Siber savunma stratejilerinde yapay zeka entegrasyonun etkisi: bir meta analiz
The impact of artificial intelligence integration in cyber defense strategies: a meta-analysis
- Tez No: 945863
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ZEYNEP ÖZER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Yönetim Bilişim Sistemleri, Management Information Systems
- Anahtar Kelimeler: Entegrasyon, Savunma, Siber, Strateji, Yapay Zeka, Artificial Intelligence, Cyber, Defense, Integration, Strategy
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Yönetim Bilişim Sistemleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 117
Özet
Bu çalışmada siber savunma stratejilerinde yapay zeka entegrasyonunun etkileri incelenmiştir. Günümüzde dijitalleşmenin hızla artmasıyla birlikte siber tehditlerin de karmaşıklığı ve etkinliği önemli ölçüde yükselmiştir. Bu bağlamda geleneksel siber güvenlik önlemlerinin yetersiz kaldığı durumlar ortaya çıkmış ve yapay zeka tabanlı çözümlerin siber savunma sistemlerine entegrasyonu kaçınılmaz bir gereklilik haline gelmiştir. Çalışmada yapay zeka teknolojilerinin siber tehditlerin tespiti, analizi, sınıflandırılması ve bertaraf edilmesi süreçlerindeki rolü ele alınmış ve bu teknolojilerin savunma sistemlerine sağladığı avantajlar ortaya konmuştur. Özellikle makine öğrenimi, derin öğrenme ve doğal dil işleme gibi yapay zeka yöntemlerinin, anomali tespiti, tehdit istihbaratı, otomatik yanıt mekanizmaları ve saldırı tahmini konularında nasıl bir dönüşüm sağladığı incelenmiştir. Çalışmanın teorik çerçevesi oluşturulurken, yapay zekanın siber güvenlikteki kullanım alanları ve bu alandaki güncel literatür değerlendirilmiştir. Yapay zekanın siber savunmadaki etkinliğini artıran faktörler ve bu entegrasyonun zorlukları ele alınmıştır. Yapılan incelemelerde yapay zeka destekli güvenlik sistemlerinin, büyük hacimli verileri analiz edebilme, bilinmeyen tehditleri tespit edebilme ve saldırılara gerçek zamanlı tepki verme gibi yetenekleri sayesinde geleneksel yöntemlere kıyasla daha güçlü bir koruma sağladığı gözlemlenmiştir. Çalışmada ayrıca farklı ülkelerin ve kurumların yapay zeka destekli siber güvenlik stratejileri karşılaştırmalı olarak incelenmiş ve başarılı uygulama örnekleri analiz edilmiştir. Bu çerçevede yapay zeka entegrasyonunun siber savunma stratejilerinde devrim niteliğinde değişiklikler yarattığı ve gelecekte daha sofistike saldırı ve savunma mekanizmalarının ortaya çıkacağı sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, the implications of artificial intelligence integration into cyber defense systems are examined. Nowadays, with the rapid expansion in digitalization, the complexity and effectiveness of cyber attacks have increased exponentially. In this context, there have been scenarios in which traditional cyber security mechanisms are not sufficient and artificial intelligence-based solution integration into cyber defense systems becomes a inevitable necessity. In the study, the application of artificial intelligence technologies in detection, analysis, classification and elimination of cyber threats is described and the advantages of these technologies to defense systems are revealed. In particular, it is examined how artificial intelligence methods such as machine learning, deep learning and natural language processing reshape anomaly detection, threat intelligence, automated response systems and attack prediction. While developing the research theoretical framework, the fields of application of artificial intelligence in cyber security and the literature available in this field were studied. The factors facilitating the performance of artificial intelligence in cyber defense and the difficulties of their integration are discussed. In the tests, it was observed that artificial intelligence-supported security systems are more secure than traditional methods because of their capabilities such as processing high volumes of data, detecting unknown threats, and reacting to attacks in real time. In the study, artificial intelligence-supported cyber security policies of different countries and institutions were comparatively examined and successful implementation examples were researched. In this context, it has been established that the use of artificial intelligence has come up with groundbreaking changes in cyber defense systems and that even more sophisticated attack and defense systems will be created in the future.