Major depresif bozukluk ve bipolar depresyon hastalarında serum high mobility group box protein-1 düzeylerinin değerlendirilmesi
Serum high mobility group box protein-1 levels in patients with major depressive disorder and bipolar depression
  1. Tez No: 945711
  2. Yazar: FATMA GÜNEŞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA TAYFUN TURAN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Psikiyatri, Psychiatry
  6. Anahtar Kelimeler: major depresyon, bipolar depresyon, HMGB1, inflamasyon, major depression, bipolar depression, HMGB1, inflammation
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Psikiyatri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 102
Özet
Amaç: Major depresif bozukluk ve bipolar depresyon benzer klinik özelliklere sahip duygudurum bozukluklarıdır. İlk atak depresyonla başvuran hastalarda bu iki depresyon tipinin ayrıcı tanısını sağlamak güç olmaktadır. Bipolar depresyonu olup major depresyon tanısı alarak tedavi edilen hastalarda manik kayma, belirtilerin kötüleşmesi ve hastane yatışlarının gerekmesi, işlevsellik kaybının artması gibi sorunlarla karşılaşılmaktadır. Bu çalışmada bu iki depresyon grubunda geç inflamatuar mediyatör olan High Mobility Group Box Protein-1 (HMGB1)'in serum düzeyleri incelenmiş ve bu proteinin iki depresyon tipinin ayırıcı tanısında bir biyobelirteç olarak kullanılabilirliğinin incelenmesi amaçlanmıştır. Yöntem: Bu çalışmaya major depresif bozukluk ve bipolar depresyon tanı kriterlerini karşılayan 30'ar hasta ve 30 sağlıklı kontrol olmak üzere toplam 90 gönüllü dahil edilmiştir. Tüm gönüllüler için sosyodemografik ve klinik özellikleri içeren“sosyodemografik veri formu”doldurulmuş, Hamilton Depresyon Derecelendirme Ölçeği (HAM-D) ve Hamilton Anksiyete Derecelendirme Ölçeği (HAM-A) uygulanmıştır. Serum HMGB1 ve C-reaktif protein (CRP) düzeylerinin ölçümü için tüm gönüllülerden venöz kan örneği alınmıştır. Bulgular: Bu çalışmada her iki hasta grubunun serum HMGB1 düzeyleri kontrol grubuna göre istatistiksel olarak anlamlı düzeyde düşük bulunmuştur. Major depresyon hasta grubunun serum HMGB1 düzeyi bipolar depresyon hasta grubuna göre düşük olmakla birlikte iki grup arasında istatistiksel olarak anlamlı düzeyde fark tespit edilmemiştir. Tüm gruplarda serum HMGB1 düzeyleri ile klinik özellikleri arasında korelasyon saptanmamıştır. Sonuç: Bu çalışmada her iki depresyon grubunda serum HMGB1 düzeyleri açısından istatistiksel olarak anlamlı bir fark bulunmaması bu iki depresyon tipinde ortak inflamatuar mekanizmaların rol oynadığına işaret etmektedir. Çalışmanın sonucuna göre serum HMGB1 düzeyinin depresyonun ayırıcı tanısına katkısı bulunmamaktadır. Ancak daha geniş örneklemle yapılacak çalışmalara ihtiyaç duyulmaktadır.
Özet (Çeviri)
Objective: Major depressive disorder (MDD) and bipolar depression (BD) are mood disorders with similar clinical features. Differential diagnosis of these two types of depression is difficult when the first episode is depression. In patients with bipolar depression misdiagnosed as major depression, issues such as manic switching, worsening of symptoms, increased hospitalizations, and greater functional impairment can arise. This study aimed to investigate the serum levels of the late inflammatory mediator High Mobility Group Box Protein-1 (HMGB1) in these two depression groups and to evaluate its potential use as a biomarker for differential diagnosis. Methods: This study included a total of 90 participants; thirty patients meeting the diagnostic criteria for MDD, 30 patients with BD, and 30 healthy controls. A“sociodemographic data form”including sociodemographic and clinical features was completed for all participants. The Hamilton Depression Rating Scale (HAM-D) and the Hamilton Anxiety Rating Scale (HAM-A) were administered. Venous blood samples were collected from all participants to measure serum HMGB1 and C-reactive protein (CRP) levels. Results: In this study, the serum HMGB1 levels of both patient groups were found to be significantly lower than those of the control group. Although the serum HMGB1 level in the major depression group was lower than in the bipolar depression group, no statistically significant difference was detected. No correlation was found between serum HMGB1 levels and clinical features in any of the groups. Conclusion: The absence of a statistically significant difference in serum HMGB1 levels between the two depression groups in this study suggests that common inflammatory mechanisms may play a role in both types of depression. As a result, serum HMGB1 levels do not contribute to the differential diagnosis of depression. However, further studies with larger sample sizes are needed.