Güzel sanatlar lisesi resim bölümü 12. sınıf öğrencilerinin yapay zekaya ilişkin algıları
Perceptions of artificial intelligence among 12th grade students in the fine arts high school painting department
  1. Tez No: 945531
  2. Yazar: DOĞUKAN FIRAT ATLI
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. GÖRKEM UTKU ALPARSLAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Yapay zekâ, metafor analizi, sanat eğitimi, olgubilim, lise öğrencileri
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Pamukkale Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Güzel Sanatlar Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Resim-İş Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 75
Özet
Bu araştırma, Güzel Sanatlar Lisesi Resim Bölümü 11. sınıf öğrencilerinin yapay zekâya ilişkin algılarını metaforlar aracılığıyla anlamayı amaçlamaktadır. Nitel araştırma yöntemlerinden olgubilim deseninin kullanıldığı çalışmada, katılımcılardan“Yapay zekâ … gibidir; çünkü …”şeklinde ifade edilen cümleyi tamamlamaları istenmiş ve elde edilen veriler betimsel analiz yoluyla çözümlenmiştir. Afyon ilinde yer alan Güzel Sanatlar Lisesi Resim Bölümü'nde öğrenim gören 11. sınıf öğrencilerinden oluşan 10 kişilik heterojen bir gruptan seçilmiştir. Veri toplama aracı olarak yarı yapılandırılmış görüşme formu ve yüz yüze görüşme şeklinde gerçekleştirilmiştir. Araştırmanın sonucunda öğrenci görüşleri beş ana tema ve beş alt tema altında toplanmıştır. Her bir tema altında öğrencilerin düşüncelerini yansıtan belirgin alt temalar tespit edilmiştir. Öğrencilerin yapay zekâyı genellikle duygudan yoksun, mekanik ve gelecekteki mesleki yaşamlarına tehdit olarak algıladıkları ortaya konmuştur. Bununla birlikte, azımsanmayacak sayıda öğrenci yapay zekâyı gelişmişlik ve merak unsuru olarak görmektedir. Araştırmada ayrıca, öğrencilerin yapay zekâya ilişkin algıları teknoloji bilgisi, mesleki yönelim, yapay zekâya yönelik tutumlar gibi farklı parametrelere göre karşılaştırmalı olarak analiz edilmiştir. Elde edilen tablolarda; örneğin teknoloji bilgisi yüksek olan öğrencilerin daha olumlu tutumlar sergilediği, sanat odaklı mesleki hedefi olan öğrencilerin ise yapay zekâyı daha çok tehdit olarak gördüğü tespit edilmiştir. Tutumlar, metafor türleriyle ilişkilendirilerek yüzdelik oranlar hesaplanmıştır. Bu çalışma, sanat eğitimi alan lise öğrencilerinin yapay zekâya yönelik düşünsel eğilimlerini anlamak adına önemli ipuçları sunmakta, gelecekteki yapay zekâ destekli sanat eğitimi modellerine katkı sağlayabilecek bir çerçeve oluşturmaktadır.
Özet (Çeviri)
This study aims to understand the perceptions of 12th-grade students in the Fine Arts High School Painting Department regarding artificial intelligence through metaphorical expressions. The research was designed using the phenomenological pattern, one of the qualitative research methods. Participants were asked to complete the sentence“Artificial intelligence is like … because …”and the data obtained were analyzed through descriptive analysis. The study group consisted of a heterogeneous sample of 10 students studying in the Painting Department of a Fine Arts High School located in Afyon Province. Data were collected via a semi-structured interview form and through face-to-face interviews. As a result of the study, student opinions were categorized under five main themes and five sub-themes. Under each theme, prominent sub-themes reflecting students' perceptions were identified. The findings indicated that students generally perceived artificial intelligence as emotionless, mechanical, and as a threat to their future professional lives. However, a noteworthy number of students also regarded artificial intelligence as a symbol of advancement and curiosity. The study further analyzed students' perceptions of artificial intelligence comparatively based on parameters such as technological knowledge, career orientation, and attitudes toward AI. The analysis revealed, for example, that students with higher levels of technological knowledge exhibited more positive attitudes, whereas those with art-centered career goals tended to perceive AI more negatively. Attitudes were correlated with the types of metaphors used, and percentage distributions were calculated accordingly. This study offers significant insights into the intellectual tendencies of high school students receiving art education regarding artificial intelligence and provides a conceptual framework that may contribute to future AI-supported art education models.