Erzurum milletvekillerinin Yassıada yargılanmaları
Trial of Erzurum MPs in Yassıada
  1. Tez No: 945794
  2. Yazar: NİLÜFER ÇEBİ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ERKAN CEVİZLİLER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Türk İnkılap Tarihi, History of Turkish Revolution
  6. Anahtar Kelimeler: Cumhuriyet Halk Partisi, Demokrat Parti, 27 Mayıs Darbesi, Erzurum milletvekilleri, Yassıada
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 190
Özet
Türkiye'de 1945-1950 yılları arasında çok partili hayata geçiş denemeleri gerçekleşmiş, 14 Mayıs 1950'de gerçekleşen gizli oy, açık tasnif esası ile yapılan seçimler ile birlikte de Türk siyasi tarihinde yeni bir dönem başlamıştır. Cumhuriyet'in kurucu partisi olan Cumhuriyet Halk Partisi, 27 yıl süren tek parti iktidarını“Yeter Söz Milletindir”sloganıyla siyasi sahneye çıkan Demokrat Parti'ye devretmiştir. Demokrasi kültürünün gelişimi açısından kritik bir dönüm noktası olan bu süreçte hem siyasi hem de toplumsal anlamda önemli değişimler yaşanmış, Türkiye'de ilk kez iktidar barışçıl bir şekilde el değiştirmiştir. Demokrat Parti, iktidarının ilk yıllarında geniş bir halk desteği kazanmış olsa da zamanla muhalefete ve basına karşı yürüttüğü baskıcı politikalarla, toplumsal huzursuzluklara ve desteğin zayıflamasına neden olmuştur. İktidar-muhalefet arasındaki gerilimin tırmanması sonucu ülkede art arda yaşanan olaylar cuntacılar tarafından darbeye gerekçe olarak gösterilmiş, 27 Mayıs 1960'ta Milli Birlik Komitesi tarafından Cumhuriyet'in ilk askeri darbesi gerçekleştirilmiştir. Bu çalışmada, 27 Mayıs darbesi sonrasında Yassıada'da yargılanan Erzurum Demokrat Parti milletvekillerinin mahkeme süreçleri incelenilmeye çalışılmıştır. Araştırmada milletvekillerinin savunmaları, suçlamalar ve mahkemede çıkan kararlar değerlendirilmiştir. Ayrıca dönemin siyasi atmosferi, darbenin ülke üzerindeki etkileri ve Erzurum'un yerel dinamikleri göz önünde bulundurularak, yargılamaların etkileri gözlemlenmeye gayret edilmiştir.
Özet (Çeviri)
In Turkey, attempts to transition to a multi-party system were made between 1945 and 1950, and a new era began in Turkish political history with the elections held on May 14, 1950, which were held by secret ballot and open counting. The Republican People's Party, the founding party of the Republic, handed over its 27-year single-party rule to the Democrat Party, which entered the political scene with the slogan“Enough, the Nation Has the Word”. This process, which was a critical turning point in terms of the development of democratic culture, saw significant changes both politically and socially, and for the first time in Turkey, power changed hands peacefully. Although the Democrat Party gained widespread public support in the early years of its rule, it eventually caused social unrest and weakened support with its oppressive policies against the opposition and the press. The successive events that occurred in the country as a result of the escalation of tensions between the government and the opposition were cited by the putschists as justification for a coup, and the first military coup of the Republic was carried out by the National Unity Committee on May 27, 1960. In this study, the court processes of the Erzurum Democratic Party deputies who were tried in Yassıada after the May 27 coup were examined. The defenses of the deputies, the accusations and the decisions made in the court were evaluated in the research. In addition, the effects of the trials were tried to be observed by taking into account the political atmosphere of the period, the effects of the coup on the country and the local dynamics of Erzurum.