Filistinli mahkumların işgal hapishanelerindeki mücadeleleri: Şeyh Ahmet Yasin örneği
The struggle of Palestinian prisoners in Israeli occupation prisons: Sheikh Ahmet Yasin as a model (1936-2004)
- Tez No: 945965
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SİBEL CEYLAN YİĞİT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sosyoloji, Tarih, Sociology, History
- Anahtar Kelimeler: Şeyh Ahmet Yasin, Filistin, İşgal Hapishaneleri, Filistinli Mahkûmlar, İntifada, Sheikh Ahmed Yassin, Palestine, Occupation Prisons, Palestinian Prisoners, Intifada
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Mardin Artuklu Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kudüs ve Filistin Çalışmaları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 145
Özet
Bu çalışma, Filistinli tutukluların işgal hapishanelerinde baskıcı uygulamalara karşı verdikleri mücadeleyi ve meşru haklarını elde etmek için yürüttükleri direnişi ele almaktadır. Çalışma, Şeyh Ahmed Yasin'i Siyonist savaşa karşı direniş mücadelesinde tutuklu hareketinin bir modeli olarak tanıtmaktadır. Ayrıca, esaret altındaki ve dışındaki Siyonistlere karşı geliştirilen stratejileri sunmakta olup Filistin özgürlük mücadelesiyle uyumlu bir parça olması nedeniyle önem taşımaktadır.Çalışmanın amacı, Filistin'deki işgal hapishanelerinin tarihsel arka planını, Filistinli tutuklulara uygulanan politikalar ve hükümlerin açıklanmasını sağlamaktır. Bunun yanı sıra, insan hakları ve siyasi hakların elde edilmesi için kamuoyu ve uluslararası kamuoyuna hitap eden Filistinli tutukluların direniş biçimlerini tanıtmaktadır.Çalışma, Şeyh Ahmed Yasin'i, İsrailhapishanelerindeki mücadelesi ve serbest bırakıldıktan sonra Filistin mücadelesine iç ve dış dayanışma yoluyla verdiği etkili liderlik örneği olarak sunmaktadır. Siyonist politikanın onu ortadan kaldırma kararı, hedeflerine ulaşamamasının bir ifadesidir.Araştırmada tarihsel, betimleyici ve karşılaştırmalı yöntemler kullanılmıştır. Son olarak, çalışma Filistinli tutuklulara desteğin artırılmasını, tutukluları destekleyen yasal çerçevelerin etkinleştirilmesini, uluslararası denetimin güçlendirilmesini ve tutukluları destekleyen örgütlerin rolünün artırılmasını önermektedir.
Özet (Çeviri)
This study addresses the struggle of Palestinian prisoners in the occupation's prisons against repressive practices and their resistance efforts to attain legitimate rights. The study introduces Sheikh Ahmed Yassin as a model of the prisoner movement in its struggle to confront the Zionist war. It presents an introduction to the strategies of resistance against the Zionists both inside and outside captivity. The significance of this study lies in its representation as an integral part of the Palestinian struggle for freedom. The study aims to clarify the historical background of the occupation's prisons in Palestine, as well as the policies and rulings applied to Palestinian prisoners. Furthermore, it explores the various forms of resistance employed by Palestinian prisoners in the occupation's prisons, which paved the way for addressing public and international opinion to secure humanitarian and political rights. The study highlights Sheikh Ahmed Yassin as an effective and influential prisoner and leader, whose struggle in Israeli detention centers and later as a freed prisoner galvanized internal and external solidarity in support of the Palestinian struggle and Palestinian prisoners. The Zionist policy's decision to assassinate him reflects its failure to achieve its objectives and its growing fears of his influence. The study adopts a historical, descriptive, and comparative inductive methodology. It concludes with recommendations to increase support for Palestinian prisoners, activate legal frameworks dedicated to prisoner support, enhance international oversight, and strengthen the role of organizations and institutions that advocate for Palestinian prisoners.