Panlökopenili kedilerde D-Dimer, Sistatin-C ve Pankreatik lipaz değerlerinin belirlenmesi
Determination of D-Dimer, Cystatin-C and Pancreatic lipase values in cats with panleukopenia
  1. Tez No: 945532
  2. Yazar: ÖZGE YILDIRIM
  3. Danışmanlar: PROF. DR. CENKER ÇAĞRI CINGI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Veteriner Hekimliği, Veterinary Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Panleukopenia, Pancreatic Lipase, D-dimer, Cystatin-c, Cat, Pancreatitis
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Afyon Kocatepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Veterinerlik Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 50
Özet
Bu çalışmada, panlökopenili kedilerde, pankreatik lipaz, d-dimer ve sistatin c değerlerinin belirlenmesi amaçlandı. Araştırmanın materyalini farklı ırk, yaş ve cinsiyetteki feline panlökopeni tanısı konulan 20 kedi ile sağlıklı 6 kedi oluşturdu. Klinik bulgular ile gelen hasta kedilere klinik muayene ve laboratuvar testleri ile kesin tanıya gidilmiştir. Hasta kedilerin tam kan sayısı incelendiğinde total lökosit sayısında belirgin düşüş saptandı. Kontrol ve çalışma grubu kedilerde Panreatik Lipaz, D-Dimer ve Sistatin C biyokimyasal değerlerinin belirlenebilmesi için numuneler antikoagulantsız kan tüplerine alınarak elde edilen kan serum örneklerinde parametrelerin değerleri Wondfo Fine Care Plus cihazı ile saptandı. Yapılan analizlerde kontrol grubuna kıyasla çalışma grubu kedilerde Pankreatik Lipaz seviyeleri anlamlı derecede yüksek bulundu. Yine kontrol grubu ile çalışma grubu kediler karşılaştırıldığında panlökopeni hastalığının d-dimer seviyelerinde istatistiksel olarak anlamlı bir artış olmasa da rakamsal olarak artış olduğu tespit edildi. Son olarak yine kontrol ve çalışma grubundaki kediler kıyaslandığında kan sistatin-c değerinde önemli ve anlamlı bir değişme olmadığı belirlendi. Sonuç olarak bu çalışmada panlökopenili kedilerin pankreatik lipaz değerleri önemli ölçüde artmış olup hastalığın tanısında diğer yapılan tetkikler ile beraber ek bir biyobelirteç olabileceği kanısına varıldı. D-dimer seviyelerinin ise istatistiksel olarak anlamlı yükselmemesine karşın rakamsal değişikliklerin de göz önünde bulundurulması gerekliliği kanısına varıldı. Anahtar Kelimeler : Panlökopeni, Pankreatik Lipaz, D-dimer, Sistatin-c, Kedi, Pankreatit
Özet (Çeviri)
The aim of this study was to determine the pancreatic lipase, d-dimer and cystatin c values in cats with panleukopenia. The material of the study consisted of 20 cats diagnosed with feline panleukopenia and 6 healthy cats of different breeds, ages and genders. Definitive diagnosis was made with clinical examination and laboratory tests in sick cats that presented with clinical findings. When the complete blood count of sick cats was examined, a significant decrease in the total leukocyte count was detected. In order to determine the biochemical values of Pancreatic Lipase, D-Dimer and Cystatin C in the control and study group cats, the samples were taken into blood tubes without anticoagulant and the values of the parameters were determined in the blood serum samples obtained with the Wondfo Fine Care Plus device. In the analyses performed, Pancreatic Lipase levels were found to be significantly higher in the study group cats compared to the control group. Again, when the control group and the study group cats were compared, it was determined that there was a numerical increase, although there was no statistically significant increase in the d-dimer levels of panleukopenia. Finally, when the cats in the control and study groups were compared, it was determined that there was no significant and meaningful change in the blood cystatin-c value. As a result, in this study, the pancreatic lipase values of cats with panleukopenia were significantly increased and it was concluded that it could be an additional biomarker in the diagnosis of the disease together with other examinations. Although the D-dimer levels did not increase statistically significantly, it was concluded that numerical changes should also be taken into consideration.