Dahiliye servislerinde yatan 60 yaş ve üstü hastaların beslenme durumlarının hastanede yatış süresi ve komplikasyonlar üzerinde etkisi
The effect of nutritional status of patients aged 60 and over in internal medicine departments on the duration of hospital stay and complications
- Tez No: 945725
- Danışmanlar: PROF. DR. SİBEL AKIN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Geriatri, Geriatrics
- Anahtar Kelimeler: Yaşlılık, Malnütrisyon, Yatış süresi, Komplikasyon, NRS-2002, GLIM, MNA-SF, Aging, Malnutrition, Length of Stay, Complications, NRS-2002, GLIM, MNA-SF
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 94
Özet
Amaç: Bu çalışmada İç Hastalıkları servislerinde yatan 60 yaş ve üstü hastaların malnütrisyon durumları üç farklı tarama aracı ile değerlendirilmiş, bu durumun hastaların yatış süresi ve yatışında gelişen komplikasyonlar üzerinde etkileri incelenmiştir. Yöntem: Çalışma tek merkezli, prospektif ve kesitsel olarak yapılmıştır. Araştırmaya Erciyes Üniversite Hastanesi İç Hastalıkları servislerinde yatan 202 hasta dahil edilmiştir. Kanser tanısı olan, hemodiyalize giren ve nörolojik hastalığı olan hastalar çalışmaya dahil edilmemiştir. Hastalarla yüz-yüze görüşülerek kronik hastalıkları, kullandığı ilaçlar, demografik veriler kaydedilmiş, beslenme, kırılganlık, depresyon ve kognitif durumları değerlendirilmek üzere kapsamlı geriatrik değerlendirme yapılmıştır. Hastaların beslenme durumlarını değerlendirmek üzere üç farklı tarama aracı kullanılmıştır bunlar; Mini Nütrisyonel Değerlendirme Kısa Formu (MNA-SF), Nutrisyonel Risk Skoru (NRS- 2002) ve Global Leadership Initiative on Malnutrition (GLIM). Kırılganlık durumu için FRAIL kırılganlık anketinden, depresyon durumu için GDS-30 anketinden, kognitif durumu için MMSE anketinden yararlanılmıştır. Bulgular: Çalışmaya dahil edilen 202 hastanın 123'ü (%60,9) kadın 79'u (%39,1) erkektir. Tüm hastaların yaş ortalaması 70,68±7,21 (min-max:60-91) yıldır. Hastaların yaş grupları üç gruba kategorize edildiğinde en sık 60-74 yaş arasında (%69,3) olduğu görülmüştür. Cinsiyete göre yaş grupları arasında anlamlı bir fark bulunamamıştır (p>0,05). Hastaların FRAIL kırılganlık anketine göre %46,2'si kırılganlık öncesi ve %30,2'si kırılgandı. Cinsiyete göre kadınlarda pre-frail ve frail olma sıklığı anlamlı olarak yüksek tespit edilmiştir (p0,05). Kognitif fonksiyon bozukluğu olan hastaların oranı %15,8 idi ve kognitif fonksiyon bozukluğu ile cinsiyetler arasında anlamlı bir farklılık tespit edilemedi (p>0,05). Tüm hastaların sigara kullanma oranı %22,3 iken erkeklerde anlamlı olarak sigara kullanma sıklığı yüksekti (p0,05). Seksen beş yaş ve üstü hastalarda, kırılgan, depresif ve kognitif fonksiyon bozukluğu olanlarda malnütrisyon görülme sıklığı daha yüksek oranlardaydı (p0,05). Yatış süresi bakımından farklı malnütrisyon araçları arasında anlamlı bir farklılık tespit edilmedi (p>0,05), ancak GLİM'e göre malnütre hastalarda yatış süresi istatiksel olarak anlamlı olmasa da daha uzun tespit edilmiştir. Komplikasyon görülme sıklığı ile farklı malnütrisyon araçları arasında anlamlı bir fark bulunamamıştır (p>0,05). NRS-2002'e göre malnütrisyon riski olan 63 (%31,2) hasta tespit edilmiştir. GLIM'e göre ise 67 (%33,2) hasta malnütre, MNA-SF'a göre 88 hasta (%43,6) malnütrisyon riskine sahip olduğu tespit edilmiştir. NRS-2002'e göre malnütrisyon riski olan hastaların %82,5'i GLIM ölçeğine göre, %95.2'i MNA-SF ölçeğine göre malnütre olarak bulunmuştur. NRS-2002'e göre malnütrisyon riskine sahip olan hastaların ; GLIM ölçeğinin malnütrisyonu tahmin etmede sensitivitesi %82 spesifitesi %89; MNA ölçeğinin malnütrisyonu tahmin etmede sensitivitesi %95 spesifitesi %79 olarak hesaplanmıştır. Sonuç: Çalışmamızda malnütrisyonu olan ve olmayan hastalarda yatış süresi ve komplikasyon açısından anlamlı fark bulunamamıştır, ancak GLİM' e göre malnütrisyon bulunan hastaların diğer iki tarama aracına göre yatış süresi 1 gün daha uzun tespit edilmiştir. Hastaların yaş ile beslenme durumu arasında anlamlı ilişki bulunmuştur. Depresyon, kırılganlık ve kognitif fonksiyon bozuklukluğunun da malnütrisyon için bağımsız risk faktörleri olduğu çalışmamızda tespit edilmiştir. Hastanede yatan yaşlı hastalarda en sık kullanılan tarama aracı olan NRS-2002'ye göre GLIM ve MNA-SF'in malnütrisyonu tespit etmede NRS-2002 kadar sensitivitesi ve spesifitesinin yüksek olduğu saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
Objective: The aim of this study was to evaluate the nutritional status of patients aged 60 and above hospitalized in the Internal Medicine departments using three different screening tools and to investigate the effects of this status on the patients' length of hospital stay and complications that developed during hospitalization. Method: This was a single-center, prospective, and cross-sectional study. A total of 202 patients hospitalized in the Internal Medicine departments of Erciyes University Hospital were included in the study. Patients diagnosed with cancer, those undergoing hemodialysis, and those with neurological diseases were excluded from the study. A faceto- face interview was conducted with the patients to record their chronic diseases, medications, and demographic data. A comprehensive geriatric assessment was performed to evaluate their nutritional status, frailty, depression, and cognitive condition. Three different screening tools were used to assess the nutritional status of the patients: Mini Nutritional Assessment Short Form (MNA-SF), Nutritional Risk Score (NRS- 2002), and Global Leadership Initiative on Malnutrition (GLIM). The FRAIL frailty questionnaire was used to assess frailty status, the GDS-30 questionnaire for depression, and the MMSE questionnaire for cognitive status. Results: Of the 202 patients included in the study, 123 (60.9%) were female, and 79 (39.1%) were male. The average age of the patients was 70.68±7.21 years (min-max: 60- 91). When the patients' age groups were categorized, the most common group was 60-74 years old (69.3%). There was no significant difference in age groups between genders (p>0.05). According to the FRAIL frailty questionnaire, 46.2% of the patients were prefrail, and 30.2% were frail. The prevalence of pre-frail and frail conditions was significantly higher in females (p0.05). 15.8% of the patients had cognitive dysfunction, and no significant difference in cognitive dysfunction was found between genders (p>0.05). The smoking rate among all patients was 22.3%, with a significantly higher smoking rate in males (p0.05). Malnutrition was more common in patients aged 85 and older, as well as in those who were frail, depressive, or had cognitive dysfunction (p0.05). No significant difference was found in the length of stay between different malnutrition screening tools (p>0.05), but according to GLIM, patients with malnutrition had a longer length of stay, although this was not statistically significant. No significant difference was found in the frequency of complications between different malnutrition screening tools (p>0.05). According to NRS-2002, 63 patients (31.2%) were at risk for malnutrition. According to GLIM, 67 patients (33.2%) were malnourished, and according to MNA-SF, 88 patients (43.6%) were at risk for malnutrition. Of the patients at risk of malnutrition according to NRS-2002, 82.5% were malnourished according to GLIM, and 95.2% were malnourished according to MNA-SF. The sensitivity and specificity for detecting malnutrition with the NRS-2002 were 82% and 89%, respectively, for GLIM and 95% and 79%, respectively, for MNA-SF. Conclusion: In our study, no significant difference in length of stay and complications was found between malnourished and non-malnourished patients. However, according to GLIM, malnourished patients had a length of stay one day longer than those identified by the other two screening tools. A significant relationship was found between the patients' age and their nutritional status. Depression, frailty, and cognitive dysfunction were identified as independent risk factors for malnutrition in our study. The sensitivity and specificity of GLIM and MNA-SF in detecting malnutrition were found to be as high as NRS-2002, which is the most frequently used screening tool for hospitalized elderly patients.