, independent samples t-test and analysis of variance (ANOVA) were performed to examine the subscale scores of the HPV scale according to participants' characteristics. Additionally, Pearson correlation analysis was conducted to investigate the relationships between participants' measurements and the dimensions of the HPV scale. All analyses were conducted using SPSS version 25.0. The questionnaire used in the study consisted of two sections; the first section included demographic data and health-related information regarding the participants and their children. The second section comprised the General HPV Knowledge Scale. Each correct response on the questionnaire was awarded one (1) point, with a maximum score of 25; higher scores indicated a greater level of HPV knowledge. Results: In this study, a total of 390 parents were surveyed, of whom 210 were female. The rate of participants who had received the HPV vaccine themselves was 3.8%, while 15% had vaccinated their daughters and 5% had vaccinated their sons. Female participants demonstrated significantly higher levels of general HPV knowledge and awareness, as well as greater awareness of the HPV vaccine, compared to male participants. Participants with a history of sexually transmitted infections exhibited significantly higher levels of general HPV knowledge and awareness, HPV vaccination attitudes, HPV vaccine awareness, and HPV knowledge. The mean score for general HPV knowledge and awareness was 11.52±3.64, indicating a moderate level. Participants whose first and second children were female had significantly higher levels of general HPV knowledge and awareness, HPV vaccine awareness, and HPV vaccination attitudes. Fourteen percent of parents believed that the HPV vaccine is only for girls, whereas 28% reported that it can be administered to both genders. Notably, 41% of parents expressed concern that the vaccine may promote risky sexual behaviors, with the most frequently cited reason for vaccine refusal being the fear that“it may encourage my daughter/son to engage in sexual activity at an early age.”If the vaccine were provided free of charge or recommended by a physician, 65% of parents reported willingness to vaccinate their daughters and 55% their sons. A strong positive correlation was observed between general HPV knowledge and awareness, HPV vaccination attitudes, HPV vaccine awareness, and HPV knowledge levels. Conclusions and Recommendations: Human Papillomavirus (HPV) infection has emerged as a widespread public health issue, particularly among women, primarily due to its role as the leading etiological factor in cervical cancer. In recent years, the prevalence of HPV infection has also been on the rise among men, where it has been linked to various HPV-related conditions, notably penile cancer. Vaccination remains the most effective strategy for primary prevention of HPV infection. In our study, HPV vaccination rates were found to be considerably low. It is suggested that these rates could be significantly improved through the implementation of targeted educational campaigns, accessible and well-structured vaccination programs, financial support mechanisms, and comprehensive public awareness efforts. Such measures would facilitate effective and affordable protection against HPV infection—recognized as a major public health concern due to its oncogenic potential—and the associated diseases it may cause.