HIV ile yaşayan heteroseksüel ilişkide bulunan bireylerin partner ve çocuklarına hıv bulaşma durumunun değerlendirilmesi
Evaluation of hiv transmission status to partners and children of individuals living with HIV in heterosexual relationship
- Tez No: 945627
- Danışmanlar: PROF. DR. GÜLDEN ERSÖZ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji, Infectious Diseases and Clinical Microbiology
- Anahtar Kelimeler: HIV, aile içi bulaş, partner, heteroseksüel ilişki, anneden bebeğe bulaş, vertikal bulaş, cinsel yolla bulaş, HIV, domestic transmission, partner, heterosexual relationship, mother-to-child transmission, vertical transmission, sexual transmission
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Mersin Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Enfeksiyon ve Klinik Mikrobiyoloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 91
Özet
Amaç: Halen devam eden HIV (Human Immunodeficiency Virüs) pandemisinin sonlandırılabilmesi için bulaşın önlenmesi en önemli basamaklardan biridir. Bilimsel olarak HIV bulaş yollarını ve korunma yöntemlerini anlamak ve HIV ile yaşayan kişiye anlatmak her zaman kolay olmamakla birlikte sağlık kuruluşları ve danışmanlık merkezlerinin en önemli işlevlerinden biridir. Bu çalışmada HIV ile yaşayan ve heteroseksüel ilişki içinde bulunmuş olan kişilerin partner ve çocuklarına bulaştırma durumları, mevcut korunma yöntemleri ve doğum yollarının incelenmesi amaçlanmıştır. Materyal ve Metot: Çalışmamızda Mersin Üniversitesi Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji polikliniğine, Kasım 2023- Kasım 2024 tarihleri arasında başvuran HIV pozitif kişiler arasından 6 aydan uzun süredir heteroseksüel ilişki içerisinde bulunmuş, düzenli poliklinik başvurusu olanlar seçilerek, tanı aldıkları zamandan beri olan HIV-RNA düzeyleri de göz önüne alınarak partner sayıları, ilişki sıklıkları, korunma yöntemleri, partnerlerine ve bu süreçte çocuk sahibi oldular ise çocuklarına bulaş durumu önceden hazırlanmış bir form ile, yüz yüze görüşülerek değerlendirilmiştir. Bulgular: Çalışmamıza Kasım 2023- Kasım 2024 tarihleri arasında polikliniğe başvuran 575 HIV ile yaşayan bireyden, dahil olma kriterlerini karşılayan 92'si dahil edildi. Katılımcıların 72'si erkek, 20'si kadındı. Tanı anında partner pozitifliği erkeklerde %25, kadınlarda %90 olarak tespit edildi ve birden fazla partner varlığı katılımcıların %14,1'inde (n=13) mevcuttu. Tanı anında partneri olan 80 çiftin %41,3'ünün (n=33) birinci partneri pozitif iken, %58,7'sinin (n=47) negatif idi. Tanı anına kadar tercih edilen kontrasepsiyon yöntemleri partner serolojisine göre değerlendirildi ve partneri pozitif olan grupta (n=5, %15,2) negatif olan grupta (n=1, %2,1) göre rahim içi araç (RİA) kullanımı anlamlı olarak daha yüksek saptandı (p=0,03). Tanı anına kadar kontrasepsiyon yöntemi kullanmayan çiftler partneri negatif olan grupta %68,1 (n=32) iken pozitif olan grupta %72,7 (n=24) saptandı, istatistiksel olarak anlamlı bulunmadı (p>0,05). Tanı anında ölçülen HIV-RNA kopya sayısı, ilişki süresi ve ilişki sıklığı partner serolojisine göre ayrı ayrı değerlendirildi ve partner bulaşı için risk anlamlı saptanmadı (p>0,05). Katılımcıların ilişki dinamikleri tanı ve danışmanlık sonrası tekrar değerlendirildi, tanı öncesi durumları ile karşılaştırıldı, bariyer yöntemi ile korunmanın hem partneri negatif grupta (n=34, %68, p=000,1) hem partneri pozitif grupta (n=7,%28, p=0,02) anlamlı olarak arttığı tespit edildi. Tanı anından 10 yıl öncesine kadar değerlendirme yapıldığında, pozitif anneden doğan 10 çocuğun HIV pozitiflik oranı %10 (n=1) olarak saptandı. Tanı konduktan sonra ve danışmanlık sonrası gelişen gebeliklerde (n=5) bebekte HIV pozitifliği gerçekleşmediği, takip altında doğan tüm bebeklerin serolojilerinin negatif olduğu saptandı. Sonuç: Sonuç olarak HIV, en çok cinsel yol ile bulaşan önlenebilir viral bir enfeksiyondur. HIV ile yaşayan bireylere verilen sağlık hizmetleri medikal tedavinin yanı sıra danışmanlık hizmetlerini de içermelidir. Cinsel yol ile bulaşan hastalıkların toplumda yaygınlaşmasını engellemek için bulaşı arttırabilecek riskli cinsel davranışlar detaylıca anlatılmalı eğer partneri mevcutsa uygun korunma yöntemleri detaylıca tartışılmalıdır. HIV ile yaşayan heteroseksüel ilişki içinde olan çiftlerin çocuk planları sorgulanmalı, izlenecek yola birlikte karar verilmelidir. HIV ile yaşayan kadınlarda sağlıklı çocuk sahibi olmanın düzenli takip ve uygun danışmanlıkla gerçekleşebileceği danışanlara aktarılmalıdır.
Özet (Çeviri)
Objective: Prevention of transmission is one of the most crucial steps in ending the ongoing HIV (Human Immunodeficiency Virus) pandemic. While scientifically understanding HIV transmission routes and prevention methods and explaining them to people living with HIV is not always straightforward, it is one of the most important functions of healthcare institutions and counseling centers. This study aims to examine the transmission status to partners and children of people living with HIV who have been in heterosexual relationships, as well as existing prevention methods and modes of delivery. Materials and Methods: In our study, among HIV-positive individuals who presented to Mersin University Hospital's Infectious Diseases and Clinical Microbiology Polyclinic between November 2023 and November 2024, those who had been in long-term heterosexual relationships for at least 6 months and had regular polyclinic visits were selected. Taking into account their HIV-RNA levels since diagnosis, these individuals were evaluated through face-to-face interviews using a pre-prepared form regarding their number of partners, frequency of relations, prevention methods, and transmission status to their partners and children (if they had children during this period). Results: Out of 575 people living with HIV who presented to the polyclinic between November 2023 and November 2024, 92 individuals who met the inclusion criteria were included in our study. Of the participants, 72 were male and 20 were female. At the time of diagnosis, partner positivity was detected as 25% in males and 90% in females, and multiple partners were present in 14.1% (n=13) of participants. Among 80 couples who had partners at the time of diagnosis, 41.3% (n=33) had a positive first partner, while 58.7% (n=47) were negative. Contraception methods preferred until the time of diagnosis were evaluated according to partner serology, and intrauterine device (IUD) use was found to be significantly higher in the group with positive partners (n=5, 15,2%) compared to the negative group (n=1, 2.1%) (p=0,03). Couples who did not use any contraception method until the time of diagnosis were 68.1% (n=32) in the negative partner group and 72,7% (n=24) in the positive partner group, which was not statistically significant (p=0,05). HIV-RNA copy number measured at diagnosis, duration of relationship, and frequency of relations were evaluated separately according to partner serology, and no significant risk was found for partner transmission (p=0,05). Participant' relationship dynamics were re-evaluated after diagnosis and counseling and compared with their pre-diagnosis status; barrier method protection was found to increase significantly in both the negative partner group (n=34, 68%, p=000,1) and the positive partner group (n=7, 28%, p=0.02). When evaluated up to 10 years before diagnosis, the HIV positivity rate was found to be 10% (n=1) among 10 children born to HIV-positive mothers. In pregnancies that occurred after diagnosis and counseling (n=5), HIV positivity did not occur in infants, and all babies born under monitoring were found to have negative serology. Conclusion: In conclusion, HIV is a preventable viral infection that is primarily transmitted through sexual contact. Healthcare services provided to individuals living with HIV should include counseling services alongside medical treatment. To prevent the spread of sexually transmitted diseases in society, risky sexual behaviors that could increase transmission should be explained in detail, and if a partner exists, appropriate protection methods should be discussed thoroughly. Family planning should be discussed with couples in heterosexual relationships living with HIV, and the course of action should be decided together. It should be conveyed to clients that having healthy children is possible for women living with HIV through regular monitoring and appropriate counseling.