Modern dönem Mısır Arap edebiyatında sosyo-politik hiciv ve eleştiri kültürü
Socio-political satire and criticism culture in modern Egyptian Arabic literature
- Tez No: 945995
- Danışmanlar: DOÇ. DR. İSMAİL EKİNCİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Dilbilim, Doğu Dilleri ve Edebiyatı, Linguistics, Eastern Linguistics and Literature
- Anahtar Kelimeler: Modern Dönem, Mısır, Hiciv, Toplumsal Eleştiri, Politik Eleştiri, Modern Period, Egypt, Satire, Social Criticism, Political Criticism
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Arap Dili ve Belagatı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 162
Özet
Arap dünyasında tarihsel ve kültürel açıdan kilit bir rol oynayan Mısır, Napolyon Bonapart'ın 1798 yılındaki işgali sonrasında yalnızca ekonomik ve sosyal yapılar bakımından değil, aynı zamanda edebi anlayış açısından da köklü bir dönüşüm geçirmiş; yeni edebi akım ve biçimlerle tanışmıştır.“Modern Dönem Mısır Arap Edebiyatında Sosyo-Politik Hiciv ve Eleştiri Kültürü”başlıklı bu çalışma, söz konusu dönemde klasik Arap edebiyatındaki hiciv geleneği ile sosyo- politik eleştiri kültürünün modern dönemdeki yansımalarını incelemektedir. Siyasi istikrarsızlığın arttığı bu süreçte politik eleştiri de yoğunluk kazanmış; bu eleştirilerin topluma sirayet etmesiyle birlikte sosyal tabakalar arasındaki fikrî ayrılıklar derinleşmiş, halkın karşı karşıya kaldığı ekonomik sorunlar artmıştır. İktidar mücadelesi ve kendi tarafını güçlendirme çabası; beraberinde yolsuzluk, istikrarsızlık ve kitlesel yoksullaşmayı getirmiştir. Çalışmada, bu toplumsal ve siyasal sorunlara kalemiyle itiraz eden beş Mısırlı yazarın hayatı ve düşünceleri etrafında modern dönemin hiciv ve eleştiri kültürü analiz edilmiştir. Yazarlar seçilirken Mısır toplumunun farklı sosyal sınıflarını temsil etme kabiliyeti gözetilmiştir. Seçilen eserlerden örnek bölümler, sosyolojik ve Marksist eleştiri kuramları çerçevesinde değerlendirilmiş ve dönemin toplumsal gerçekliğine ve eleştiri kültürüne dair bir çerçeve çizilmeye çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
Egypt, which has played a key historical and cultural role in the Arab world, underwent a profound transformation not only in terms of its economic and social structures but also in its literary perception following Napoleon Bonaparte's invasion in 1798. It was during this period that Egypt became acquainted with new literary movements and forms. This study, titled“Socio-Political Satire and Criticism Culture in Modern Egyptian Arabic Literature”examines the reflections of the classical Arabic tradition of satire and the culture of socio-political criticism during the modern era. In this period, marked by increasing political instability, political criticism intensified; as this criticism permeated society, intellectual divisions between social classes deepened and the economic problems faced by the public worsened. The struggle for power and the efforts to reinforce one's own side led to corruption, instability, and widespread impoverishment. This study analyzes the culture of satire and criticism in the modern period through the lives and thoughts of five Egyptian writers who opposed these social and political issues through their writings. In selecting the writers, particular attention was paid to their ability to represent different social classes within Egyptian society. Selected excerpts from the chosen works have been evaluated within the framework of sociological and Marxist critical theories, and an attempt has been made to outline a framework reflecting the social reality and the culture of criticism of the period.