Cilt altı yağ dokusu kalınlığının lomber transforaminal epidural steroid enjeksiyonu tedavi başarısı üzerine etkisi
The effect of subcutaneous fat tissue thickness on lumbar transforaminal epidural steroid injection treatment success
  1. Tez No: 945592
  2. Yazar: AHMET SAÇ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ÜMİT SÜLEYMAN ŞEHİRLİ, DOÇ. DR. SAVAŞ ŞENCAN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Anatomi, Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon, Anatomy, Physical Medicine and Rehabilitation
  6. Anahtar Kelimeler: İntervertebral disk hernisi, bel ağrısı, transforaminal epidural steroid enjeksiyonu, obezite, cilt altı yağ, Intervertebral disc herniation, low back pain, transforaminal epidural steroid injection, obesity, subcutaneous fat
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Marmara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Anatomi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 72
Özet
Amaç: Obezitenin bel ağrısına katkıda bulunan faktörlerden biri olduğu düşünülmektedir. Vücut kitle indeksine (VKİ) göre obezite sınıflandırması ve genel sağlık ile ilgili öngörülerde kullanımı genellikle yetersiz kabul edilir. Buna dayanarak, omurga sağlığına ilişkin öngörü sağlamak için cilt altı yağ indeksi (CAYİ) olarak bilinen yeni bir parametre tanımlanmıştır. CAYİ, L1-L2 seviyesindeki cilt altı yağ dokusunun kalınlığıdır. Bu çalışma,“Omurga dejenerasyonunu ve morfolojik değişiklikleri tahmin etmede başarılı olduğu gösterilen bu yeni indeks, transforaminal epidural steroid enjeksiyonu (TFESE) tedavisinin başarısını tahmin etmede etkili midir?”sorusunun cevabını araştırmayı amaçlamıştır. Gereç ve Yöntem: İntervertebral disk hernisine bağlı spinal radiküler ağrısı olan ve TFESE planlanan hastalar, CAYİ (aksiyel T2 ağırlıklı lomber omurga MR'larında L1 vertebranın spinöz çıkıntısının ucundan cilde kadar olan dikey mesafe olarak ölçüldü) sınır değerlerine (erkeklerde 9,4 mm, kadınlarda 8,45 mm) göre iki gruba ayrıldı ve işlemden sonra 3 ay boyunca takip edildi. Hasta takibi sırasında Sayısal Derecelendirme Ölçeği (NRS), Oswestry Engellilik İndeksi (ODI) ve Kısa Form 12 (SF-12) ölçekleri ile değerlendirmeler yapıldı ve ayrıca enjeksiyon seviyesine bağlı intervertebral disk dejenerasyonu (IVDD) ve sinir basısı derecelendirmesi radyolojik olarak değerlendirildi. Bulgular: Toplam 50 hastada IVDD enjeksiyon seviyesiyle ilişkili olarak CAYİ>9,4/8,45 mm grubunda anlamlı olarak daha yüksekti. 3. ay takip sonuçlarına göre her iki grupta da tüm parametrelerde anlamlı tedavi başarısı gözlendi. Ancak CAYİ9,4/8,45 mm grupları arasında birincil sonuçları tahmin etmede anlamlı bir fark bulunmadı. Sonuç: Yeni tanımlanan CAYİ, sinir basısı derecesi ve tedavi başarısını tahmin etmede anlamlı bir fark yaratacak kadar etkili değildi.
Özet (Çeviri)
Objective: Obesity is thought to be one of the factors that contribute to low back pain (LBP). Obesity classification according to body mass index (BMI) and its use in general health-related predictions are often considered inadequate. Based on this, a new parameter has been defined to provide insight into spine health, known as subcutaneous fat index (SFI). SFI is the thickness of subcutaneous fat tissue (SFTT) at the L1-L2 level. This study aimed to investigate the answer to the question“Is this new index, which has been shown to be successful in predicting spinal degeneration and morphological changes, effective in predicting the success of transforaminal epidural steroid injection (TFESI) treatment?”. Materials and Methods: Patients with spinal radicular pain due to intervertebral disc herniation, for whom TFESI was planned, were categorized into two groups according to SFI (was measured as the vertical distance from the tip of the spinous process of the L1 vertebra to the skin on axial T2-weighted lumbar spine MRIs) cut-off values (9,4 mm in men and 8,45 mm in women) and were followed up for 3 months after the procedure. During patient follow-up evaluations were performed with Numeric Rating Scale (NRS), Oswestry Disability Index (ODI) and Short Form 12 (SF-12) scales and additionally, intervertebral disc degeneration (IVDD) related to injection level and nerve compression grading were evaluated radiologically. Results: A total of 50 patients IVDD related to injection level was significantly higher in the SFI>9,4/8,45 mm group. According to the 3rd month follow-up results, significant treatment success was observed in all parameters in both groups. However, no significant difference was found in predicting primary endpoint between the SFI9,4/8,45 mm groups. Conclusion: Newly defined SFI, was not effective enough to provide a significant difference in nerve compression grading and also predicting treatment success.