Mikroalglerde farklı besiyerlerinin klorofil-a konsantrasyonuna etkisi ve yaşam döngüsü analizi değerlendirilmesi
Effect of different media on chlorophyll-a concentration in microalgae and life cycle assessment evaluation
  1. Tez No: 945875
  2. Yazar: BARIŞ CANCI
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. NESLİHAN MANAV DEMİR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Çevre Mühendisliği, Environmental Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Mikroalg, Yaşam döngüsü analizi (YDA), Klorofil-a, Microalgae, Life cycle assessment(LCA), Chlorophyll-a
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Çevre Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Çevre Mühendisliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 98
Özet
Bu çalışmada Chlorella vulgaris sp. ve Spirulina platensis sp. mikroalgleri hem yapay besiyeri hem de evsel atıksuda yetiştirilmeye çalışılmış, farklı demir ve mangan konsantrasyonları ile gerçek evsel atıksuyun kullanılması durumlarında klorofil-a konsantrasyonlarının değişimi tespit edilmiştir. Yetiştirme sırasında yapay besiyeri olarak BG-11 besiyeri kullanılmış, klorofil-a konsantrasyonunu artırmak içinde besiyerinde farklı demir (0,01 – 0,4 mM) ve magnezyum (0,3 – 8 mM) konsantrasyonları kullanılmıştır. Atıksuda yetiştirilen kültürler için ise %50 seyreltilmiş ve %100 ham evsel atıksu kullanılmıştır. Elde edilen sonuçlarda en yüksek klorofil-a konsantrasyonu Chlorella vulgaris sp.'de 20,47 mg/L olarak BG-11 besiyerinde 8 mM magnezyum, 0,4 mM demir konsantrasyonu olduğunda elde edilmiştir. Bütün yetiştirme ortamlarında türler arasında karşılaştırma yapıldığında ise Chlorella vulgaris sp., Spirulina platensis sp.'e göre daha iyi büyüme oranı göstermiştir. Seçilen mikroalglerin evsel atıksuda yetiştirilmesi neticesinde en yüksek giderim verimleri KOİ, toplam azot ve toplam fosfor için sırasıyla %69, %93 ve %93 olarak Chlorella vulgaris sp. ile elde etmiştir. Yapılan çalışmalar sonucunda oluşan çevresel etkiler Yaşam Döngüsü Analizi ile belirlenmiş olup bu kapsamda Simapro® programı kullanılmıştır. Yaşam Döngüsü Analizi sonucunda bütün besi ortamlarında yetiştirilen mikroalglerin yarattığı en büyük beş çevresel etkinin“Kanserojen İnsan Toksisitesi, Tatlı Su Ötrofikasyonu, Tatlı Su Ekotoksisitesi, Tuzlu Su Ekotoksisitesi ve İnce Partikül Madde Oluşumu”olduğu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
In this study, Chlorella vulgaris sp. and Spirulina platensis sp. microalgae were attempted to be cultivated in both artificial medium and domestic wastewater, and the changes in chlorophyll-a concentrations were determined under conditions using real domestic wastewater with different iron and manganese concentrations. During the cultivation, BG-11 medium was used as the artificial medium, and different concentrations of iron (0.01 – 0.4 mM) and magnesium (0.3 – 8 mM) were used in the medium to increase the chlorophyll-a content. For the cultures grown in wastewater, 50% diluted and 100% raw domestic wastewater were used. In the obtained results, the highest chlorophyll-a concentration in Chlorella vulgaris sp. was 20.47 mg/L, achieved in the BG-11 medium with 8 mM magnesium and 0.4 mM iron concentration. When comparing the species across all growth media, Chlorella vulgaris sp. showed a better growth rate than Spirulina platensis sp. As a result of cultivating the selected microalgae in domestic wastewater, the highest removal efficiencies for COD, total nitrogen, and total phosphorus were obtained with Chlorella vulgaris sp. at 69%, 93%, and 93%, respectively. As a result of the studies conducted, the environmental impacts were determined through Life Cycle Analysis, and the Simapro® program was used for this purpose. As a result of the Life Cycle Analysis, the five largest environmental impacts caused by microalgae grown in all growth media were found to be“Carcinogenic Human Toxicity, Freshwater Eutrophication, Freshwater Ecotoxicity, Marine Ecotoxicity, and Fine Particulate Matter Formation”.