Asya-Pasifik kapsamında Hindistan-Çin hegemonya rekabeti
India-China hegemonic rivalry in Asia-Pacific
- Tez No: 945799
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ERGENEKON SAVRUN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
- Anahtar Kelimeler: India–China Rivalry, Hegemony, South China Sea, Pearl River Delta, Andaman and Nicobar Islands, Gwadar Port, Malacca Strait, Malabar, China–Pakistan Economic Corridor, Belt and Road Initiative
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ufuk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 78
Özet
Bu tez, soğuk savaş döneminin sona ermesiyle güç merkezi dinamiklerinin yoğun şekilde kaydığı ve günümüzde jeopolitik öneminin giderek arttığı Asya Pasifik bölgesi üzerinde gerçekleşen Hindistan ve Çin arasında süregelen hegemonya rekabetini incelemektedir. Tarihsel mirasın toplumları şekillendirmesindeki önemini gözetirken, rekabeti küresel ve bölgesel dinamiklerin yanı sıra ekonomik, askeri ve diplomatik organizasyonlar dahilindeki aksiyonlar üzerinden ele almaktadır. Araştırma, Güney Çin Denizi'ndeki deniz hakimiyeti, Gerçek Kontrol Hattı üzerinde ihtilaflı bölgeler ve askeri, ekonomik, jeostratejik organizasyonlar üzerinden Orta Asya'daki rekabet gibi önemli gerilim noktalarını da incelemektedir. Jeopolitik analizler ve akademik literatürden yararlanarak, her iki ülkenin çok kutuplu Asya-Pasifik bölgesinde rollerini yeniden tanımlamaya çalıştıkları sahaları ve bu durumun bölgesel istikrar, ittifak oluşumları ve gelecekteki dinamiklere olan etkilerini vurgulamaktadır.
Özet (Çeviri)
This thesis looks at the continuing hegemonic clash between India and China in the Asia-Pacific area, where the dynamic of power centers has changed with the end of the Cold War and importance in geopolitics has increased in recent years. Even though many of the lessons from the past impact the way societies exist today, this study looks at hegemonic competition by examining actions taken from within global, and regional dynamics as well as organizations in the economic, military, and diplomatic domains. This research also poses critical points of friction in the area of contest between maritime supremacy in the South China Sea, contentious territories along the Line of Actual Control, and contest between military, economic, and geostrategic organisations in Central Asia. The geopolitics identify areas where both countries are trying to establish a different role in the multipolar Asia-Pacific arena, and their implications for regional stability, alliance formations, and future ongoing dynamic analysis. Supported by literature the author examines academic literature in prior research demonstrating the geopolitics of these countries activity and while opposing in nature, establishing roles and examining geopolitical dynamics will better serve regional stability and its method of containing hegemonic shifts in the Asia-Pacific framework.