KOVİD-19 sonrası Türkiye'deki startup'larda itibarın yeniden inşası: Kriz iletişim stratejilerinin rolü ve etkinliğinin değerlendirilmesi
Rebuilding reputation in Turkish startups after COVID-19: Evaluating the role and effectiveness of crisis communication strategies
  1. Tez No: 945958
  2. Yazar: SEMİH EKEN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. YEŞİM GÜÇDEMİR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Halkla İlişkiler, İletişim Bilimleri, Public Relations, Communication Sciences
  6. Anahtar Kelimeler: startup, covid-19, Türk startupları, kriz iletişimi, itibar yönetimi, startup, covid-19, Turkish startups, crisis communication, reputation management
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Halkla İlişkiler ve Tanıtım Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 144
Özet
Bu çalışma Kovid-19 salgını sonrasında Türkiye'deki girişimlerin, itibarlarını yeniden inşa etme stratejilerini ve kriz iletişim stratejilerini ortak bağlamda araştırmaktadır. Kaotik ve rekabetçi bir ekosisteme mensup olan girişimler doğaları gereği krizlere karşı savunmasızdır. Bu krizler onların finansal istikrarlarını, operasyonel sürdürülebirliliklerini, uzun vadeli itibarlarını tehdit edebilir. Kovid-19 krizi, küresel ölçekte ekonomik belirsizliğe ve müşteri talepleri ve davranışlarında değişkenlik yaşatmasıyla anılmaktadır. Bu kriz, küçük ve esnek olarak tanımlanan startup'lara daha önce karşılaşmadıkları koşullar yaratmış ve onların paydaş yönetimlerini yeni oluşan koşullara uyarlamaları zorunda bırakmıştır. Türkiye'de faaliyet gösteren 6 girişimden temsilcilerle yapılan derinlemesine görüşmelerle bu çalışma nitel bir araştırma yöntemi benimsemektedir. Bu görüşmelerden elde edilen bulgular, tematik analiz yoluyla incelenmiştir. Girişimlerin dönem belirsizliğini azaltma ve paydaş beklentilerini yönetme adına çeşitli yollara başvurdukları görülmüştür. Sonuçlar krizi başarıyla atlatabilen girişimlerde empatik ve açık iletişim önceliklendirdiğini göstermiştir. Ayrıca bu girişimlerde paydaş yönetimine dair yaklaşımların da sürekli olarak güncel tutulduğu tespit edilmiştir. Bu araştırma paydaş katılımında itibar yönetimini inceleyerek mevcut literatüre katkı sağlamayı amaçlamıştır. Çalışmada kriz iletişim ilkelerinin girişimlerce proaktif olarak yöntemlerine uyarlanmasına dair içgörüler bulunmaktadır. Girişimlerin gelecekteki kriz senaryolarına entegre edebileceği organizasyonel dayanıklılık önerileri sunmaktadır.
Özet (Çeviri)
This study investigates Turkish startups' strategies to rebuild their reputation and their crisis communication strategies after Covid-19 in a shared context. Startups have a chaotic and competitive ecosystem, and thus they are inherently vulnerable against crises. These crises can be threatening to their financial stability, operational sustainability and long term reputations. Covid-19 crisis is remembered for causing global economic uncertainty and a shift in customer demand and behavior. For startups -which are known for being small and adaptable operations- and their shareholder managers this crisis created a never seen circumstances and forced them to adapt to the nascent conditions. With thorough interviews with the representatives from six startups in Turkey, this study aims for a qualitative research method. Findings from these interviews are reviewed by thematic analysis method. It is seen that startups have used various approaches to abate the period's uncertainty and manage shareholders expectations. The results show that startups that successfully went through the crisis prioritized emphatic and clear communication. Furthermore, these startups kept their approach towards their shareholder managers consistently updated. This study aims to contribute to literature by including shareholder accretion in reputation management. This study includes insights about how startups adapt proactive methods of crisis management principles. The study presents organizational resistance guidelines for future crises scenarios for startups.