Life-kinetik egzersizlerinin reaksiyon zamanı, bilişsel esneklik ve dikkat düzeyleri üzerine etkilerinin incelenmesi
Investigation of the effects of life-kinetic exercises on reaction time, cognitive flexibility and attention levels
  1. Tez No: 945897
  2. Yazar: BÜŞRA YILMAZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MURAT KUL, PROF. DR. SERKAN HACICAFEROĞLU
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Spor, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Masa tenisi, life kinetik, bilişsel esneklik, dikkat, Table tennis, life kinetics, cognitive flexibility, attention
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bayburt Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 70
Özet
Araştırmada masa tenisi sporcularında life kinetik egzersizlerinin reaksiyon zamanı, bilişsel esneklik ve dikkat düzeyleri üzerine etkileri amaçlanmıştır. Bu bağlamda araştırmanın evrenini 10-13 yaş grubu masa tenisi sporcuları oluşturmaktadır. Verilerin toplanması için BlazePod reaksiyon cihazı, stroop testi ve bourdon dikkat testi kullanılmıştır. Ön test verilerinin toplanmasının ardından deney grubuna masa tenisi antrenmanlarına ek olarak 8 haftalık life kinetik egzersizi uygulanmıştır. Kontrol grubu ise yalnızca masa tenisi antrenmanlarını sürdürmüştür. 8. haftadan sonra her iki grup da yalnızca masa tenisi antrenmanlarını sürdürmüştür. Bu sürecin tamamlanmasının ardından 12. haftada uygulamanın kalıcılığını test etmek adına geciktirilmiş son test ölçümleri tamamlanmıştır. Tüm ölçümlerden elde edilen veriler SPSS (26. versiyon) yazılımında analiz edilmiştir. Bu aşamada tanımlayıcı istatistiklere ek olarak parametrik testlerden gruplar arası farklılıkların tespit edilmesi adına paired simple t-testi ve tekrarlı ölçümler ANOVA kullanılmıştır. Araştırma sonucunda ise deney ve kontrol gruplarının ön test değerleri arasında farklılık tespit edilmemiştir. Deney grubunun tüm parametrelerinde ise ön test ile son test değerleri arasında farklılık olduğu tespit edilmiştir. Araştırma gruplarının son test ölçümlerinin karşılaştırılması sonucunda ise deney grubunun lehine anlamlı sonuçlar elde edilmiştir. Son olarak masa tenisi sporcularında life kinetik egzersizlerinin reaksiyon zamanı, bilişsel esneklik ve dikkat düzeyleri üzerine etkili olduğu sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
The aim of the study was to investigate the effects of life kinetic exercises on reaction time, cognitive flexibility and attention levels in table tennis players. In this context, the universe of the study consisted of table tennis players aged 10-13. BlazePod reaction device, Stroop test and Bourdon attention test were used to collect the data. After the collection of pre-test data, 8 weeks of life kinetic exercise was applied to the experimental group in addition to table tennis training. The control group continued only table tennis training. After the 8th week, both groups continued only table tennis training. After the completion of this process, delayed post-test measurements were completed in the 12th week in order to test the permanence of the application. The data obtained from all measurements were analyzed in SPSS (version 26) software. At this stage, in addition to descriptive statistics, paired simple t-test and repeated measures ANOVA were used to determine the differences between the groups from parametric tests. As a result of the study, no difference was detected between the pre-test values of the experimental and control groups. It was determined that there was a difference between the pre-test and post-test values in all parameters of the experimental group. As a result of the comparison of the post-test measurements of the research groups, significant results were obtained in favor of the experimental group. Finally, it was concluded that life kinetic exercises were effective on reaction time, cognitive flexibility and attention levels in table tennis players.