Sıvılaşma kaynaklı yer değiştirmesinin değerlendirilmesi
Liquefaction-induced ground displacement
  1. Tez No: 945966
  2. Yazar: IMTAZ DEWAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. KAMİL BEKİR AFACAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Sıvılaşma, Yatay yer değiştirme, Oturma, PLAXIS 2D, Sıvılaşabilir tabaka, Liquefaction, Lateral displacement, Settlement, PLAXIS 2D, Liquefiable layer
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 173
Özet
Sıvılaşma kaynaklı zemin yer değiştirmesi, mühendislerin sıvılaşma olgusunu incelemesindeki en önemli endişelerden biridir ve genellikle altyapı ile binalarda önemli hasarlara yol açar. Sismik mühendislikte, özellikle gevşek ve suya doygun zeminlerin bulunduğu bölgelerde, depremler sırasında yapısal çökmelere neden olan zemin sıvılaşması önemli zorluklar yaratmaktadır. Bu çalışma, sıvılaşma derinliği ile zemin üzerinde yatay yer değiştirme ve oturma şeklinde tezahür eden etkiler arasındaki ilişkiyi araştırmayı amaçlamaktadır. Gelişmiş sayısal modelleme teknikleri ve güncel çalışmalardan elde edilen bulgular kullanılarak sıvılaşma davranışının anlaşılmasının derinleştirilmesi hedeflenmektedir. Sismik yükleme ile zemin davranışı arasındaki karmaşık etkileşimleri simüle etmek için PLAXIS 2D'de iki boyutlu bir model kullanılmıştır. Sahada yapılan testlerden elde edilen zemin özelliklerine dayanarak, 13 katmanlı bir zemin profili oluşturulmuş ve sıvılaşabilir tabakanın konumu üstten alta doğru değiştirilerek 11 farklı sismik durum analiz edilmiştir. Çalışma, sıvılaşabilir tabakanın derinliğinin, çeşitli deprem senaryolarında zemin yer değiştirmesinin büyüklüğü ve dağılımı üzerinde önemli bir rol oynadığını ortaya koymaktadır. Sıvılaşmanın yüzeydeki tezahürü (yanal yer değiştirme ve oturma), sıvılaşabilir tabakanın derinliği arttıkça kademeli olarak azalma eğilimi göstermektedir. Bu, belirli bir derinlikten sonra sıvılaşmanın yüzeydeki etkisinin ihmal edilebileceği anlamına gelir. Ancak, sıvılaşabilir tabakanın kalınlığı ve rijitliğinin, fazla boşluk suyu basıncı oluşumu ve yer değiştirme üzerinde daha kritik bir rol oynadığı da gözlemlenmiştir. Daha kalın sıvılaşabilir tabakalar, zemin sıkılaşmasını artırarak yüzeyde daha fazla oturmaya neden olmaktadır. Düşük SPT-N değerlerine sahip kum tabakaları ise sıvılaşmaya daha yatkın olup daha büyük yer değiştirmelere yol açabilmektedir. Sonuç olarak, bu çalışma, sayısal modelleme ve simülasyon yoluyla sismik risk değerlendirmelerinde tahmin yeteneklerini geliştirmeyi ve geoteknik tasarımda daha güvenli mühendislik uygulamalarına katkıda bulunmayı amaçlamaktadır.
Özet (Çeviri)
Liquefaction-induced ground displacement is one of the most important concerns for the engineers for studying liquefaction phenomenon, often leading to considerable damage to infrastructure and buildings. Soil liquefaction poses significant challenges in seismic engineering, particularly in areas with loose, saturated soils, leading to catastrophic structural failures during earthquakes. This study aims to investigate the relation between the depth of liquefaction and its manifestation on the ground in the form of displacement. Both Lateral displacement and settlement are considered for this study. It is aimed to enhance the understanding of liquefaction behavior through advanced numerical modeling techniques while incorporating findings from recent studies to validate and refine the modeling approach. A two-dimensional framework in PLAXIS is employed to simulate the complex interactions between seismic loading and soil behavior. A thirteen layered soil profile is modeled in PLAXIS 2D based on soil properties available from field test. The position of liquefiable layer is changed from the top to the bottom of the soil profile. About eleven seismic cases are studied to ensure comprehensive analysis. The study reveals the significant role of the depth of the liquefiable layer in the magnitude and distribution of the ground displacement during various seismic events. The manifestation of liquefaction on the ground in the form of displacement tends to decrease gradually with increasing depth of liquefaction layer. It means although liquefaction occurs, after a certain depth its effect on ground is insignificant and can be neglected. However, it also reveals the more vital role of stiffness and thickness of liquefiable layer in excess pore pressure generation and displacement. The thicker liquefiable layer means more sand densification and more settlement on the ground. The sand deposits with less SPT-N values are more prone to liquefaction and can lead to larger ground displacement. Ultimately, this study aims to enhance predictive capabilities in seismic risk assessments using numeral modelling and simulation. It contribute to safer engineering practices in geotechnical design.