Raising we awareness of secondary school students in a Turkish context
Türkiye bağlamında ortaokul öğrencilerinde dünya İngilizcelerinin farkındalığının artırılması
  1. Tez No: 945533
  2. Yazar: LORİN KAÇMAZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. YONCA ÖZKAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Dünya İngilizceleri, Ortaokul öğrencileri, Sınıf aktiviteleri, Farkındalık, World Englishes, Secondary school students, Classroom activities, Awareness
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hakkari Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Yabancı Diller Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İngiliz Dili Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 190
Özet
Bu çalışma temel olarak ortaokul öğrencilerinin dünya İngilizcelerine ilişkin farkındalıklarını ve bunun öğrenme süreçlerini nasıl etkileyebileceğini ortaya çıkarmayı amaçlamaktadır. Bu çalışma, öğrencilerin dünya çapında İngilizcenin farklı kullanımını görmelerine yol açmakta ve bu da onları farklı sınıf etkinlikleri aracılığıyla dili öğrenmeye motive edebilmektedir. Teknoloji kullanılarak etkinlikler öğrenciler için daha etkili ve eğlenceli hale getirilebilir. Videolar, çevrimiçi oyunlar ve farklı orijinal materyaller öğrencilerin sürecine katkıda bulunur. Öntest-sontest deseni ve karma yöntem yaklaşımını benimseyecek bu yarı deneysel çalışmanın amacı, 10 haftalık Aralıksız Dünya İngilizcelerinin öğretimlerinin etkilerini İngilizceyi yabancı dil olarak öğrenen Türk ortaokul öğrencilerinin farklı ingilizceleri görmesi sınıf içinde bununla alakalı etkinlikler yapmasını, hem grupları içinde hem de gruplar arasında olası etkilerini de göz önüne alarak araştırmaktı. Çalışmanın amaçları doğrultusunda çalışmaya, Türkiye'deki bir ortaokulda eğitim gören 58 ortaokul öğrencisi katıldı. Nicel veriler tüm becerileri içeren yeterlilik testi(a) ve farkındalık ölçeği(b) ile toplanacak olup görüşme(c) yapıldı, tüm testler ön ve son test olarak uygulandı. Nitel veriler ise yarı yapılandırılmış grup görüşmelerinden elde edildi.
Özet (Çeviri)
This study basically aims to reveal secondary school students' awareness of world Englishes and how this may affect their learning processes. This study leads students to see the different use of English around the world, which can motivate them to learn the language through different classroom activities. Activities can be made more effective and fun for students by using technology. Videos, online games, and different original materials contribute to the students' process. The aim of this quasi-experimental study, which was adopted a pretest-posttest design and mixed method approach, was to examine the effects of 10-week continuous World English teaching on Turkish secondary school students learning English as a foreign language, to see different Englishes, to do related activities in the classroom, and to examine the possible effects both within and between groups. In line with the purposes of the study, 58 secondary school students studying in a secondary school in Turkey participated in the study. Quantitative data was collected with the proficiency test (a) and awareness scale (b), which included all skills, and an interview (c) was conducted, and all tests were applied as pre- and post-tests. On the other hand, qualitative data was obtained from semi-structured group interviews.