KTÜ tıp fakültesi farabi hastanesinde yatan hastalardaki malnütrisyon sıklığı
The frequency of malnutrition in patients hospitalized in ktu faculty of medicine farabi hospital
  1. Tez No: 825302
  2. Yazar: GİZEM YILMAZ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ŞÜKRİYE TAŞÇI KARAGÖL
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: İç Hastalıkları, Internal diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Malnütrisyon, kırılganlık, sarkopeni, NRS2002, Malnutrition, frailite, sarcopenia, NRS-2002
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 66
Özet
Amaç: Bu çalışma hastanede yatan hastaların demografik özellikleri, kronik hastalıkları, laboratuvar değerleri, beslenme düzeyleri, kırılganlıkları, yutma fonksiyon parametreleri ve beslenme desteğinin ne kadar sağlandığını ve hastalarda yetersiz beslenme sıklığını ve nedenlerinin belirlenmesini amaçlar. Gereç ve Yöntem: Bu çalışmada Aralık 2022 – Mayıs 2023 tarihleri arasında Karadeniz Teknik Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi hematoloji, onkoloji, nefroloji, endokrinoloji, gastroenteroloji, genel dahiliye, immünoloji, fizik tedavi ve romatoloji, cildiye, göğüs hastalıkları, enfeksiyon, beyin cerrahisi, nöroloji, göğüs cerrahisi, ortopedi ve travmatoloji, üroloji, kardiyoloji, kulak burun boğaz, genel cerrahi servislerinde hospitalize edilmiş 289 hasta değerlendirilmiştir. Hastaların yaşı, cinsiyeti, antropometrik, biyokimyasal değerlendirmeleri, kronik hastalıkları kaydedilmiştir. Hastalara malnütrisyon açısından NRS-2002 uygulanmış olup aynı zamanda kırılganlık ve sarkopeni açısından SARC-F, Basitleştirilmiş Modifiye FRİED Kırılganlık Ölçeği; 65 yaş üstü hastalar için FRAİL, yutma fonksiyonunu değerlendirmek için EAT-10 uygulanmış ve hastalar prospektif olarak IBM SPSS 22.0 (KTÜ lisanlı) ortamında değerlendirilmiştir. Bulgular: Çalışma katılan 289 hastanın 177 (%61.2) sinin erkek, 112 (%38.8)sinin ise kadındı. Ortalama yaşları 59.66 ±15.81 (minimum:18, maksimum: 94) idi. NRS-2002'ye göre malnütrisyon oranı %15,6 saptanmıştır. Yaş ilerledikçe malnütrisyon riskinin arttığı görülmüştür. Cinsiyet ile beslenme bozukluğu arasında anlamlı ilişki görülmemiştir. Çalışmamızda albümin, magnezyum, sodyum, potasyum, kalsiyum, total demir, hemoglobin, ALT değerleri malnütrisyon riski olan hastalarda düşük bulunurken; CRP, ferritin, ALP, GGT değerleri riskli grupta yüksek bulunmuştur. Malnütrisyon ile sarkopeni; malnütrisyon ile frailite arasında anlamlı ilişki tespit edilmiştir. Malnütrisyon ile yutma fonksiyonu bozukluğu riski ile de anlamlı ilişki bulunmuştur. Sonuç: Yatan hastalarda beslenme durumunun değerlendirilmesi ve malnütrisyonun tespit edilmesi, hem hastaların beslenme durumunun iyilestirilmesi hem de prognoz açısından önem taşımaktadır. NRS-2002'nin hospitalize hastalarda güvenle kullanabilecek malnütrisyon tarama testidir.
Özet (Çeviri)
Objective: This study aims to determine the demographic demographics, chronic diseases, laboratory values, nutritional levels, frailty, swallowing function parameters and the extent to which nutritional support is provided and the frequency and causes of malnutrition in hospitalized patients. Materials and Methods: In this study, 289 patients hospitalized in hematology, oncology, nephrology, endocrinology, gastroenterology, general internal medicine, immunology, physical therapy and rheumatology, dermatology, chest diseases, infection, neurosurgery, neurology, thoracic surgery, orthopedics and traumatology, urology, cardiology, otorhinolaryngology, general surgery departments of Karadeniz Technical University Faculty of Medicine Hospital between December 2022 and May 2023 were evaluated. Patients' age, gender, anthropometric, biochemical and chronic diseases were recorded. The patients were administered NRS-2002 for malnutrition, SARC-F, Simplified Modified FRIED Frailty Scale for frailty and sarcopenia, FRAIL for patients over 65 years of age, EAT-10 to evaluate eating function and the patients were prospectively evaluated in IBM SPSS 22.0 (KTU licensed). Findings: Of the 289 patients, 177 (61.2%) were male and 112 (38.8%) were female. The mean age was 59.66 ± 15.81 years (minimum: 18, maximum: 94). According to NRS-2002, the malnutrition rate was 15.6%. It was observed that the risk of malnutrition increased with increasing age. There was no significant relationship between gender and malnutrition. In our study albumin, magnesium, sodium, potassium, calcium, total iron, hemoglobin, ALT values were found to be low in patients at risk of malnutrition, while CRP, ferritin, ALP, GGT values were found to be high in the risk group. Significant associations were found between malnutrition and sarcopenia, and malnutrition and frailty. A significant association was also found between malnutrition and the risk of eating dysfunction. Results: Assessment of nutritional status and detection of malnutrition in hospitalized patients is important both in terms of improving the nutritional status of patients and prognosis. NRS-2002 is a malnutrition screening test that can be used safely in hospitalized patients.